Petrom a “pompat” 60% în profitul patronului OMV

Profitul net al OMV Petrom (SNP) a crescut cu 34% anul trecut, la 1,368 miliarde lei (322,8 milioane euro). Pentru aceeaşi perioadă de timp, OMV, acţionarul principal al Petrom, a raportat un profit de 572 milioane de euro. Practic, în aceste condiţii Petrom a realizat 56% din profitul firmei mamă.Profitul mare al companiei Petrom nu a venit doar din vânzarea carburanţilor, ci şi din concedieri de personal şi din hedging. Astfel, Petrom a câştigat 124 milioane de euro (524 milioane de lei) în 2009 din instrumentele de acoperire a riscului privind preţul ţiţeiului în condiţiile în care preţul petrolului s-a situat anul trecut sub nivelul de 80 de dolari/baril, potrivit raportului financiar al companiei.

De asemenea, numărul angajaţilor OMV Petrom (SNP) s-a redus anul trecut cu 5.841, fiind înregistraţi 27.470 de salariaţi la finele lunii decembrie. "Ne aşteptăm ca mediul economic să rămână dificil în 2010, vom continua eforturile noastre de restructurare şi ne vom axa pe un management strict al costurilor.

În 2010 vom avea ca prioritate asigurarea fluxului de numerar pentru investiţiile viitoare, cu scopul menţinerii unei afaceri durabile şi pentru a ne atinge potenţialul de creştere", se arată în comunicatul OMV Petrom transmis bursei.

Conducerea companiei Petrom are gânduri mari pentru viitor în sensul creşterii profitului companiei. Iar pentru asta doreşte liberalizarea preţului la gaze. "În practica de reglementare a preţului final la consumator, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) recomandă sau induce un anumit nivel de preţ, care este la mai puţin de jumătate din cel de import.

Prin aceasta, autorităţile reglementează de fapt un preţ care este liberalizat. Este o încălcare a principiilor economiei de piaţă. Se încalcă directivele europene, pentru că ANRE face o discriminare între un producător local şi importatori. Avem acelaşi produs, dar printr-o măsură administrativă preţul este menţinut la jumătate. Nu spunem că trebuie să fie la nivelul celui de import, dar trebuie lăsate mecanismele de piaţă să funcţioneze", a spus în cadrul unei conferinţe de presă Marian Gheorghe, director general OMV Petrom.

Potrivit datelor companiei, preţul gazelor produse în România se situa anul trecut la 162 dolari pe 1.000 metri cubi, în timp ce preţul gazelor importate era la 353 dolari pe 1.000 metri cubi.
 

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.