Cedată gratuit, suveranitatea se răscumpără parțial și la prețuri uriașe

Polonia-SUA: Câte miliarde costă statul de drept?

Cotidianul The New York Times a prefațat vizita președintelui Poloniei în SUA cu un rechizitoriu. Cum este posibil ca reprezentantul unui stat care a a îngenuncheat justiția să-și găsească un aliat tocmai în președintele SUA? Ziarul american se arată indignat că ”diplomații americani au fost aproape muți în această privință”. ”Noul ambasador în Polonia, Georgette Mosbacher, nu a făcut nicio referire la aceste chestiuni la recepția de bun venit de săptămâna trecută”, reproșeaza The New York Times. ”Ambasada SUA în Polonia a refuzat să comenteze”, tună ziarul american.

Dincolo de protestele ”societății civile”, mai există o speranță, sugerează The New York Times. Dacă guvernul american nu reacționează, o fac piețele și investitorii. Astfel, agentia de ratind Moody’s a avertizat asupra ”impredictibilității” din Polonia, unde reformele justiției ar siguranta legii” ar putea eroda statul de drept”. Judecătorii polonezi amenințați de reforme au speculat avertismentul Moody’s. ”Dacă nu există siguranța legii, niciun verdict nu poate fi socotit definitiv. Nu mai există încredere în lege”.

Și totuși diplomația SUA a rămas mută, iar președintele SUA a fost mai mult decât încântat să-l primeasca pe omologul polonez acuzat de încălcarea statului de drept în cadrul UE. Ba chiar a promis și că Polonia va fi exceptată de la regimul de vize în viitorul apropiat, o veste uriașă pentru polonezi.

Marți, președintele Andrzej Duda, la prima sa vizită oficială în SUA, a fost primit de Donald Trump, la Casa Alba. Cei doi mai avuseseră trei întâlniri: o scurtă întrevedere în marja summitului NATO de la Bruxelles, în iulie, la Forumul Econoimic Mondial de la Davos, în ianuarie, și în iulie 2017, la Varșovia, cu ocazia Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Trump: ar trebui să apărăm țări bogate

Nimic din toate bilele negre pare să nu fi contat la Casa Alba, la Ambasada SUA de la Varșovia sau în centrala de la Washington. De ce? Pentru că Polonia plătește mult pentru asta și se înscrie perfect în logica președintelui Trump.

România a semnat un contract pentru sisteme Patriot în valoare de 3,9 miliarde de dolari. Polonia a semnat un contract pentru Patriot mai mare, de 4,75 miliarde de dolari. În plus, Polonia a anulat un acord pentru achiziționarea de elicoptere Airbus pentru armată și a reluat licitația, unde prima șansă este oferită companiei americane Sikorsky, care are o filială în Polonia.

Apoi, Polonia a propus Statelor Unite să înființeze o bază militară permanentă în Polonia (acum SUA au o prezență militară rotațională în țările din Flancul Estic al NATO) și, mai mult, guvernul de la Varșovia a pus pe masă 2 miliarde de dolari pentru a-i convinge pe americani să construiască baza. Încercând să gâdile orgoliul uriaș al președintelui SUA, omologul polonez i-a sugerat că baza militară ar putea fi numită ”Fort Trump”.

De unde la lansarea propunerii, în luna mai, oficialii americani erau extrem de rezervați (dincolo de costuri, este vorba de o bază permanentă care ar dăuna grav relației cu Rusia), acum președintele Trump a declarat că propunerea poloneză trebuie studiata. Motivul? Pentru că Polonia ar plăti pentru asta. ”Ne-ar plăti, înseamnă că Polonia ar plăti miliarde de dolari pentru baza militară. Privim din perspectiva că ar trebui să apărăm țări bogate. Președintele ne-a oferit mult mai mult de două miliarde de dolari”, a spus Trump, potrivit CNN.

Obrazul subțire, cu gaze americane se ține

Într-adevăr, Polonia oferă mult mai mult și în special în domenii prioritare la Washington, după cum a demonstrat-o și nivelul de reprezentare al SUA la recent încheiatul Summit al Initiativei celor Trei Mari de la București. Dacă în 2017, la Varșovia, SUA au fost reprezentate de președintele Trumnp, la București a venit doar secretarul Energiei. SUA doresc să-și vândă gazele de șist în Europa, cu toata cheltuială presupusă de lichefiere, transportul peste Ocean și regazeificarea la destinație.

Iar Polonia este prima țara europeană care a semnat un contract pentru gazele americane și a și primit primul transport, în această vară. În următorii 20 de ani, Polonia vrea să importe 100 de miliarde de metri cubi de gaze din SUA, echivalentul volumului ce vine acum din Rusia spre Germania în doi ani, prin gazoductul Nord Stream. În plus, Polonia este vârf de lance în lupta susținută de SUA împotriva gazoductului ruso-german Nord Stream 2. Presa rusă scrie că, pentru moment, guvernanții polonezi își fac puține probleme legate de costul mai mare al gazelor din SUA în raport cu cele din Rusia, pentru că gazele americane mai scumpe ar fi cumpărate de Ucraina, unde guvernul a renunțat să mai cumpere hidrocarburi din Rusia.

Un ”Fort Trump” în UE

Președintele SUA vrea să apere țări bogate. Iar dacă Polonia ofera miliarde de dolari pentru ”Fort Trump”, dacă renunță la contracte militare cu Franța lui Emmanuel Macron în favoarea armelor ”made in US”, dacă achziționează gaze naturale americane la preț mare și, în plus, vine și cu o Inițiativă a celor Trei Mari care să faciliteze interesele energetice americane și să jeneze nucleul franco-german al UE, atunci Polonia poate fi considerată o țară bogată. Iar, în aceste condiții, Departementul de Stat și Ambasada de la Varșovia nu văd nimic în neregulă cu reforma justiției, cu faptul ca ministrul Justiției este Procuror General (de altfel, este acelasi sistem ca și în SUA) și cu îndepărtarea judecătorilor din sistem (pâna la urmă justificată de guvernul Poloniei ca o formă de epurare a sistemului de magistrații ce au servit regimul comunist).

Contractele militare si statul de drept

Rămâne de văzut dacă Polonia va putea regla problemele din cadrul UE în același fel. Este de remarcat că licitația de miliarde de euro pentru elicopterele militare este amânată de mai bine der doi ani de guvernul de la Varșovia, ceea ce înseamnă că concurenții SUA (franco-germanii de la Airbus și italienii de la Leonardo) mai au o șansă de a pune mâna pe contract. Apoi, Polonia a lansat o licitație pentru submarine unde s-au înscris Naval Group din Franta, ThyssenKrupp Marine Systems, din Germania, si Saab, din Suedia. Nu este exclus ca statul de drept din Polonia să se însănătoșească brusc în ochii puterilor europene, dacă aceste proiecte de miliarde se concretizează.

Cât despre ”impredictibilitatea” și ”nesiguranța legii” invocate de judecătorii polonezi, problema este ca și inexistentă. UE nu poate ajunge decât foarte greu la nerecunoașterea verdictelor justiției poloneze. Această pârghie de presiune și influență uriașă asupra unui stat membru nu acționează în Polonia, în Ungaria, Slovacia sau alte state incomode, ci doar în România și Bulgaria. Iar ea se numește MCV.

Polonia, pusă la zid de The New York Times

Presa americană a adunat cele mai dure declarații la adresa regimului polonez înaintea vizitei lui Andrzej Duda. ”Se pare că este o undă verde pentru reformele radicale din Polonia”, spune avocatul poporului din Polonia, citat de The New York Times. Comisia Europeană a inițiat procedurile pentru suspendarea dreptului de vot al Poloniei în UE, așa cum s-a întâmplat recent și cu Ungaria. În Polonia, arată The New York Times, judecătorii sunt eliminați din sistem pe banda rulantă, în virtutea unei legi care le grăbește pensionarea.

Curtea Supremă este în degringoladă, neștiindu-se cine o conduce în mod oficial: președinta care refuza să se supună legii pensionării sau presedintele numit de puterea politică. Regimul Kaczynski i-a dat ministrului Justiției puterea de a demite judecători, în plus acesta a cumulat funcția cu cea de Procuror General. Partidul aflat la putere a preluat controlul asupra instituției omoloage Consiliului Suprem al Magistraturii.  Ultimul pas este preluarea controlului asupra Curții Supreme, scrie The New York Times. Asociația europeana a Consiliilor Magistraturii a anunțat, luni, că au suspendat Polonia din calitatea de membru.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

3 Comentarii

  1. „…tună ziarul american”? Aiurea, tuna deep state, hillarsoros !

  2. Articol nutrez numa bun pentru dementii marxisti-globalisti.
    1.Sursa este MSM din USA, gura de propaganda a democratilor marxisti si sorosisti.
    2.Sursa nu ne explica ce face rau Polonia afara de obisnuitele sabloane pe care le invoca si marxistii de la noi referitoare la statul de drept, o sintagma ce inseamna ca puterea trebuie sa ramana la deep-state.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.