Prăpăd: oameni luați de viituri

 Ploile au făcut ravagii în mai multe județe.

UPDATE Mașină de la un concurs de off road luată de viitură în Slănic Moldova

Federația Română de Automobilism a transmis, sâmbătă, că pilotul decedat în timpul etapei naționale de off road de la Slănic Moldova era campionul national Adrian Cernea.

„Cu durere în suflet anunțăm faptul că pilotul de off road, fost campion național, Adrian Cernea, a decedat astăzi (sâmbătă – n.r.), în timpul unei etape naționale de off road, care are loc la Slănic Moldova. Echipajul format din Adrian Cernea și copilotul Alex Tache urma să traverseze o vale, loc prin care mai multe echipaje deja trecuseră fără probleme moment în care au fost surprinși de o viitură”, anunțșă Federația Română de Automobilism.

Potrivit Federației, mașina în care se aflau Adrian Cernea și Alex Tache a fost luată de ape.

Alex Tache a fost salvat în ultima clipă, însă Adrian Cernea a rămas blocat în mașina luată de ape, conform membrilor Comisiei Naționale de Off Road, prezenți la Slănic Moldova.

„Concursul a fost întrerupt imediat și în încercarea de salvare a acestuia, s-a intervenit atât cu echipaje de off road, care erau prezente la fața locului, cât și cu echipaje ISU. Din păcate, trupul său a fost găsit fără suflare câteva sute de metri mai jos”, mai arată reprezentanții Federației Române de Automibilism.

Biroul Executiv al Federației Române de Automobilism Sportiv s-a întrunit de urgență și a deschis o anchetă pentru a vedea în ce circumstanțe s-a produs tragedia.

Președintele FRAS, Norris Măgeanu, și vicepreședintele Cătălin Nicolescu, șef al Comisiei de Securitate, sunt în drum spre Slănic Moldova.

Polițiștii din Bacău au fost sesizați prin 112, de către un tânăr de 30 de ani, din București, despre faptul că, un bărbat de 40 de ani, din București, a fost luat de apele unui pârâu, afluent al râului Oituz, în pădurea de pe raza comunei Poiana-Sărată.

„Din primele verificări, s-a stabilit că, un echipaj aflat într-un autovehicul care participa la un concurs de offroad de pe raza Stațiunii Slănic-Moldova și se deplasa pe traseul dintre Slănic către Brețcu, județul Covasna a fost luat de ape, în momentul traversării pârâului. Tânărul de 30 de ani a reușit să traverseze pârâul pe malul opus, iar autovehiculul în care era bărbatul de 40 de ani, a fost luat de ape”, potrivit Poliției Bacău.

Structurile pentru situaţii de urgenţă au intervenit în 20 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, în urma ploilor abundente din ultima perioadă, fiind afectate 54 de localităţi, a informat sâmbătă ministrul de Interne, Lucian Bode, la videoconferinţa cu prefecţii, convocată de premierul Florin Cîţu.

Situația raportată sâmbătă dimineață

Ploile din ultimele 24 de ore au provocat pagube substanţiale în Bucureşti şi în alte 49 de localităţi din ţară. Două persoane au fost luate de ape, 7 persoane au fost evacuate în Bacău, iar pentru cei 12 muncitori din Vrancea refugiați într-o remorcă nu s-a putut interveni peste noapte.

În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, din cauza precipitațiilor abundente, s-au înregistrat efecte în 49 localități din 18 județe (Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ilfov, Ialomița, Iași, Hunedoara, Harghita, Neamț, Sibiu, Teleorman și Vrancea) și în municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 116 curți, 15 subsoluri/beciuri, de pe 22 străzi, precum și pentru degajarea unui acoperiș și a 15 copaci căzuți pe carosabil/autoturisme, fiind afectate 7 autoturisme.

Două persoane au fost luate de apă (o persoană în localitatea Mănăstirea Cașin, județul Bacău – bărbat de aproximativ 70 ani a fost luat de apă, după ce podețul pe care se afla s-a rupt și o persoană luată de apă în localitatea Almaș din județul Neamț – a fost găsită de echipajele de intervenție în stop cardio-respirator, ulterior declarându-se decesul).

În localitatea Nereju din Vrancea, 12 muncitori care efectuau lucrări, au fost surprinși de creșterea râului și s-au refugiat într-un vagon remorcă. Pe timpul nopții nu s-a putut interveni, iar la fața locului au rămas în supraveghere voluntari și cadre ISU. Operațiunele de extragere a persoanelor au fost reluate în această dimineață la ora 5.30. Cele 12 persoane nu prezentau probleme medicale.

O altă situație deosebită a fost înregistrată în localitatea Mănăstirea Cașin din Bacău, unde 7 persoane au fost evacuate preventiv la rude, cele 6 case în care locuiesc fiind în pericol de a fi inundate de râul Cașin.

De asemenea, circulația rutieră a fost temporar afectată pe 3 drumuri naționale (DN 11/BC, DN11/CV și DN7/DB) și 1 drum județean (DJ 105 G/SB).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în 7 localități din 3 județe (Botoșani, Harghita și Neamț), însumând un număr de 5.019 consumatori finali nealimentați, avarii care s-au remediat.

În cursul zilei de vineri, pentru avertizarea populației din zonele vizate de vremea rea, au fost transmise 6 mesaje prin sistemul RO-ALERT în județele Alba(1), Bacău(1), Cluj(1), Vrancea (2) și în municipiul București(1).

Sâmbătă dimineață erau intervenții în desfășurare ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice în județele Călărași, Bacău și Vrancea.

Situația de la Galați

Ploia torențială a inundat porțiuni întinse din mai multe cartiere ale orașului Galați.

Sistemul de canalizare din orașul Galați nu a făcut față din cauza ploii torențiale și mai multe străzi s-au umplut cu apă.

„Primăria municipiului Galați informează că echipele Apă Canal acționează acum pentru evacuarea apei acumulate în urma ploilor abundente din această dimineață. Având în vedere că debitul Dunării este mare, apa acumulată în Valea orașului se poate evacua doar prin pompare. Cele trei pompe de la Stația de pompare 13 iunie funcționează la capacitate maximă (5000 metri cubi/oră fiecare) și s-a solicitat suplimentarea cu o motopompă de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. De asemenea, în scurt timp se va acționa și în zona Tirighina pentru curățarea de aluviuni a carosabilului”, au anunțat reprezentanții Primăriei Galați.

În unele zone, nivelul apei este mai mare de jumătate de metru. Apa a ajuns și în curțile oamenilor, inundând câteva beciuri.

Un bărbat a murit după ce a căzut într-o canalizare plina cu apă din orașul Galați. În zonă în care s-a produs incidentul se fac modernizări ale infrastructurii, iar canalizarea și șanțurile din apropiere au fost inundate în urma precipitațiilor de vineri.

Potrivit reprezentanților ISU Galați, apelul la 112 a fost făcut de o femeie care a văzut bocancii victimei în groapa cu apă.

Pompierii și un echipaj medical s-au deplasat la locul indicat, dar trupul a fost scos din canalizare de trecători.

În ciuda manevrelor de resuscitare, a fost declarat decesul victimei chiar la fața locului.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. Cica s-au facut investitii in acest domeniu! Un rahat, daca acele instalatii colectoare sunt prevazute la maximum 2-3 mc colectare(cum naiba se mai numeste in termenii lor)? Apa obligatoriu trebuie sa ajunga intrun lac si dupa, pusa in circuitul de consum dupa ce a fost tratata corespunzator, sau, folosita pentru fabricarea materialelor de constructii: beton! Asa este in tarile civilizate! Apa de ploaie este folosita mai ales la fabricarea acestor materiale cat si pentru irigatii.

  2. Incă o demonstrație că in romania totul de de ”cum dă Domnu”.. N-ai un sistem de canalizare, DUBLU, una pentru apele uzate și una pentru apele pluviale.. Ceea ce ai e depășit, nu e intreținut, nu e cu stație de epurare la capăt. Construcțiile sunt aiurea, fără infrastructură funcțională, se racordează fiecare unde poate și cum știe.. Autoritățile, in speță primăria, habar nu are de cine ce și cum. Autorizația se dă contra cost cu ochii inchiși și buzunarul deschis., Apoi Dumnezeu cu mila,. Oricum vine seceta..Iar boul român scrie cum că a fost atacat meteorologic de nu mai poate..

  3. Efectul fotometric ( ALBEDOUL ) Oceanului Arctic este cheia acestei bruste schimbari meteorologice .

    de la 0,80 a scazut la aprox 0,55 – coeficientul de refractie a luminii solare .
    Datorita acestui amanunt ( repetabil o data la aprox 80 ani ) anumiti politicieni au aruncat pe piata Teoria Incalzirii Globale .
    Teoria Incalzirii Globale creeaza conditiile exploatarii financiare a Retehnologizarii dupa criterii politice si a diminuarii dependentei de . t i t e i . = monopol al Orientului Mijlociu si al Rusiei .

    O noua Ordine Mondiala facuta la vedere cu ajutorul prostimii neglijente si a nelipsitelor milioane de likele .

  4. PLOAIA-I frate cu romanul
    codrul nu mai e ca nu mai EZISTA in aceasta PEROADA l-or taiat de la motul ciorbea la neonazi werner toti tilharii

  5. @Marele urs(secui magraon):BOUL de tine a invatat sa scrie si in romana.Este un „progres”pentru cei doi neuroni pe care ai.HAI SICTIR!si lasa bautura.

  6. Sa vedeti PRAPA de inundatie in COVASNA secuilor cu autoritati „competente”!?.Tot BOI de secui.

  7. Va salveaza arafat cu mesajul Ro-Alert, canci! S-au spalat pe maini prin acesta afacere stimulata pe continuitate din bugetul de stat, cand de fapt, este doar o manusa aruncata, gen: descurcati-va singuri!, si arafat cu afacerile lui merg mai departe din succes in succes dar cu mult profit din succes! In Romania: nu vaduri ape adancite, nu curatate, nu exista lucrari standard conforme cu realitatea! Ma uit in jur(strainezia unde ploua zilnic), toate capacele sunt verificate cat si scurgerile curatate cel putin odata pe luna, daca ceva nu functioneaza, imediat se reoara sau inlocuieste tot ce nu functioneaza!,…canci in Romania!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.