Piperea: Operația reușită, pacientul decedat

În plină criză medicala și, mai ales politică, ne paște o criză alimentară care va avea o asemenea anvergură, încât va face ca discuțiile despre drepturile omului și libertățile cetățenești (încă permise de actuala autocrație medical-tehnocratică, dar satanizate de preoții new-normalismului) să devină, pur și simplu, lux teoretic, așa cum ”rofețea, involuntar, o fostă ministresă a justiției din primul așa – numit ”guvern al meu”.

Notă – Textul de mai jos este lung. Nu e cazul să vă bateți capul cu el – cu excepția situației în care vă doriți astfel de dezbateri în campania electorală care vine (dezbateri care vor lipsi cu desăvârșire din discursul politic, că nu se face să ne ocupăm de altceva decăt covidul).

Baltic Dry Index este o un index maritim și comercial, emis și permanent actualizat de Baltic Exchange din Londra, care măsoară și afișează în timp real costul transportului pe mare al materiilor prime și al altor mărfuri strandardizate.
Baltic Dry Index a crescut cu 41,80% față de anul trecut.
Dacă acest indice a crescut atât de mult este pentru că:
(i) fie volumul de materii prime și mărfuri transportate pe mare (și, deci, volumul comerțului exercitat prin lanțuri lungi de aprovizionare) a scăzut foarte mult*,
(ii) fie pentru că puterea de cumpărare a banului este mai mica, iar inflația este (mult) mai mare decât ni se spune official,
(iii) fie ambele variante de mai sus.

Cert este că mâncarea este, pe plan global, mai puțină și mai scumpă, ceea înseamnă nimic altceva decât criză alimentară și foamete globales.

Baltic Dry Index conține și cotații de prețuri de referință spot (achiziții pe loc, cu bani gata) sau la termen (plata sau licrarea mărfii la o săptămână, o lună, 3 luni, 6 luni, un an etc.) pentru materii prime, mărfuri standardizate și metale (comerciale sau prețioase), care sunt actualizate în timp real. Marea majoritate a contractelor de comerț international se raportează la aceste prețuri de referință, dată fiind înalta lor acuratețe.

Pe site-ul Trading Economics sunt afișate în timp real prețuri de referință Baltic Dry Index la materii prime care circulă pe piață prin intermediul unor contracte standardizate (de genul futures, forward sau options), inclusiv prețul la materii prime pentru industria alimentară și pentru zootehnie – grâu, porumb, orez, floarea soarelui, soia, lapte, brânză, zahar sau cafea.

Ne uităm cu surprindere pe acest site și observăm:
– prețul grâului a crescut cu 5,45% pe luna (septembrie – octombrie) și cu 8,57% pe an;
– prețul porumbului a crescut cu 6,6% pe luna si cu 6% pe an;
– prețul soiei (materie primă pentru nutrețuri concentrate utilizate în creșterea intensivă a animalelor de carne) a crescut cu 3,8% pe luna și cu 10,8% pe an;
– prețul brânzei – 29,84% pe lună, 27,11% pe an;
– prețul laptelui – 32,42% pe luna, 26,91% pe an;
– și, c(i)olac peste pupăză, prețul gazului natural (inclusiv al gazului furnizat populației și al celui care este utilizat la producerea energiei electrice) a crescut cu 29% pe lună (septembrie – octombrie) și cu 53.5% față de anul trecut.

Din șocul administrat de indicii Baltic Dry Index picăm direct în oroarea furnizată de un site românesc de specialitate agro-alimentară, Revista fermierului.

România, în ciuda unui an agricol dezastruos, exportă în cantități imense cereale si alte materii prime pentru industria alimentară și pentru zootehnie, fără absolut nicio grijă de a-și face rezerve strategice pentru anul 2021, care se anunță încă de pe acum ca fiind blocat în continuare de pandemie.

Se exportă grâu în Turcia, Egipt, Algeria, la o medie de preț de 279 dolari pe ton; în doar 4 licitații, derulate în 2-3 zile, s-au vândut cca 1,1mil tone de grâu către aceste destinații. Pentru noiembrie se preconizează un preț FOB Constanța de 249 dolari/tonă, de unde concluzia că exportul masiv va continua.
Aceeași este situația cu porumbul și cu soia, precum și soia și cu floarea soarelui**.

Porumbul se vinde cu 935-945 lei/tonă în Portul Constanța, iar prețul de referință pe Euronext a fost, vineri, 23 octombrie, de 196,5 dolari pe tonă. În condițiile unei producții ucrainiene de 44% din capacitatea sa normală, este evident că prețul la porumb va crește în continuare, iar românașii noștri care au porumb îl vor vinde pe tot, fie chinezilor (care au nevoie anual de 20 de milioane de tone …), fie traderilor de cereale (care vor păstra tot pentru vremuri mai bune – pentru ei, desigur – când lumea înfometată va da și triplul prețului de acum, evident, cu împrumuturi sau subvenții de la stat).

În plus, să nu uităm – atât euro, cât și dolarul, vor crește vertiginos după alegeri (când Isărescu nu va mai fi presat de puterea pandemică să țină ideologic cursul constant). Probabil, cursul va ”evolua” către 5,15-5,2 lei pe euro în februarie 2021. Cum mâncarea pe care o vom cumpăra la anul va fi din export (pentru că, acum, nimeni nu s-a gândit să facă rezerve și, deci, să cumpere producția de anul ăsta pentru a rămâne pe loc, pentru vremuri grele, cu toate că se fac în draci rezerve de măști neconforme și inutile, cu prețuri cvadruple față de referință) înseamnă că va fi un cost și mai mare de plătit, umflat fiind de cursul valutar.
De unde vor veni banii importul de mâncare? Evident, din alte împrumuturi, care vor deveni din ce în ce mai scumpe.
Celor care nu au observat încă, le atrag atenția eu – individul afumat care „conduce” din butoanele de păcănele Ministerul Finanțelor a majorat deja datoria publică a României (adică, a noastră, a copiilor și a nepoților noștri) cu 16 miliarde de euro și deficitul bugetar de la 3 la 6,3% în doar 7 luni de pandemie.
Celor ce au uitat le reamintesc eu – în 2009, trioul Isărescu – Băsescu – Boc a îngropat România într-un ne-necesar împrumut la FMI și la CE de 20 de miliarde de euro, dar acel împrumut a fost tras doar parțial (din 20 de miliarde s-au tras doar 12, dintre care 10 s-au dus în rezerva BNR, pentru a salva băncile de la faliment) și a durat cam 3 ani să fie rambursat.

De asemenea, vă reamintesc consecințele acelui odios împrumut din 2009 – austeritatea (salarii ale bugatarilor reduse cu 25%, indemnizații de maternitate/paternitate reduse cu 15%, tva crescut cu 24%), falimentarea clasei de mijloc captivă la bănci și regresul economic timp de 6 ani.
Cam ce credeți că ar putea urma după acest nebunesc împrumut (despre ale carui destinații nu știm absolut nimic, pentru că ministrul respectiv refuză, în mod penal, să dea explicații în Parlament) întins pe zeci de ani de acum încolo?
Evident, austeritate la pătrat – alte tăieri, eliminarea salariului minim, creșterea taxelor și impozitelor.
Șomajul, falimentul generalizat al IMM-urilor și crunta supra-îndatorare a simplilor particulari sunt bașca.

Cum era sloganul acela că România ar putea să dea de mâncare unui număr de 80 de milioane de oameni? E, uite că, sub înțeleapta conducere a autorităților pandemice, România nu o să mai reușească să dea de mâncare nici cetățenilor proprii, pentru că își vinde mâncarea (așa puțină cum e) și va fi trecută, spre șocul tuturor, prin foamete***.

Eu zic că trebuie să fii cel puțin indecvat momentului (ca să nu folosesc cuvinte mai dure) ca să îți dorești în continuare guvernarea și, mai ales, guvernul ”meu”, în asemenea. Mai ales că explozia socială care va urma crizei alimentare și foametei care se va fi instalat după criză o să pulverizeze tot ce va întâlni în cale.

*la această concluzie se poate ajunge ușor constatând o altă aparentă ciudățenie a pandemiei – prețul petrolului a scăzut cu 38% (crude oil) și cu 41% (Brent) față de anul trecut, întrucât transporturile sunt reduse la nivel de avarie; companii aeriene, aeroporturi și transportatori tereștri ori maritimi sunt în pragul colapsului; presa financiară a scris acum 2 zile ca 200 de aeroporturi, care sunt noduri esențiale de transport european, sunt efectiv în faliment, așteptând salvarea de la stat, care nu va veni la timp și nu va veni pentru toate
**de regulă, floarea soarelui se utilizează la fabricarea uleiului alimentar și în hrana animalelor, dar puțină lume știe că România este un mare exportator de semințe prăjite, pentru ronțăit la o berică sau pe stadion sau la pescuit; de fapt, cred că este cel mai mare exportator din Europa
***cine nu a auzit de Great Potato Famine (Irlanda, sec.XVIII) să caute pe goagle – o să vadă ce ne-ar putea aștepta

https://tradingeconomics.com/commodity/baltic
https://www.revistafermierului.ro/din-revista/eveniment/item/4721-piata-porumbului-nu-da-semne-de-echilibru.html

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Gheorghe Piperea 413 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Azi dimineata am vazut o caricatura simpatica, sa incerc sa v-o descriu : un peisaj de dealuri, pe cer se vede sosind meteoritul care a lovit Terra acum 65 de milioane de ani. In prim plan un grup de dinozauri iar unul dintre acestia, un Tyranosarus Rex priveste meteoritul si le zice celorlalti : „Oh shit ! The Economy !” … (ps : personal n-am vazut chiar niciodata o economie care sa functioneze cu zombies …)

  2. Au scos Canadienii carne de pui, la imprimantele 3d, si carnea de vita, a fost obtinuta in vitro. Eu zic ca ar fi indicat sa se testeze in Ro.

  3. Si daca vei avea curiozitatea sa cauti pe net, domnule Piperea. Ai sa descoperi cine doreste sa controleze lantul global al distribuirii alimentelor: Chiar. el…. the one… the only….. Biiiil Gaaaates.

  4. ati vazut ca Soros trage sa moara,l-ati scos din joben pe Billy Gates. Acest Sare si Piperea din avocat a ajuns Nobelul medicinei si cârmuitorul economiei mondiale. Le stie pe toate.Iisus cred ca isi roade unghiile de ciuda, concurenta mare la profeti. Trebuie sa apara si Pieleanu cu sondajele lui .

  5. Fara Trita Fanita si Culita Tarata s-ar putea sa o incasam iar dl. Piperea sa aibe dreptate. Aia faceau bani si din piatra seaca iar mai scump sau mai ieftin faceau papica romaneasca. Dar au avut grija sa-i mazileasca mereu pe romanii destepti si corecti , care au facut pentru ei in primul rand si pentru Romania in general . Acu , se imbuiba arabii prin sud, fritzii prin vest si nord, francezii prin moldova , iar ce produc duc unde vor si la ce pret vor. Ne raman si noua neghina si adidasii . Nu-i nimic rau ca va fi foame, poate se vor inchide carciumile la sate si vor pune mana pe harlet, iar cei de la oras vor invata sa coseasca ,sa tunda oile , sa mulga vacile , sa ude gradinile iar de nu n-au decat sa moara de foame. Au votat sa piara cei ca Trita Fanita si Culita Tarata si sa prospere van Groningen , Ispravescu , Armanda Clatita… etc. Si intr-un an secetos , productia de cereale ne este arhisuficienta , dar pleaca brut si se intoarce congelata .Da , si nu mai castiga Trita fanita si Culita Taarata ci astia ca aia. Sarman popor amarata tara .

  6. Bien sur,tot guvernbarea PNL este vinovata de criza alimentara mondiala!Don Savant Piperea, pe cand ataci maniera in care pictau stejarii pictorii Scolii de la Barbizon?
    Iti sta mintea in loc, Baltic Dry Index :))Deocamdata e la nivelul lui Octombrie 2019!

  7. Piramida lui Maslow… la baza ei sunt nevoile de baza: hrana, adapost… supravietuire. Orice Stat din lume dispune de resurse colectate public care ar putea fi orinetate spre rezolvarea problemelor fundamentale ale cetatenilor… Observati natalitatea scazuta din lumea occidentala… Verificati natalitatea in Egipt de exemplu… Statul occidental se implica in economie din ce in ce mai putin astfel incat supravietuirea devine de fapt o problema a fiecarui individ… E limpede ca preocuparile pentru o planeta verde intens mediatizate oentru majoritatea oamenilor … nu ii pot impiedica pe cei privilegiati sa acapareze si exploateze in voie resursele planetei… Suntem cu atat mai usor de guvernat cu cat suntem mai putini si cu cat resursele pe care le detinem sunt mai reduse…… aceata pare a fi preocuparea multora in zilele noastre… De aceea sunt aduse la putere guverne care ne indatoreaza excesiv, care ne lipsesc de resurse, care irosesc resursele disponibile… care condamna asocierile colective mari – oricum s-ar denumi acestea – tocmai pentru ca acestea ar putea aduna resurse mari pe care le-ar putea utiliza pentru a schimba cursul intregii societati prin exemplele si solutiile pe care le-ar aduce in rezolvarea problemelor oamenilor… Se intretine iluzia ca fiecare poate reusi pe cont propriu… in vreme ce tara este indatorata si se intraineaza tot mai mult din ceea ce odata apartinea tuturor cetatenilor…

  8. Auzi, darius gradinare, pe tine daca te-a facut avocat cine stie cum si din ce eroare, pe la ce facultate obscura de la Schitu Magureanu, Rromeno-Americana,ori Spiru Garett, chiar esti dominat de sentimentul ciudat ca esti miezul din dodoasca si il concurezi pe Hommo Universalis a lui Davinci, ala cu pizza !??? Biet sarman, tu nu esti decat hommo cu rozeta unsa la Sibiu de stim noi ce festival LGBT, si atat.

  9. @daniel, Iisus nu-si roade unghiile, ca nu are pe cine sa fie invidios, insa tu da!
    ……………………
    Am facut scurta la maini de cate ori v-am avertizat pe acest site, ani de-a randul, ca vine foametea. Aia de la ONU ne-au atentionat si ei anii trecuti ca se apropie o criza alimentara fara precedent. Sfintii nostri contemporani, Par. Arsenie Boca, Par. Arsenie Papacioc, Par. Iustin Parvu, au profetit si ei de nenumerate ori ca o sa vina vremea cand o sa ne lipim stomacul de sira spinarii. Ceea ce este mai tragic pentru noi, romanii, este faptul ca, desi Dumnezeu ne-a incredintat o tara bogata, vom deveni tot mai saraci, atat de saraci, ca nici patrie nu vom mai avea.

    Desteapta-te, romane, ca lumea geme de prostie!

  10. URMEAZA MANCARE DIN PLASTIC – CANCER GARANTATA – PENTRU POOLIMEA TAMPA CARE CREDE IN CAI VERZI PE PERETI SI ALTE VEGANE BIO SI INFOMETEREA PE BUNE. ESTE IN PLANUL ROCKFELLER. CUM POTI SARACI SI INFOMETA O TARA BOGATA ? OTRAVIND PAMANTURILE SI APA. MULTUMESC PENTRU ARTICOL.

  11. se stie de mult de aceea exista studii, de aceea la un moment dat se auzise in Romania de un studiu despre „dezvoltare durabila”, de aceea unii cercetatori avertizau in privinta secetei, a distrugerii solului prin fenomenul parca grovuri, oricum ce conteaza sute de hectare distruse in Baragan, ce conteaza ca un lac Iezer tot in sud a secat pt ca li s-a dat unora un canal de irigatie in concesiune pe 49 de ani si Ministerul Mediului, Apele Romane etc. in loc sa-i amendeze si legile sa-i sanctioneze, au lasat ca acel ecosistem sa dispara…
    nu vom muri, doar vom schimba prioritatile,

  12. Iar moare de foame Nea Piperea.
    Hai sa lasam fermierii sa-si vada de treaba lor. Stiu ei mai bine. Ei au de platit credite, ei au nevoie de bani sa insamanteze noua recolta.
    Ia sa vedem cat costa o tona/luna,transport,taxe de receptie stocata in siloz. Pana in martie-aprilie ajungi la acelasi castig. Ii imbogatesti pe traderii cu silozuri.
    La Mare si Dunare silozurile sant operate de chinezi( intrebati-l pe Ponta de ce )Prin restul tarii elvetienii au cam pus mana pe ele. Pe urma plangem ca ii imbogatim pe altii si noi ramanem cu praful de pe toba.

  13. Ca vine foamea cea mare cat de repede o stiu toti romanii cu capul la ei. O stiu bine si tradatorii din guvernul meu dar masurile luate de ei au o cu totul alta logica. Doar exaltatii securisto-sorosisti mai au incredere oarba in acest guvern de pramatii vandute.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.