Premierul se implică în scandalul pașapoartelor

Premierul Mihai Tudose i-a solicitat, vineri, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, să facă demersuri astfel încât oamenii să afle că pașapoartele pot fi făcute în mai multe locuri din București, nu numai în Pipera.

„Până la urmă e vorba și de o lipsă de informare a cetățenilor că pot să-și facă pașapoartele în mai multe locuri din București, nu numai în Pipera (…) Poate insistați un pic cu ajutorul presei să știe toată lumea”, a declarat Tudose, la începutul ședinței de Guvern de vineri.

La rândul său, ministrul Carmen Dan a precizat că pașapoartele pot fi făcute la patru centre în București și la sediul din Pipera.

Ea a mai spus că situația de la Serviciile de Pașapoarte apare în această perioadă, în fiecare an, infrastructura fiind supraaglomerată din cauza deficitului de personal.

„Cetățenii aleg să meargă la sediul din Pipera, în detrimentul celorlalte servicii care sunt operaționale la nivelul municipiului București”, a spus Carmen Dan.

Ea a precizat că, la sediul din Pipera, în 16 august, la ora 15,30, erau depuse aproape 500 de cereri, în timp ce la sediul din Piața Amzei erau doar 10 persoane.

„Acesta a fost motivul care m-a determinat să trimit acolo să stea în permanență un subsecretar de stat pentru a coordona activitățile”, a spus Carmen Dan.

Potrivit acesteia, pașapoarte simple temporare pot fi eliberate și la sediul din Piața Amzei.

„Am găsit sprijin la Imprimeria Națională, care ne-a pus la dispoziție o altă imprimantă similară celei din Pipera și de ieri putem elibera pașapoarte simple temporare și la sediul din Piața Amzei (…) Am constatat că principala cauză a aglomerației este dată tocmai de cei care doreau eliberarea de pașapoarte simple temporare”, a spus Carmen Dan.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, problemele vor fi rezolvate odată cu operaționalizarea noului sediu într-un centru comercial din Capitală.

„Prefectul m-a asigurat că de luni, 21 august, acest centru va fi operațional”, a spus Carmen Dan.

Ea a precizat că a solicitat și o analiză la nivel național în privința sediilor și a personalului.

„Intenționăm să demarăm o campanie în comunitățile de români din afara țării, sens în care solicităm și sprijinul Ministerului de Externe (…) Cetățenii aflați în afară pot să se adreseze și să depună documente și la consulate, dar dacă ei nu vin la consulate să-și facă pașapoarte, propunerea noastră este să mergem noi către ei, astfel vrem să mai reducem din presiunea depusă pe serviciile de eliberare din țară (…) La nivel legislativ, vrem să prelungim valabilitatea pașaportului simplu electronic, să creștem perioada de valabilitate de la 5 ani la 10 ani, (…) pentru cei care solicită eliberare de pașaport, cu vârstă de peste 25 de ani”, a mai afirmat Carmen Dan.

Recomanda
Paul Dumitrescu 3372 Articole
Author