
Potcovăria se învaţă în facultate. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca are un curs special în cadrul unei școli de potcovit cai pentru 20 de studenți, după model francez. Iniţiativa cursului a pornit în urma observării unui număr mare de cazuri de cai care au fost potcoviţi deficitar, ceea ce poate produce grave de sănătate animalelor, afirmă Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj. “Am observat în România şi o lipsă a potcovarilor specializaţi, astfel că mulţi deţinători de cai apelează la experţi din străinătate”, a spus Morar.
Potrivit acestuia, un potcovit eficient poate aduce un plus de 40% în eficienţa utilizării unui cal, în timp ce unul defectuos poate produce probleme grave de sănătate animalului, inclusiv căderea copitei.
Cristina Pocol, cadru didactic al USAMV, a declarat, la rândul său, că proiectul prevede formarea studenţilor la un nivel superior în arta potcovăriei, de specialiști care colaborează cu medicii veterinari şi se ocupă de sănătatea piciorului calului.
Proiectul, început în luna noiembrie, se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Veterinară Ecvină din România și mai multe asociații din Franța și se va încheia în aprilie 2019 cu specializarea a 20 de studenţi ai USAMV Cluj-Napoca.
Normal.La felul in care a fost distrusa industria si uzine ca 23 August cu utilaje de performanta, putem deschide potcovarii moderne intr-o tara, vorba capitalistului, eminamente agrara.. Pentru e cai, insa? Cu care aram?