Prețul energiei creşte pe bursă

piața de capital

Preţul spot al energiei pentru azi, în anumite intervale orare, este de peste 440 lei pe MWh, asta după ce ieri preţul ajunsese la aproape 460 de lei pe MWh, scumpirea energiei fiind o tendinţă vizibilă încă de la începutul acestui an, scrie Ziarul Financiar.

Media preţului spot pentru anul trecut a fost de 190,9 lei pe MWh (40 de euro/MWh), arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Specialiştii din domeniu spun că factorii care contribuie la această situaţie sunt creşterea semnificativă înregistrată de preţul certificatelor de CO2 şi faptul că România este incapabilă să-şi mai asigure necesarul de consum fără importuri.

Preţul certificatelor de emi­sii de CO2 a explodat anul acesta, mergând spre pragul de 50 de euro pe unitate de la o medie de 24 de euro, iar cum ambiţia europeană este de a elimina cărbunii din mixul energetic, situaţia nu se va „linişti“ prea curând, cred specialiştii din piaţă.

„Certificatele de emisii se duc spre 50 de euro pe unitate, în contextul în care la înce­pu­tul acestei pandemii aveam un preţ mediu de 16 euro pe certificat. Este o presiune imensă care se pune acum pe cărbuni pentru a produce mai puţin“, spune George Voicu, specialist în tradingul de energie, care în prezent are propria firmă de proiecte ener­getice, Elnet Instal.

Aceasta este o dublă pro­ble­mă pentru Ro­mâ­nia. Pe de-o parte ener­gia din cărbuni este mai scumpă, iar pe de alta im­porturile tot cresc pe mă­su­ră ce aceas­tă sursă este forţată să iasă din mixul energetic.

„Suntem pe importuri cu tot ce avem acum în funcţiune, cu eoline, cu solare, cu tot. Sun­tem în criză de ener­gie“, mai spune Voicu.

Mai mult, în contextul în care pe 9 mai Uni­tatea 2 a centralei nucleare de la Cerna­vodă va intra în programul de oprire pla­nificată este de aşteptat ca situaţia pe piaţa energiei să se tensioneze şi mai mult.

„Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 09.05.2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00. Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate“, a explicat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, unul dintre cei mai ieftini producători de energie locali.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

9 Comentarii

  1. Concluzie reala: atata timp cat cetatenii sunt atarnati de achizitia masinilor care functioneaza pe energie electrica, trebuie sa creasca si bursa de energie electrica pentru marii afaceristi! Avem programul „vaccinatii pe glob=cifra afaceri uriasa”, care pare sa ajunga obligativitate!

  2. Emisiile reduse sunt prezentate agresiv… dar nimeni nu spune care sunt noxele produse atunci cand un automobil electric ia foc datorita acumulatorilor sai afectati in accident… si nici daca Pompierii mai pot stinge un astfel de incendiu… daca ramaneti blocati in masina… ce sanse aveti… cate minute credeti ca sunt necesare pentru venirea masinilor de interventie… ?!?!? Sa nu mai vorbim de poluarea invizibila legata de productia sau prelucrarea acumulatorilor uzati…. Unde sunt prezentate aceste informatii de catre cei care sunt ingrijorati de Poluarea Planetei, de emisii nocive si de Incazirea Globala ?!?!? Pe categorii de autoturisme sau pe tipuri de celule/ acumulatori… Altfel… poate amesteca careva carbunele sau pamantu’ stramosesc cu euro si tuica si iese ceva bun… precum gazolina…

  3. Păi,. era de așteptat.. Iar de te uiți doi pași inainte, vei constata că nu vei avea parte decât de energie verde și evident mult mai scumpă, căci e pentru proști.. De aș fi in guvern nu aș permite, nu aș autoriza nici o casă, nici un bloc fără ca să fie construcție activă.. adică să-și asigure singur necesarul de energie, iar apa s-o refolosească de trei ori, și la degajare să fie apă curată, nu necesită canalizare, stația de epurare in casa fiecăruia…Este foarte ușor și simplu de executat și nu costă mare lucru, de ai inteligența necesară..

  4. Populatia traieste tot mai greu , concedieri , inflatie si crize produse de planurile demente ale psihopatilor globalisti. Toatul se va sfarsi intr-un colaps care nu va putea fi gestionat.

  5. Avand in vedere colosala industrie de care mai dispune acum Romania, milioanele de fabrici si sutele de combinate pe care le avem, este si normal ca energia electrica sa nu ne mai ajunga si sa fim nevoiti sa o importam.
    Vai de capul nostru, ce ne-am fi facut daca nu am fi distrus toata industria pe care democratii capitalisti au preluat-o in 1989? Inainte de 1989 nu exista orasel sau comuna sa nu aiba o intreprindere macar de industrie locala, iar acuma dai cu tunul pana mai gasesti cate o sectie prapadita de facut bors.

  6. @KukuBau
    Exact , consumul eeenergetic al Romaniei a scazut de vreo 11 ori in urma Holocaustului a peste 2000 de intreprinderi si combinate. Unde mai pui si consumul casnic tot mai redus prin trecerea pe iluminat economic LED si folosirea de electrocasnice tot mai economice – Nu mai are nimeni TV-uri cu tub catodic care consumau de la 75 la 120 W, Nu se mai folosesc resourile asa mult ca in perioada anilor 80 pentru ca pretul a fost UMFLAT SISTEMATIC de mafia baietilor destepti ! Toate golanismele astea cu „Bursa” dosului si „liberalizarea” pentru idioti sunt mecanisme pentru marit permanent profiturile gastilor securiste in special din sectorul de distributie !

  7. Statul capitalist = STAT MAFIOT. Am ajuns sa platim pana si apa de ploaie, numita cu multa emfaza capitalista: ,,apa meteorica”.
    Astept taxa pe aer si lumina solara.

  8. Este vrajeala securista chestia cu importurile. Unii sustin ca avem export de energie electrica. Oricum este o brambureala voita de nedescris in acest sector energetic confiscat de 30 de ani de mafiotii securitatii. Le-a lasat Ceausescu o buna v a c a de muls, iar borfasii nici macar nu au mai hranit-o, doar au muls-o. De aia l-au si asasinat pe batran.

  9. Cum ştie un operator dacă curentul iese din țară sau intră dacă nu el a instalat aparatele de măsură. Chiar dacă este curios nu cred că se-ncumetă să rupă sigiliile acestora. Mai mult, de cînd cu digitalizarea, raiul mincinoşilor şi hoților, citirile se fac după programe ce dau rezultatul comandat.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.