Prejudiciul stabilit în dosarul Hexi Pharma

Procurorul-şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General, Romulus Varga, a declarat, marţi, că prejudiciul calculat în dosarul Hexi Pharma este de 102 milioane de lei, reprezentând contravaloarea achiziţiilor de produse biocide neconforme de la Hexi Pharma de către unităţi sanitare din România.

„Prejudiciul calculat în acest caz este de 102 milioane de lei, care reprezintă contravaloarea achiziţiilor de produse biocide neconforme de la Hexi Pharma de către unităţi sanitare din România. Multe spitale s-au constituit părţi civile, unele dintre ele şi-au retras constituirea de parte civilă ca urmare a recuperării sumelor de la Hexi Pharma. S-au retras, după declanşarea cercetărilor, în bună măsură, produsele neconforme de la spitale, ca urmare şi-au primit banii înapoi, unii şi-au retras constituirea de parte civilă. Au fost probleme logistice care ţin de gestionarea unei cantităţi mari de informaţii, inclusiv fizic, în număr de file, în număr de volume. Am avut un ajutor din partea unor ofiţeri de clasă de la IGPR. Cred că am reuşit să-l soluţionăm (dosarul Hexi Pharma, n.a.) într-un termen rezonabil având în vedere cantitatea mare de date”, a precizat procurorul.

Magistratul a mai menționat că, prin rechizitoriu, cheltuielile judiciare stabilite în dosar au fost de aproximativ 245.000 de lei. El a mai spus că valoarea de 102 milioane de lei a prejudiciului stabilit ar putea fi cea finală, deoarece multe spitale şi-au recuperat banii.

„Cred că ne apropiem de întinderea prejudiciului calculat, cu atât mai mult cu cât deja, în bună măsură, constituirile de parte civilă au fost retrase, şi-au recuperat banii multe spitale”, a spus Varga.

Întrebat de ce persoanele fizice, pacienţii, nu se pot constitui părţi civile în acest caz, procurorul a arătat că e o sarcină imposibilă să stabileşti legătura între o anumită infecţie a unui anumit pacient şi un anumit produs al Hexi Pharma.

„Pentru a stabili legătură de cauzalitate între o anumită infecţie a unui anumit pacient şi un anumit produs neconform al Hexi Pharma folosit într-un anumit timp la un spital e o sarcină, cred, imposibilă, având în vedere că răspândirea infecţiilor nosocomiale nu ţine doar de produsele Hexi Pharma, nu ţine doar de dezinfectanţi. Sunt foarte mulţi factori care au relevanţă în materia asta şi e greu să desprinzi un anumit flacon de produs şi să-l legi de o anumită infecţie a unui anumit pacient de la o anumită dată”, a precizat Varga.

Magistratul a explicat şi de ce testele de eficienţă au fost făcute atât la Institutul Cantacuzino, cât şi la un laborator din străinătate.

„Până la specialiştii din străinătate am făcut constatări cu specialiştii noştri şi am stabilit că concentraţiile de substanţă activă din reţeta lor nu sunt cele din etichetele produselor şi din documentaţia aferentă produselor, sunt mai mici, asta pe partea de concentraţie de substanţă activă. Ulterior am mers la Institutul Cantacuzino şi am cerut nişte teste de eficienţă pentru a verifica dacă produsele au eficienţa bactericidă, fungicidă, sporicidă, virucidă, pe care pretind că o au. Am putut să facem asemenea teste doar pe anumiţi microbi pentru că oferta Institutului Cantacuzino acoperă doar anumiţi microbi. Singurul laborator din România care putea să facă testări şi pe standardele microbactericid şi sporicid era Unilab, dar dintr-un motiiv ce ţine de o oarecare legătură, care e de notorietate, între Hexi Pharma şi Unilab, am evitat acest lucru, ca urmare am ales un laborator din străinătate”, a afirmat Romulus Varga.

Compania Hexi Pharma și directoarea Flori Dinu, alături de o altă persoană, au fost trimise luni în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea a 340 de infracțiuni de înșelăciune (dintre care 7 având consecințe deosebit de grave), uz de fals (61 acte materiale), precum și pentru participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. (Detalii aici)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.