Furtună în relațiile polono-israeliene

Polonia: un succes scontat devine ”catastrofă diplomatică”

Conferința internațională privind Orientul Mijlociu, și în special Iranul, organizată la finalul săptămânii trecute în Polonia a fost un pariu pentru guvernul de la Varșovia. Pe lângă semnalarea clară a orientării pro-americane a țării, guvernul a mizat pe ridicarea profilului diplomatic al Poloniei. A fost un pariu grăbit (oficialii polonezi au fost surprinși de oferta primită din partea Departamentului de Stat pentru găzduirea conferinței) și parțial pierdut, în urma unui incident diplomatic.

”Conferința de la Varșovia trebuia să fie o demonstrație a prestigiului nostru internațional și a relațiilor apropiate cu SUA. La final, adversarii noștri, dar și ”prietenii” noștri au oferit o ocazie pentru umilirea Poloniei”, scrie săptămânalul polonez Angora, pe 18 februarie, vorbind despre o ”catastrofă diplomatică”.

Incidentul amintit l-a avut în prim-plan pe premierul israelian Banjemin Netanyahu, unul dintre protagoniștiii conferinței. ”A fost o furtună diplomatică scurtă dar intensa, provocată, în mare parte, de un singur cuvânt, fapt ce a amintit ce putere are uneori un singur cuvânt în relațiile internaționale”, scrie Times of Israel. Cuvântul cu pricina este un articol hotărât. Joi, în timpul unei discuții cu jurnalistii, Netanyahu a declarat ”polonezi au colaborat cu naziștii”. Declarația a apărut în paginile Jeruslaem Post sub forna ”polonezii au colaborat cu naziștii”, ceea ce a provocat furia președintelui Poloniei, Andrzej Duda.

Un articol hotărât cu bucluc

Duda a sugerat pe Twitter că ar fi bine ca întreaga conferință să fie anulată. Ambasadoarea Israelului a fost convocata la Ministerul polonez de Externe. Vineri, Israelul a clarificat situația, spunând că a fost vorba despre o eroare a presei israeliene.

Premierul polonez a mers pe linia președintelui și a refuzat să liniștească spiritele. Vineri, Mateusz Morawiecki a declarat că nu se va mai deplasa la Ieruslim, la un inedit summit al Grupului de la Visegrad organizat în afara Europei, pe 18 februarie. În locul sau a fost delegat ministrul de Externe Jacek Czaputowicz. În Israel, unde se desfășoară campania electorală pentru alegeri anticipate, șeful partidului de centru Yesh Atid a fost foarte acid și i-a transmis premierului polonez: ”Anulați-vă biletul de avion. Nu veniți aici, pentru că noi nu negociem amintirea Shoahului”. Presa opoziției din Polonia l-a criticat pe premier, denunțând ”caracterul total diletant al democrației noastre”. Publicația Rzeczpospolita arată că 2019 este un an electoral in Polonia și Israel și că, ”luând decizia de a-și anula participarea summitului Visegrad, premierul Morawiecki a dat apă la moară atât extremiștilor din Israel, cât și antisemiților”.

”Remarcile premierului Netanyahu au redeschis disputa pe marginea vinovăției poloneze în timpul Holocaustului”, scrie site-ul i24. Guvernul de dreapta al lui Morawiecki a dus o bătălie – justificată pentru o mare parte din națiunea poloneză – pentru a se asigura că polonezii nu vor fi acuzați de crimele naziste sau de colaborare cu Hitler”, scrie Jerusalem Post.

Peste Ocean, Los Angeles Times scrie însă că ”aproape toți istoricii sunt de acord că numeroși polonezi au colaborat”. Incidentul diplomatic a venit după ce în Polonia a fost incriminată asocierea țării cu crimele comise de naziști în Polonia. Au murit milioane de evrei polonezi atunci, ceea ce a făcut ca țara să fie o victimă a nazismului, nu un aliat, susține guvernul.  Numai că, sub presiunea Israelului și amenințarea unui boicot diplomatic american neoficial, Polonia a eliminat din amintita lege dispozițiile despre sancțiunile împotriva celor care susțin că polonezii au colaborat cu Germania nazistă.

Guvernul polonez și-a găsit însă și aliați în presa europeană. The Guardian scrie că Polonia trebuie menajată în aceste momente. ”În ciuda problemelor istorice, vocea statelor din Grupul de la Visegrad în cadrul UE s-au dovedit a fi o contrapondere utilă în relația cu Israelul în fața altor țări europene care au o linie mai critică în chestiunea palestiniană”.

O conferință pusă la colț

Dincolo de acest incident diplomatic care a afectat succesul pe care miza Polonia, Conferința de la Varsovia a fost criticată amplu în presa internațională liberală. La Conferință au participat 60 de state, însă nu și Iranul, principalul stat vizat. Teheranul a și avertizat Polonia că a făcut o gravă greșeală, având în vedere relațiile bilaterale bune de până acum.

Apoi, aliații europeni din NATO și-au arătat dezinteresul pentru Conferința perceputa ca anti-Iran printr-o reprezentare la un nivel inferior al Varșovia. Prin urmare, numărul mare de participanți nu poate fi sinonim în acest caz cu un succes diplomatic. În plus, Rusia a organizat în paralel cu evenimentul de la Varșovia o întâlnire la Socio a țărilor din formatul Astana penbtru viitorului Siriei (Rusia, Turcia, Iran). Vicepreședintele Mike Pence a turnat gaz pe foc la Vrașovia, criticând marile puteri europene pentru că nu s-au retras, odată cu SUA, din acordul nuclear semnat în 2015 cu Iranul. Apoi, avocatul lui Donald Trump, Rudolph Giuliani, a fost criticat pentru că s-a întâlnit la Varșovia cu reprezentanții Muhahedin-e-Khalq, o grupare care acționează împotriva actualei teocrații de la Teheran și care a fost considerată drept grupare teroristă în SUA. Nu în cele din urmă, au statele democratice care au paricipat la conferință au fost criticate pentru susținerea aratată președintelui egiprtean Absel Fattah el-Sisi, considerat liderul unui regim la fel de autoritar ca și cel al lui Hosni Mubarak.

Până la urma, conferința de la Varșovia nu a urmărit decât să pregătească terenul pentru anunțarea marelui plan al administrației Trump pentru pace în Orientul Mijlociu, un plan la care lucrează ginerele prezidențial Jared Kushner. Se așteaptă ca planul să fie prezentat integral în aprilie, după alegerile din Israel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

10 Comentarii

  1. Cu Romania nu s-ar fi intamplat asta. Orice rahat aruncat in capul Romaniei era primit cu satisfactie si bucurie. De oriunde ar fi venit. Ce fraieri si polonezii, sa aiba coloana vertebrala!

  2. Numai noi, romanii suportam un ” institut ” care ne cenzureaza valorile nationale si ne scoate ochii cu un holocaust la care n-am participat. Si culmea, le merge!

    • Aveți perfectă dreptate !
      „Holocaustul” nostru a fost decretat – sub o uriase / scandaloasă presiune externă – fără o expertiză elaborată de Academia Română, cel mai înalt forum științific românesc !
      De ce întârzie Academia Română să dea publicității o constatare a sa pe această temă de foarte mare importanță istorică pentru poporul român?
      Românii sunt puși la stâlpul infamiei fără a avea vreo vină !
      În cel de-al doilea război mondial au murit de vreo trei-patru ori mai mulți români decât evrei și numeni – nici din Germania și nici din Israel – nu s-a învredinicit să decreteze un HOLOCAUST împotriva românilor !?

  3. Ïn România n-au fost ghetto-uri, si-nca pâna la finele WW2, în Polonia, da. Si Rezistenta din WW2 evreilor din Ghetto-ul de la Varsovia a fost fara nici o speranta. Da, polonezii au colaborat cu nazistii. Si colaboreaza si-acuma (cu neo-nazistii, citeste „neo-con”-ii, din SUA si nu numai).

    • Ghetto-urile din Polonia ocupata de nazisti in luna septembrie a anului 1939 erau anticamera lagarelor de exterminare. Polonia devenise o gubernie a Reich-ului. Da, unii polonezi au colaborat cu nazisti, asa cum unii Rusi au colaborat in teritoriile ocupate de nazisti in Rusia. Cand vorbim despre state, da, Statul francez a colaborat cu regimul nazist. Nu numai Polonezii (Polonia) „colaboreaza” cu neoconservatorii Americani, ci si Israelienii (Israel). Altii „colaboreaza” cu neoconservatorii Rusi. Sau, sunt agenti lor de influenta, ca dvs. Ileana Rollason. In anul 1980, in S.U.A., se descoperi faptul ca fratele presedintelui lor de atunci, Jimmy Carter, era agent de influenta al Libiei… Verbul „a colabora” trebuie folosit cu mare grija de cei cinstiti intelectual, altminteri se va demonetiza la fel de repede ca cel de „fascist”, sau „rasist”, ambele utilizate pentru a discredita oponentul si a impiedica orice critica sau discutie.

    • @Tot el : dac-as fi agent de influenta, n-as publica-n ziar, comentarii. As asta, bine, mersi-ntr-un birou si le-as da ordine unor banci privind destinatia unor anumite fonduri bine garnisite, care-s fie ale mele, fie administrate de mine, cu semnatura-n banca. Asta fac agentii de influenta. Tipii corup, esentialmente, oameni politici. Ori actorii-cheie din mari grupuri comerciale. Klemm e-agent de influenta. Joe Biden, om de-afaceri în Ucraina, e alt agent de influenta (anti-rus, bine-nteles. SUA fiind direct amenintate de triumful economico-politic al „Europei Unite”, UE + Rusia. Rezultat, boicoteaza Rusia, în care, fata de UE, n-au baze militare), Biden, dupa ce-a fost mituit, ca om politic, tot de agenti de influenta. Vizibili exclusiv în reuniuni mondene, receptii, agape, pe-acolo pe unde-i lumea „buna”, snobii cu bani. Niciodata-n primele rânduri, sau în linia-ntaî de front, care-s pentru fanatici, pentru prosti. Agentii nu omoara cu mâinile lor. Vezi ce se-ntâmpla acuma-n Venezuela, careia SUA nu-i restituie 10 miliarde din industria petroliera, pe care i le datoreaza, dar careia-i trimit … ajutoare umanitare (sic!). Eu, în ce ma priveste, nu-s decât un om care-a citit si citeste, si care-mi confrunt sursele de informare. Parte din ce scrii-n comentariu-i adevarat. Nu ce presupui despre mine, ce scrii despre Polonia. Ce scrii, însa, despre Jimmy Carter, sunt bazaconii. Tipul n-a fost decât „agentul de influenta” ca presedinte (si nu numai) al intereselor petroliere americane si-al baptistilor. Cu tot arsenalul, inclusiv diabolizarea indisciplinatilor (citeste, Gaddafi).

  4. Ghetto-urile din Polonia ocupata de nazisti in luna septembrie a anului 1939 erau anticamera lagarelor de exterminare. Polonia devenise o gubernie a Reich-ului. Da, unii polonezi au colaborat cu nazisti, asa cum unii Rusi au colaborat in teritoriile ocupate de nazisti in Rusia. Cand vorbim despre state, da, Statul francez a colaborat cu regimul nazist. Nu numai Polonezii (Polonia) „colaboreaza” cu neoconservatorii Americani, ci si Israelienii (Israel). Altii „colaboreaza” cu neoconservatorii Rusi. Sau, sunt agenti lor de influenta, ca dvs. Ileana Rollason. In anul 1980, in S.U.A., se descoperi faptul ca fratele presedintelui lor de atunci, Jimmy Carter, era agent de influenta al Libiei… Verbul „a colabora” trebuie folosit cu mare grija de cei cinstiti intelectual, altminteri se va demonetiza la fel de repede ca cel de „fascist”, sau „rasist”, ambele utilizate pentru a discredita oponentul si a impiedica orice critica sau discutie.

    • @Ilena Rollason Nu sunteti atenta: VORBEAM DESPRE FRATELE LUI JIMMY CARTER…Bine, nu sunteti „agent de influenta”. Dar, ruso-neoconservatoarefile sunt comentariile dvs. Cum ramane cu „colaboratorii”? Nu va mai intereseaza subiectul?!

  5. @Ileana Rollason: Influenta se face si prin media. O face si sputnik.md cu o propaganda la fel de rudimentara, plina de distorsiuni (ca sa nu spun minciuni), ca a ta. Daca o faci interesat sau nu este alt subiect. Spui ca citesti. Nu contest. Intelegerea ta este insa una deformata. Ii balacaresti pe polonezi pentru ca nu accepta jugul rusesc. Apropo, in Polonia rezistenta a fost nu numai in ghetoul din Varsovia. Grupuri de rezistenta au existat pe toata perioada razboiului. In conditiile apropierii frontului de Varsovia, Armata din Interior a declansat insurectia la Varsovia in vara anului 1944. Stalin, idolul tau caruia ii ridici neincetat ode, a interzis fortelor poloneze care luptau de partea URSS (doua armate) sa avanseze spre Varsovia. A interzis de asemenea aviatiei aliate sa intervina. Consecinta: insurectia a fost infrinta. Luptele au fost crincene, unitatile SS actionind fara mila. Au fost cazuri cind luptatorii polonezi au fost aruncati pe geam (defenestrare) de militari din SS desi ridicasera steagul alb. Totusi, in final, germanii au acceptat sa acorde polonezilor care s-au predat statutul de prizonier de razboi. Vor fi fost polonezi care au colaborat cu germanii. Au fost pretutideni, inclusiv in Franta, presupusa inamica ireductibila pentru Germania, dar de unde s-au recrutat varii unitati, care in final au devenit o divizie intreaga, Charlemagne. De ce? Simplu. Deoarece national-socialismul, la fel ca si comunismul, si-a avut in epoca forta sa de seductie. In rest, da, Venezuela, Libia, nu in cele din urma Romania, sint subiecte de analiza in tehnica manipularii, unul dintre elemente fiind diabolizarea pina la grotesc a conducatorilor care, intr-un fel sau altul, au comis erori in masura sa-i faca uriti de un segment important al propriilor popoare.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.