“O viaţă cât un Centenar”-Români de o vârstă cu ţara

“O viaţă cât un Centenar”

“O viaţă cât un Centenar”. Este proiectul Ministerului de Interne prin care cinci români născuţi în 1918 au fost aduşi la Bucureşti şi sărbătoriţi. Cu această ocazie, angajaţii MAI au constatat cu surprindere, poate, că trupurile firave ale celor cinci ascund minţi puternice. Neafectate de cele 10 decenii de viaţă. Şi-au amintit, unii chiar în detaliu, clipe din Cel de-Al Doilea Război Mondial.

Unul dintre cei cinci sărbătoriţi, Simion Gârlea, a povestit că “În război nu a fost uşor. Duminică 6 septembrie 1942 ne-am urcat în tren la Constanţa şi o lună de zile am mers cu trenul până am ajuns la Stalino…Când am ajuns ajuns la Tighina după 4 luni de zile de mers pe jos…am sărutat pământul “. Bătrânul a arătat că este la curent cu viaţa politică actuală şi a încercat chiar o recomandare. “Doamna Carmen Dan, sunteţi în Guvern, premier este doamna Voicilă (n.r. Dăncilă), faceţi ceva să vină Basarabia, să se unească cu România“

Constanţa Petre a vorbit la rându-i despre război. “Vă spun că am dus-o foarte greu în timpul războiului din pricina ocupaţiei ruse…Vă spun că am lucrat foarte mult şi acum am ajuns la etatea aceasta cu mintea foarte lucidă dar totuşi boala mai mă sâcâie un pic…Viaţa mea a fost şi frumoasă şi rea. După război, secetă şi foamete. A fost mai bine cu Regele Mihai. La Revoluţie eram aici. A fost o eliberare dar nu în bine, cam în rău“, a povestit ea.

  Sunt 250 de români care au împlinit sau vor împlini în anul 2018 vârsta de 100 de ani. „În zilele următoare ne propunem să ajungem la fiecare dintre ei, să-i cunoaştem, să le ascultăm poveştile, să învăţăm din experienţa lor şi să ducem mai departe amintirile despre ţara noastră aşa cum a fost văzută prin ochii dânşilor“, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan.

Debutul campaniei ”O viață cât un Centenar”, prin care dorim să-i aducem în prim-plan pe românii născuți în anul 1918, anul Marii Uniri!250 de români împlinesc în acest an 100 de ani, iar cinci dintre aceștia sunt invitații noștri astăzi, la #MAI!#Respect #Centenar #OViataCatUnCentenar

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Joi, 19 aprilie 2018

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. Bravo si felicitari MAI si Carmen Dan ! Toata pretuirea si simpatia mea. Astazi am stat si eu de vorba cu un batranel, fost medic veterinar si Primar in doua raioane diferite,in varsta de aproape 90 de ani, o comoara de om, depanandu-mi amintiri si fotografii la scaldat in apele Buzaului cu cele doua fete ale Printului G.C.Sutu dar si cu avioane decolate pe islazul comunal venite la vanatoare cu regii, Carol al II-lea, Mihai si alti printi pe domeniul de vanatoare al printului Sutu de la Camnitza. Este autorul unei/unor monografii ale locului nasterii sale, adevarate comori in atestarea romanitatii noastre pe acele meleaguri. Deocamdata atat.

  2. „…avioane aterizate si stationate…” Scuze si multumesc ! Evenimentul a avut loc intr-o localitate din nordul Campiei Baraganului Brailean dupa ce revazusem ruinele fostului Palat Sutu si ale fostei Cabanei princiare de vanatoare de la Camnitza ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.