A patra expoziție din programul ARCUB din 2017

Pictura din spatele pleoapelor

În luna iunie, Robert Koteles prezenta expoziţia Mater. Foto H'art Gallery

Noua expoziție Róbert Köteles Solo Show de la ARCUB este îngrijită de Silviu Pădurariu și intenționează să plaseze un nume important, format în mediul artistic timișorean, în fenomenul cultural din Capitală. Vernisajul va avea loc azi, de la ora 18.00, la ARCUB (Str. Lipscani 84-90). Perioada de vizitare este 9 noiembrie 2017 – 14 ianuarie 2018, zilnic între orele 14.00 – 22.00.

Semne de trăit

Reprezentant al unei picturi numite de obicei nonfigurative, Róbert Köteles este recunoscut pentru formulele complexe abstractizante și pentru un stil aparte de a provoca receptorul să se debaraseze de stereotipiile culturii vizuale și să experimenteze lumea prin propriile trăiri și percepții.

„Semnele pe care le pictez ar fi ca niște semne de trăit, mai degrabă, nu de înțeles. […] Pictura e o unealtă pentru a vizualiza gândurile, ideile. Dacă aș descrie o lucrare în cuvinte, nu ai înțelege sau ți-ai imagina cu totul altceva decât dacă ai vedea-o. Lucrarea e opinia mea. Arta, în sine, este o unealtă. Apelezi la tehnică, la idei, la lucruri despre care ai fost învățat până la un punct, dar vine momentul digerării tale și, de acolo, trebuie să apară ceva numai al tău. Nu este despre a fi bun sau rău, ci despre a avea un scop. De a încerca, de a compune, de a formula, de a vedea, de a te descoperi. E un fel de adăugare la ceea ce este, dar nu într-un sens de suprapunere sau surplus, ci de lăsare în urmă a unui lucru trăit și atent gândit numai de tine. Iar această artă, imagine sau produs final m-aș bucura să poată fi conectată / conectabilă, dar pentru a deschide mintea“, explică artistul plastic Róbert Köteles.

Jocul abstractizării

Originar din Salonta, Róbert Köteles a studiat pictura la Facultatea de Arte Vizuale din Timișoara, unde l-a avut ca profesor de atelier pe Constantin Flondor, iar printre colegi, pe Sorin Neamțu, Andrei Rosetti și alți membri ai grupului Noima. În 1988, încă din ultimul său an de facultate, Róbert Köteles pune bazele conceptuale ale propriei formule creative. Detașat de influențe directe, artistul plastic are un traseu aparte față de congenerii săi. Colaborează cu membrii grupului Noima, participă la rezidențe de creație în Franța, Ungaria, Olanda, Italia, România și Austria. Expune în expoziții solo sau de grup în Timișoara, Budapesta, Viena, Praga, Marea Britanie și Germania, arată un comunicat de presă.

Potrivit prezentării oferite de galerie, identitatea artistului Róbert Köteles a fost conturată, în ultimii 20 de ani, de elemente precum recurența tematică, vizualitatea în serie, tendința abstractizării, imaginea ca traseu prin timp și producția imaginii ca experiență în lume: „Róbert Köteles nu doar adaugă, strat cu strat, ci dă la o parte, elimină descrierea figurii, păstrând jocul pe terenul suprafeței picturii. Tehnicile clasice devin chiar subiectele de cercetare și fabricare ale imaginii lui – pasta este umbra, incizia este desen, geometria este figura. Róbert Köteles este un martor al propriilor individuări realizate prin interogarea permanentă a legilor și instrumentelor  vechi ale picturii“, scrie curatorul expoziției Silviu Pădurariu.

Róbert Köteles Solo Show este a patra expoziție a Programului Expozițional ARCUB 2017.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.