Senatorii, revoltați de greșelile negociatorilor

Politica lui Trump față de China, năruită în două zile

Foto Saul Loeb/Pool Photo via AP, File)

Donald Trump a schimbat dinamica relației cu China, însă într-un singur weekend secretarul Trezoreriei a năruit această nouă politică, este opinia fostului consilier pentru strategie al presedintelui, Steve Bannon. Nemulțumiți sunt și unii senatori democrați, alături de un număr însemnat de republicani.

În acest context, președintele s-a distantat de secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin. ”Acordul comercial cu China merge bine, însă, în cele din urmă, va trebui să folosim probabil o altă structură, pentru că altfel ne va fi greu să verificăm rezultatele acordului”, a scris Trump pe Twitter, pe 23 ami.

La finalul săptămânii trecute, negociatorii americani și chinezi au căzut de acord să renunțe la amenințările reciproce din ultimele luni privind impunerea de taxe vamale suplimentare. Beijingul a acceptat să participe la reducerea deficitului comercial al SUA în raport cu China, de circa 375 de miliarde de dolari și a promis să cumpere mai multe produse americane, fără a oferi însă date concrete. Casa Albă a asigurat însă că va fi vorba de reducerea deficitului dorită de Trump – 200 de miliarde de dolari. Marți, China a anunțat că reduce taxele vamale pentru automobilele americane, în schimb SUA fiind de acord să renunțe la sancționarea unei companii chineze care vindea produse americane in Iran.

Această evoluție i-a nemulțumit pe 14 senatori americani și alți 13 senatori democrați și independenți, care i-au cerut președintelui să penalizeze pe mai departe compania chineză. Mult mai dur a fost fostul consilier prezidențial Steve Bannon. Pentru el, șefului negociatorilor americani, secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, ”îi scapă punctul principal al competiției economice dintre cele două țări”. ”Sunt într-un război economic cu noi și nu s-au oprit. Mnuchin a interpretat total greșit superioritatea noastră geopolitică, militară și istorică, la fel și faptul că președintele Trump i-a pus în cele din urmă pe chinezi în defensivă”.

”Va trebui să trăim ca o țară insulară”

Și senatorul republican Marco Rubio este nemulțumit. ”China domină și câștigă acum negocierile cu SUA. Au scăpat de majorarea taxelor vamale și au scăpat și compania ZTE fără să ofere nimic semnificativ în schimb, folosindu-se ca pârghie de presiune de discuțiile cu Coreea de Nord și de chestiunile legate de agricultură”. ”Este foarte important să ne implicăm în aceste negocieri, nu să le privim ca pe o dispută comercială obișnuită. Trebuie să ținem cont că strategia pe termen lung a Chinei este să devină prima putere militară și economică a lumii”, spune senatorul republican Steve Daines.

”Chinezii râd de noi. Nu și-au îndeplinit nici măcar o promisiune în trecut. Calmarea disputei este o greșeală. Acum va trebui să ne exportam resursele naturale, precum o țară insulară. Solul și apa, prin agricultură, să exportăm energie în loc de produse cu valoare adăugată mare”, spune Dan DiMicco, fost consilier al lui Trump în timpul campaniei electorale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

3 Comentarii

  1. …’Acum va trebui să ne exportam resursele naturale, precum o țară insulară. Solul și apa, prin agricultură, să exportăm energie în loc de produse cu valoare adăugată mare’…văleu!…declaraţia asta ar trebui să o citească tot poporul…păi cum adică…România, ce este?…ce face?…

  2. Cand Ford si GMC vand mai multe automobile in China decat in SUA congresmenii cumparati de khazari ar trebui sa isi mai stapaneasca lacomia dupa arginti!

  3. O moneda cu doua fete. Pe un scrie SUA pierde si pe a doua scrie SUA pierde. Nebunia lui Trump arata ca SUA a ramas fara optiuni. E timpul sa faca loc pentru alt Imperiu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.