Planul Guvernului pentru Pilonul I și II de pensii, dezvăluit

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că discuțiile în cazul Pilonului I și Pilonului II de pensii sunt avansate, precizând că, „dacă este mai bine pentru români”, vor fi alocați mai mulți bani pentru Pilonul I.

„Este vorba despre luarea unei decizii în ceea ce privește defalcarea acelor sume pe care le plătesc românii la cele două componente, ambele fiind de stat, doar că una are management privat. Acum jumătate din sume se duc la Pilonul I, jumătate la Pilonul II. S-a constatat că randamentul la Pilonul I, care are ca reper salariul mediu pe România, este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II și din această cauză am solicitat, și a fost și decizie politică, Ministerului de Finanțe ca împreună cu cei de la sistemul de pensii să facă o analiză să vadă dacă nu cumva este oportun să facem puțin acum în acești ani când creșterea economică este foarte mare și randamentul pentru banii românilor pentru pensii este mult mai mare la Pilonul I, sumele care se varsă la Pilonul I să fie un pic mai mari decât cele care se varsă la Pilonul II. Discuțiile sunt avansate și decizia va fi luată având în vedere interesul suveran al celor care își plătesc acele contribuții pentru pensii. Fiind o contribuție vărsată într-o zonă cu randament mai mare, fondurile pentru pensii pe fiecare român vor crește”, a spus Tudose, după ședința CExN al PSD.

Premierul consideră că statul este un mai bun administrator, susținând totodată că Guvernul nu dorește să desființeze Pilonul II de pensii.

„Ceea ce este deja acolo rămâne acolo, doar că, dacă este mai bine pentru români, vom da mai mulți bani la Pilonul I”, a precizat Tudose.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care reprezintă interesele companiile ce administrează pensii private, a solicitat vineri, o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru a discuta despre analizele statului făcute până acum privind segmentul pe care operează şi despre impactul unor eventuale decizii ale guvernului.

„În dorinţa de a reprezenta şi a proteja interesele tuturor părţilor implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public primului ministru, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către autorităţile statului, precum şi impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanţi unele decizii viitoare. De asemenea, în spiritul transparenţei şi dialogului, rugăm să fie dată publicităţii această analiză”, a transmis asociaţia, într-un comunicat de presă.

La rândul său, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, vineri, că „Pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate şi de analiza evoluţiei pieţei pensiilor private la 30 iunie 2017, după ce vicepremierul Ciolacu a declarat că analizele au arătat „cifre îngrijorătoare”.

Citiți și

Ce vrea Dragnea de la Pilonul II de pensii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.