Prețul utilităților NU trebuie plafonat, ANRE trebuie să decidă ieftiniri

Se vorbește, chiar de la nivelul autorității centrale, de o plafonare a prețului la utilități, apă, energie, gaze, iar o bună parte din audiență în comentariile de presă, la TV sau social media este de acord, ba chiar o cere cu insistență.

Numai că plafonarea la acest nivel este păguboasă pentru consumatori pentru că, cel puțin, gazul și curentul trebuie să se ieftinească semnificativ. Tarifele finale ale electricității și gazului sunt stabilite de ANRE, care recunoaște distribuitorilor costurile cu achiziția mărfii primare.Or, odată cu prăbușirea cu 50% a cotațiilor barilului, se prăbușește și prețul gazului pe burse, precum și prețulel ectricității. Cu 20% s-a ieftinit deja gazul, în doar 2 spătămâni, iar energia, cam cu 10%. Jumătate din factura la gaze reprezintă marfa gaz, la energie, electricitatea este 40%. Prin urmare, ANRE ar trebui, de urgență să opereze ieftiniri de 10% la gaz și 4-5% la energie. Efectuarea unui plafon la utilități reprezintă, în fapt, o pierdere la consumator. Cu cât mai multe luni rămân plafonate utilitățile, cu atât mai mult pierde consumatorul și câștigă distribuitorii.

Se mai face liberalizarea?

În același timp cu presiunea publică, dirijată sau nu, pe plafonare de prețuri, ministerul Energiei spune că, totuși, liberalizarea piețelor, din iunie, continuă și se va face la datele deja stabilite. „Da, sigur, preţul petrolului şi al gazului scad vertiginos, liberalizarea continuă conform calendarului”, a răspuns ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Piaţa de gaze va fi liberalizată pentru consumatorii casnici începând cu data de 1 iulie 2020, iar cea de energie electrică începând cu 1 ianuarie 2021, conform actelor normative în vigoare. Consumatorii casnici vor fi obligaţi ca, de la acele termene, să aibă contracte noi, de piaţă concurenţială, fie cu furnizorul existent, fie cu altul. Nu peste 3 luni, ci în acest moment, liberalizarea este, într-adevăr, cea mai bună soluție pentru consumatori, având în vedere ieftinirile materiilor prime.

Amintim că, în momentul de faţă, în România a fost instituită starea de urgenţă, care permite Guvernului să îngheţe preţurile la energie electrică şi gaze naturale la un nivel mediu al ultimelor trei luni în următoarea lună de zile, dacă se va constata că acestea vor creşte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1056 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Mai țineți minte ultima scădere de TVA? Cate produse s-au ieftinit? Vă spun eu. Niciunul. Diferența s-a transformat în profit pentru furnizor și importator.
    In altă ordine de idei, un contract cu un furnizor de utilități se face pe minim un an. Nu poți să-l schimbi sau să renunți la el după cum merge piata. Iar schimbarea furnizorului nu se poate face de pe o zi pe alta.
    Nu ne mai aburiți cu grija fata de consumator.

  2. Proști ar fi distribuitorii străini să nu ridice prețurile! În Colonia România toate sunt pe dos!

  3. niciodata utilitatile nu trebuie sa reprezinte motive de tirguiala! utilitatile este obligatoriu sa fie monopol de stat!

  4. Pai dupa ce ca e criza in UE, adica sa se plafoneze,ba chiar sa mai si scada partenerilor nostri europeni veniturile din RO generate de distribuirea gazelor, corentului si apei produse de aceeasi mioritici nespalati ??? Asa ceva nu se ezixta!Bre, Orbane,liberalizeaza dreaqu’ corentu si gazele,bre,ca d’aia sunteti Partidul National Laibar si va opuneti Ciumei Rosii!Totul de vanzare!Stiti doar ca deviza Bratienilor era ‘Prin noi insine !’ Nu-i asa herr Wernere??? Da’, de fapt ce treaba ai talika cu liberalismul si cu liberalii lui Bratianu? Poate cu aia din PD care se trag direct din Traian !

  5. nu stiu daca ati sesizat dar monumentul de antiromanism cand a dat citire decretului de instituire a starii de urgenta a fost cat se poate de explicit cu faptul ca protectia populatiei ,la posibila intentie de „marire” a tarifului la utilitati, nu va fi mai mica decat media pe ultimele trei luni (ca tarif!) inainte de criza…ce sa intelegem?!…ca desi pretul mondial al petrolului si energiei se duce vertiginos in jos NOI colonizatii vom plati pretul anterior (neverosimil de mare!)…siktir democratie si justitie neosecurista, coloniala, iohannista, sorosista si antiromaneasca!…marionete ordinare!

  6. @ Otova

    Corect. E ca si cum ai juca Musical Chairs si ramai pe dinafara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.