Șansele moțiunii de cenzură

PNL și USR trag cu gloanțe oarbe

Visurile PNL și USR de dărâmare a Guvernului Tudose prin moțiune de cenzură par să nu aibă nicio șansă de împlinire. Raluca Turcan, președintele executiv al PNL, declarase marți că va purta discuții și cu UDMR, PMP și cu parlamentarii neafiliați, pentru sprijinirea moțiunii, pe care o consideră „un gest de responsabilitate“. Însă demersul opoziției este întâmpinat cu reticență de cei pe care PNL și USR i-ar dori alături în eforturile de răsturnare a Guvernului. Potențialul de negociere al celor două partide este unul minim, întrucât acestea nici măcar nu și-au asumat intenția de a prelua guvernarea, în cazul reușitei moțiunii. În plus, chiar dacă toți parlamentarii din afara cercului guvernamental ar vota moțiunea, aceasta nu ar avea succes fără dezertarea unor membri ai PSD sau ALDE, ceea ce pare imposibil în acest moment.

Negocierile Ralucăi Turcan cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-au lovit tocmai de aceste dezavantaje cu care PNL și USR pornesc la drum. „Moţiunea de cenzură este binevenită oricând, dar în acest moment această moţiune de cenzură nu are o finalitate dorită, pentru că PSD şi ALDE au o majoritate stabilă cifric. (…) Înainte de orice dezbatere despre o astfel de aventură politică, ar trebui să ştim cine va fi propunerea lor pentru postul de premier, dacă va cădea Guvernul, programul de guvernare, direcţia în care vor să ducă ţara. Chestia aia că se va stabili după vot pe mine nu mă mulţumeşte în niciun fel“, a declarat Hunor miercuri. În plus, liderul UDMR a pus în discuție și dinamica relațiilor din ultima vreme dintre formațiunea pe care o conduce și PNL: „În primul rând, ar trebui să vedem relaţia noastră, UDMR – PNL, pentru că în ultimul an lucrurile s-au stricat enorm“, a mai declarat acesta.

Nici partidul lui Traian Băsescu, PMP, nu pare prea entuziasmat de demersul PNL și USR: „Mi se pare  doar un joc de imagine al PNL, atât timp cât nu există o voinţă fermă în a da jos Guvernul PSD – şi aceasta se poate observa prin reticenţa în ceea ce priveşte dialogul cu preşedintele Băsescu şi PMP. Noi avem comportament de partid serios de opoziţie“, a declarat președintele formațiunii, Eugen Tomac. Acesta a sancționat și el colaborarea defectuoasă dintre PMP și PNL, din trecut: „Acum câteva luni, când puteam crea o majoritate anti-PSD, am propus şi un candidat la funcţia de premier în persoana colegului Siegfried Mureșan. Colegii din PNL nu au utilizat această oportunitate uriaşă pe care a avut-o opoziţia. Astăzi însă vin şi spun că avem nevoie de un alt guvern. Cine este însă premierul pe care trebuie să-l susţinem? Vrem mai multă claritate şi coeziune, nu doar jocuri de imagine“.

Grupul parlamentarilor neafiliați urmează să-și analizeze opțiunile în zilele următoare. După discuțiile purtate cu Raluca Turcan, liderul grupului, Varujan Pambuccian, s-a rezumat la a afirma că au avut „o discuție lungă, foarte aplicată, despre chestiuni legate de colaborare în procesul legislativ“ și că „au luat act” de inițiativa PNL și USR.

Cu toate vânturile bătând împotrivă, moțiunea de cenzură a PNL și USR va însemna, probabil, doar o nouă zi de circ parlamentar, din care nimeni nu va înțelege mai nimic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

5 Comentarii

  1. Cine va fi premierul? Se stabileste la Bruxelles,zilel eastea, numai s atreceti voi parleazul, dar cel mai probabil tot Csilos.

  2. Titlul ar trebui sa sune cam asa. PNL si USR, prietenii PSD-ului trag cu gloante oarbe.

  3. LIDERUL UDMR SA DEA LECTII LIDERULUI PNL??? UNDE ESTI TU BRATIANULE??? LEPRA DE LA PDL O AR.DE IN TOATE NUMAI CA CEVA PENTRU NOI, FRAIERII ACESTEI TARI, NEMA. GHINION!. PAI CE BUN SA IASA DINTR-IN CAP DE SARPE?

  4. E clar, pentru binele tarii aceasta motiune nu trebuie sa treaca. Si nu zic asta pentru ca vreau ca PSD sa ramana la putere ci pentru ca PNL nu are nici un plan in a forma un nou executiv. Majoritatea care ar adopta motiunea trebuie sa aiba un plan de formare a unui alt Guvern altfel riscam sa ajungem la instabilitate politica. Kelemen Hunor are perfecta dreptate e o prostie sa lasi sarcina formarii noului guvern dupa votul de la motiune.

    In Germania de exemplu parlamentarii nu pot depune motiunea de cezura decat insotita de numele unui candidat pentru functia de cancelar (premier), chestia asta se numeste motiune constructiva de cenzura. Daca motiunea treace atunci presedintele german este obligat sa il numeasca in functia cancelar pe candidatul propus de initiatorii motiunii de cenzura. Motiunea constructiva de cenzura are rolul de a asigura stabilitate si interzice parlamentarilor sa demita executivul fara sa vina cu o alternativa la guvernare.

    • Corect si adevarat. Toata gargariseala asta de cartier a berbecutilor si mioritelor din PNL /USR nu face decat sa ridice praful pe ulitzi. Ce or cauta oare in politica , stai si te intrebi, daca singura lor preocupare este sa dea jos un guvern legitim ales ca sa nu puna nimic in loc? Iar asta sa se cheme ‘democratie’?Iar toata impostura asta sa se cheme oare ‘competenta’?
      Adica, mai intai sa darami si pe urma vedem noi ce facem, numai sa ajungem la ceaunul cu ciolan??? Iar ‘democratia’ si ‘ competenta’ astfel definite sa ne conduca la progres???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.