Petrolul are toate șansele să se ieftinească

Petrolul mai degrabă se va ieftini sub 50 de dolari pe baril decât să se scumpească spre 70 de dolari, aşa cum speră ţările OPEC, arată o analiză zerohedge.com, cu date oilprice.com.

Anunţul ţărilor OPEC şi al Rusiei că vor să taie producţia cu 300.000 de barili zilnic şi să implementeze planul a generat scumpirea petrolului, la sfârşitul anului trecut, de la 47 de dolari la 55 de dolari, atât cât este şi în prezent. Anterior, ţiţeiul crescuse de la 27 de dolari la 47, în perioada ianuarie – decembrie 2016. Practic, în decurs de un an, preţul ţiţeiului s-a dublat. Acum însă nu prea mai are „benzină“ pentru că fundamentele de preţ au ajuns să prevaleze în faţa mişcărilor emoţionale de pe burse. Odată cu scumpirea peste 50 de dolari a ţiţeiului, industria petrolului de şist din SUA a redevenit profitabilă, crescând oferta mondială şi punând presiune pe preţ. Zeci de sonde oprite au revenit funcţionale, reducând drastic impactul reducerilor de producţie ale OPEC. Astfel, fiecare încercare a ţiţeiului de a depăşi rezistenţa de 55 de dolari s-a lovit de un ricoşeu din zona creşterii mondiale de stocuri. Astfel, de la începutul anului, ţiţeiul Brent, de referinţă pentru cea mai mare parte a lumii şi România, oscilează într-un interval de 54-56 de dolari.

Fluctuații de preț ale țițeiului

În 2014, preţul ţiţeiului era de 120 de dolari, iar SUA erau al doilea mare producător de ţiţei din lume, bătându-se în special pe exploatarea petrolului de şist. La acel moment, ţările OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, văzând cum li se erodează masiv poziţia în faţa unor competitori precum SUA ori Rusia, au decis să pompeze din ce în ce mai mult ţiţei, în ideea recuceririi cotei de piaţă pierdute. Numai că această acţiune a avut un efect contrar, pe care ţările OPEC nu l-au intuit: preţul barilului a scăzut vertiginos, cu peste 70% în doar un an şi jumătate. Într-adevăr, sub 45-50 de dolari, multe dintre exploatările de petrol neconvenţional din SUA şi Canada au devenit neeficiente şi s-au închis. Dar pentru ţările OPEC şi Rusia, total dependente de veniturile din petrol, prăbuşirea cotaţiilor a fost similară unui dezastru. Venezuela s-a adâncit într-o criză profundă, ca şi Nigeria, şi alte state din nordul Africii, Rusia a văzut cum rubla se depreciază major şi până şi bogata Arabie Saudită a trebuit să facă ajustări la buget. În acest context, la sfârşitul lui 2016 ţările OPEC au decis, la Viena, să taie din producţie pentru a ajuta preţurile să urce. Şi au urcat, de la 47 de dolari la 55, dar nu mai mult, pentru că americanii şi canadienii au redevenit profitabili şi au început, la rândul lor, să pompeze ţiţei în piaţă.

Prețurile sunt supraevaluate

„Preţul petrolului nu reflectă întotdeauna fundamentele pe care se bazează, dar pieţele, în cele din urmă, se ajustează în consecinţă. Analiza stocurilor comparative arată că actualele preţuri sunt supraevaluate. Este posibil ca pieţele să fi inclus deja în preţ ajustarea de producţie a OPEC. Astfel, dacă ţiţeiul nu reuşeşte să depăşească pragul de 60 de dolari, care să devină suport, atunci probabil că nu va atinge în curând 70 de dolari, ci mai degrabă se va ieftini sub 50 de dolari“, se arată în analiza citată.

Şi în acest an, volatilitatea pieţelor va fi ridicată, preţul petrolului fiind puternic influenţat de cursul de schimb al dolarului şi al producţiei din SUA, dar şi de situaţia achiziţiilor din China, cel mai mare cumpărător de ţiţei la nivel mondial. Cuprinzând toţi aceşti factori, probabil că deciziile administraţiei Trump vizavi de politica energetică a SUA vor influenţa preţul petrolului tot atât de mult cât deciziile OPEC.

În România, preţul carburanţilor este indirect influenţat de preţul petrolului şi direct de cotaţiile produselor petroliere. Cum 50% din preţul benzinei şi motorinei reprezintă segmentul rezervat acestor cotaţii petroliere, orice ieftinire sau scumpire a barilului de 10% ar trebui să aducă o modificare în consecinţă asupra carburanţilor de circa 4-5%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1056 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.