Vine iarna

Populația, lăsată fără gaze ieftine pentru că o lege a fost uitată

Populația României nu poate beneficia de un preț de achiziție al gazelor mai mic pentru că lipsesc normele de aplicare a unei Ordonanțe de Urgență care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2017. Este vorba de OUG 64/2016 de modificare și completare a Legi 123/2012 care determină transformarea principiilor de transparență, concurență, nediscriminare de pe piața de gaze în concepte, care să poată fi aplicate, măsurate și verificate, cu ajutorul unor proceduri, instrucțiuni și metodologii specifice. „Proiectul de aprobare a OUG 64 a creat o întreagă discuție asupra necesității uneia sau a două burse, dar nu analizează deloc faptul că nerealizarea ”Normelor de aplicare a Legii 123”, va determina, chiar și la primăvară, introducerea de către unii furnizori a mâini în buzunarul consumatorilor casnici, cei care în lipsa acestor norme vor asigura profitul companiilor de furnizare. Neaplicarea noi legi a gazelor poate permite, chiar și la primăvară, introducerea de către unii furnizori a mâini în buzunarul consumatorilor casnici”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă. Astăzi Legea Gazelor Naturale 123/2012, stabilește obligația furnizorilor care achiziționează gaze pentru populație: să facă dovada achiziționării gazelor naturale condiții de minimizare a costului resurselor alocate (apreciez că în ultimii ani nu întotdeauna s-au minimizat costurile pentru achiziția gazelor pentru populație, acesta fiind unul din elementele care a dus la escaladarea prețului la populație); să facă dovada achiziționării gazelor naturale, prin proceduri care să asigure posibilitatea oricărui furnizor de a participa la procesul de selecție pentru a se obține prețul corect (limitarea participării unor furnizorii în procesul de achiziție a gazelor a făcut ca prețul gazelor achiziționate-vândute, să nu fie întotdeauna cel corect). Avem prevederile legale prin care am fi putut avea cel mai mic preț de achiziție al gazelor pentru populație în ultimele 6 luni, dar nu putem aplica legea deoarece nu avem stabilite ”Normele de aplicare a legii” (legislației secundare), care deși ar fi trebui să fie realizate până la 30 noiembrie 2016, ele nu există, susține Chisăliță. Până în prezent OUG 64 a suscitat interes doar în chestiunea menținerii doar a bursei de energie OPCOM ca fiind singurul operator unde se pot tranzacționa gazele naturale, scoțând din joc Bursa de Mărfuri, măsură foarte criticată de analiști, jucători în piață etc.

Acum nu se vorbește de ieftinirea gazelor ci de menținerea prețului pentru că în luna septembrie cei de la ANRE au dat ca sigură scumpirea la 1 octombrie, moment însă amânat. Preţul gazele naturale pentru populaţie nu va mai creşte până la primăvară, urmând ca Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) să analizeze tarifele în luna martie, a declarat recent deputatul Iulian Iancu, preşedintele comisiei de industrii şi servicii. Distribuitorii sunțin în schimb că prețul gazelor pe care ei îl achiziționează de la producătorii interni, OMV Petrom și Romgaz, s-a mărit și din această pricină dau de înțeles că e nevoie de o mărire a tarifului. În cadrul audierilor Comisiei parlamentare de anchetă ANRE, directorul general al Engie România, Eric Stab, a spus că prețul gazelor vândute de producători a crescut de la 60 de lei pe MWh, cât era la 1 aprilie, până la 105 lei în prezent. „La 1 aprilie 2017, când s-a liberalizat piața, prețul era reglementat la 60 de lei pe MWh. În vară, prețul a crescut la 72-75 de lei, iar acum, dacă ne uităm la cele mai recente tranzacții, prețurile sunt de 105 lei. În această iarnă, prețurile vor fi mult, mult mai mari decât iarna trecută, având în vedere evoluția prețurilor de acum”, a spus reprezentantul Engie. Potrivit acestuia, la iarnă, gazele ar putea deveni insuficiente în cazul unei ierni grele, iar unii consumatori industriali vor trebui deconectați pentru a se asigura alimentarea cu prioritate a populației, însă Guvernul nu are un plan de urgență pentru această iarnă. „Dacă va fi o iarnă grea, va fi suficient gaz pentru la iarnă? Nu suntem siguri. Sperăm, dar nu avem nicio garanție”, a afirmat Stab.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Au uitat pentru ca sunt preocupati de cand au venit la guvernare NUMAI de Legile Justitiei, ca sa scape Dragnea si Tariceanu si acolitii lor de dosarele penale ce-i pot trimite la Jilava!
    Rusine, incompetentilor!

    • Legalitatea si oportunitatea actelor normative emise de executiv nu se pot cerceta penal, dar omisiunea emiterii normelor de aplicare a unei OUG care conduce la dublarea pretului la gaze, poate fi cercetata?Sanctiunea politica a hoardei legislative secundare e vorba in vant, nici nu se stie cine sunt indivizii, cu secretarul de stat in frunte care nu au pus proiectul normelor de aplicare pe masa ministrului dezinteresat de mentinerea pretului stabilit prin OUG.Poate asa creste profitul pentru FNDI.

  2. Cine mai crede ca s-a uitat, inca mai isi imagineaza ca alesii spun „adevarul” si nu a inteles nimic din tradita politicii de la parlament , senat & Co!

  3. D-le Matei,ma bag si eu in tigaie aici si nu inteleg mai nimic.Presupun ca gazul se vinde pe piata mondiala la metrul cub sau 1000 mc si pretul ptr cel rusesc este in jur de $ 400/1000 mc .Folosind cele zece degete ajung la concluzia ca 10 mc costa 4$ sau 16-17 lei sau gresesc? Care este formula de a transforma MWh in metru cub? Presupun ca 1 mc cand arde produce 1 MWh, deci,pretul la achizitie ar trebui sa fie in jur de 4 lei MWh.Cum puteti explica diferenta enorma de pret?

  4. Cea mai mare parte a satelor din Romania, se alimenteaza inca cu butelii, in loc sa primeasca gaz. Si pana sa introduca gaz intr-o singura gospodarie, dureaza cel putin un an, asta-i tara europeana?

    • Pe langa durata imensa intre achitarea tarifelor pentru conectarea reteaua de gaze si finalizarea lucrarilor trec aproape doi ani, se mentine monopolul teritorial al firmelor private , situatie ce permite stabilirea de catre acestea a unor terife aberante (cca 10.000 RON )pentru racordare .La firma ,, Premier Energy ” numai cererea format A4 prin care specifici numarul de focuri costa 12 lei.Alo , Consiliul Concurentei se aude . Nu intamplator directorul unei firme de gaze trebuia sa primeasca drept prima anuala cca.270.000 Euro .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.