Potcovăria se învaţă în facultate

Potcovăria se învaţă în facultate. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca are un curs special în cadrul unei școli de potcovit cai pentru 20 de studenți, după model francez. Iniţiativa cursului a pornit în urma observării unui număr mare de cazuri de cai care au fost potcoviţi deficitar, ceea ce poate produce grave de sănătate animalelor, afirmă Iancu Morar, profesor la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj. “Am observat în România şi o lipsă a potcovarilor specializaţi, astfel că mulţi deţinători de cai apelează la experţi din străinătate”, a spus Morar.

Potrivit acestuia, un potcovit eficient poate aduce un plus de 40% în eficienţa utilizării unui cal, în timp ce unul defectuos poate produce probleme grave de sănătate animalului, inclusiv căderea copitei.

Cristina Pocol, cadru didactic al USAMV, a declarat, la rândul său, că proiectul prevede formarea studenţilor la un nivel superior în arta potcovăriei, de specialiști care colaborează cu medicii veterinari şi se ocupă de sănătatea piciorului calului.

Proiectul, început în luna noiembrie, se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia Veterinară Ecvină din România și mai multe asociații din Franța și se va încheia în aprilie 2019 cu specializarea a 20 de studenţi ai USAMV Cluj-Napoca.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

1 Comentariu

  1. Normal.La felul in care a fost distrusa industria si uzine ca 23 August cu utilaje de performanta, putem deschide potcovarii moderne intr-o tara, vorba capitalistului, eminamente agrara.. Pentru e cai, insa? Cu care aram?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.