Președintele filipinez reacție la adresa unui expert ONU: „Să se ducă la dracu!”

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a afirmat duminică, referindu-se la un expert ONU, că acesta poate „să se ducă la dracu” după ce îl criticase pentru recenta destituire a şefei Curţii Supreme a Filipinelor, informează AFP. Diego Garcia-Sayan, raportor special al ONU pentru independenţa judecătorilor şi avocaţilor, îl acuzase pe Duterte că prin acţiunile sale împotriva Mariei Lourdes Sereno a comis un „atac brutal” împotriva puterii judiciare.

Judecătorii Curţii Supreme de la Manila au votat în luna mai destituirea ei după ce aceasta criticase campania sângeroasă împotriva drogurilor dusă de Duterte şi bilanţul său în materie de drepturi ale omului.

„Spuneţi-i lui (Diego Garcia-Sayan) să nu se amestece în problemele ţării mele. El poate să se ducă la dracu!”, a declarat el jurnaliştilor la Manila, afirmând de altfel că el nu are niciun amestec în destituirea fostei şefe a Curţii Supreme.

Prima femeie care a prezidat cea mai înaltă instanţă juridică din Filipine, Maria Lourdes Sereno figurează printre personalităţile arhipelagului care au fost luate în vizor după ce l-au criticat pe preşedinte.

Ea urmează în paralel să se confrunte cu o procedură de destituire în stil american (impeachment) în Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului filipinez. Duterte ceruse în aprilie aleşilor „să accelereze” punerea ei sub acuzare.

Sereno este acuzată că s-ar fi sustras plăţii a două milioane de pesos (aproximativ 40.000 de dolari) ca impozite şi ar fi falsificat sentinţe ale Curţii Supreme.

Oponenţii preşedintelui îl acuză pe acesta că ar vrea să-şi îndepărteze adversarii şi să domnească ca un autocrat în arhipelag.

Maria Lourdes Sereno se exprimase critic faţă de campania antidrog a preşedintelui. Ea se declarase îngrijorată de faptul că preşedintele acuzase public pe şapte judecători, desemnaţi nominal că ar fi amestecaţi în traficul cu droguri. Duterte replicase la aceasta, ameninţând că va decreta legea marţială.

De la sosirea lui Duterte la putere, poliţia filipineză a declarat că a ucis circa 4.200 de persoane suspectate de trafic sau de consum de droguri. Apărătorii drepturilor omului evocă un bilanţ superior de trei ori.

Garcia-Sayan estimase vineri că ameninţările publice împotriva fostei şefe a Curţii Supreme au un „efect paralizant” pentru magistraţi.

„Utilizarea unui astfel de limbaj adresează un mesaj clar tuturor judecătorilor din Filipine: în aşa-zisul război împotriva drogurilor, fie că sunteţi cu mine, fie împotriva mea!”, spusese el.

În 2017, Duterte atacase un alt expert ONU, când o insultase şi ameninţase că o va pălmui pe franţuzoaica Agnes Callamard, raportor special al Naţiunilor Unite privind decesele extrajudiciare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

3 Comentarii

  1. Maria Lourdes Sereno – era o vinduta in solda americana, ocupatia de baza era acoperirea traficantilor de droguri!
    Pt ca Duterte ii rade pe toti care se ocupa cu traficul de stupefiante, e incomod pt cercurile americane implicate!
    Il declaram dictator si ii luam gatul nu-i asa? Am mai vazut cazuri asemanatoare , intra in sablonul pentru handicapati care pun botul la „democratura” americana!
    Bravo Duterte!

  2. Ca-i omoara asta pe traficantii de dragori se nscandalizeaza toti viermii. Ca-i omoara israelienii pe palestinieni in Gaza nu se mai scandalizeaza nimeni! :))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.