Prețurile din România, printre cele mai mici din UE

Alimentele și serviciile culturale din România sunt cele mai ieftine din UE, iar prețurile la băuturi, țigări, haine, mobilă, comunicații, restaurante și hoteluri precum și tarifele la întreținere sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană, conform unei informări făcută de Eurostat. Oficiul de statistică al Comisiei Europene a prezentat prețurile din fiecare țară și le-a plasat în funcție de media UE. Dacă indicele de nivel al prețului unei țări este mai mare de 100 (media UE), țara în cauză este relativ scumpă în comparație cu media UE, iar dacă indicele prețului este mai mic de 100, atunci țara este relativ ieftină în comparație cu media UE .
Alimentele din România sunt cu 34,6% mai ieftine decât media UE, având cele mai scăzute prețuri din UE. Elveția, țară nemembră a UE dar care face parte din Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS), are indicele 163,6. Băuturile alcoolice și țigările sunt cu 30,4% mai ieftine decât în UE. România ocupă antepenultimul loc din UE, peste Ungaria și Bulgaria. Cele mai scumpe băuturi și țigări le găsim în Norvegia, țară AELS, cu indice 226,1. Prețul hainelor este cu 16,8% mai scăzut decât media UE, România ocupând penultimul loc, înaintea Bulgariei. Hainele cele mai scumpe le găsim în Islanda, țară AELS, indice 149,9. Costul cu întreținerea este mai scăzut cu 61,2% decât media UE. Țara noastră se află pe locul trei de la coada clasamentului, fiind devansată de Polonia și Bulgaria. Cea mai scumpă întreținere o găsim în Elveția, indice 173,9. Prețul mobilei este cu 30,4% mai scăzut decât în UE, România fiind pe penultimul loc, înaintea Bulgariei. Luxemburgul deține prima poziție la această categorie, cu 120,6. Prețul echipamentelor de transport personal în România este cu 18,2% mai mic decât media din Uniunea Europeană. Suntem pe penultimul loc, peste Slovacia. Danemarca este prima la această categorie, cu 140,5. Prețurile serviciilor de transport din România sunt cu 44,8% mai mici decât media Uniunii Europene. Sub noi se află trei state: Polonia, Cehia, Bulgaria. Primii sunt islandezii, cu 144,5. Prețurile comunicațiilor din România sunt cu 49,2% mai mici decât media Uniunii Europene. Doar polonezii stau mai bine decât noi. Pe primul loc se află grecii, cu 157,6. România are cele mai scăzute prețuri la serviciile culturale și recreație, fiind cu 41,6% sub media europeană. Primii sunt islandezii, cu 164,7. Prețurile la restaurante și hoteluri sunt cu 47,6% mai mici decât media Uniunii Europene. Suntem pe penultimul loc, sub noii find bulgarii. Cele mai scumpe hoteluri și restaurante sunt în Islanda, 176,1,

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4554 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Absolut NERELEVANTE Informatiile despre Preturi, cat timp NU sunt Informatii si NU sunt corelate despre/cu Nivelul Salariilor!

  2. Cosmine tata, cind ai facut aceste comparatii trebuia sa le legi si de venituri/salarii! Acolo suntem tot la coada, adica cele mai mici! Per total, romanul este insa dezaantajat!

  3. Eurostat-ul asta e un fel de oficina mafiota a gruparii de crima organizata de la Bruxelles. In afara faptului ca oricine a iesit cit de putin din tara stie ca la aceleasi supermaket-uri si la aceleasi produse (nu mai vorbim de calitatea mai proasta la acelasi produs, in Romania fata de „afara”) preturile sint de multe ori identice, nu se spune nimic de salariile „cele mai microscopice din UE” si singurul indice de luat in calcul, puterea de cumparare. Cum mama dracu’ se impaca statisticile si cifrele astea de prostit prostii cu datele, tot venite de la Bruxelles, care ne spun ca romanii cheltuie procentual din salarii cel mai mult pe mincare ?! Asa ca, Eurostat, plimba ursul, ca n-am venit ieri cu pluta pe Dimbovita !

  4. Autorul articolului este pur si simplu idiot retardat grav! Nu face nicio corelatie-nu cred ca stie ce inseamna cuvantul- intre pret si venit net!
    Doar asa, ca idee, cafeaua in Italia e cu 20% mai ieftina ca-n Romania(la un salariu minim de opt ori mai mare!), iar in Austria combustibilul e la nivelul nostru( (la un salariu de zece ori mai mare).
    Probabil asta a facut jurnalism cu Dan Diaconescu, ca altfel nu-mi explic!

  5. Comisia Europeană minte! Cine circulă în vestul Europei știe ca nu e adevărat. Poste suntem pe primul loc la cddxel mai mic salariu în rsporuul cu munca prestată. Ca vor sa ne tina cu capul în țărână, ca pe struți, știm. Multă M.. E comisiei europene și autorităților romane care ar trebui sa spună adevărul !

  6. Comisia Europeana, adica Eurostat, NU Minte, Informatiile le PRIMESTE de la Fiecare tara membra!
    NU scoate Eurostatul Preturile din burta, sunt Preturile MINCINOASE trimise de Romnaia, alea pe care INS le vede crescand cu 2%, cand de fpat Preturile in Romania au EXPLODAT in 2 Ani jumate!
    Dar e bine, Veorica va aparea AZI la RTV sau A3, sa se laude ca Preturile din Romania sunt cele mai scazute, exceptie Bulgaria!
    Si ca e bineeeee!!!
    Votati PSD!!

  7. Bravo Cotidianl.Nu mă aşteptam să le daţi idei despre preţuri comercianţilor.Mâine vom vedea preţuri mai mari decât astăzi aproape peste tot.S-a mai întâmplat aşa ceva.

  8. Ca si grecii, cei din zistem sunt maestri in a aranja statistivi sau fate oficiale sa arata orice este dorit de cei ce hotarasc „adevarul”. Dar, cum multi romani, resp. cetateni romani, merg des prin tari straine, sau traiesc si muncesc in afara Romaniei si vin cam o data pe an prin Romani, ztiu ca ce spune articolul nu corespunde cu realitatea din Romania. Adica informatiile de mai sus intra la capitolul Fake News!

  9. Lili, acum ca ti-am citit atitea postari, spune-ne doar : esti o romanca tradatoare (ma rog, s-ar putea sa fi barbat, si atunci te-as numi roman tradator, ca mai exista din pacate multi din astea/astia) sau reprezinti interesele altei puteri ? Corect scrii romaneste, de bine de rau, fluent scrii, doar ca postezi niste ticalosii ! Iti dai seama, dobitoaco (nu ma pot abtine, pentru ca esti cea mai vaca dintre doamne si cea mai doamna dintre vaci) ca esti SINGURA dintre cei care posteaza mai sus, si nu numai acum, care ne prezinta negrul drept alb si invers ?

  10. Halloooo! Cine a facut sondajul? Voi sunteti chiar toti naivi(sa nu zic prosti sau dusi cu caputul)?! Se arata doar ce le convine dar pentru comparatie trebuiesc luate in considerare:veniturile lunare si preturile din fiecare tara la care se raportează! Sa va spun un crunt adevar care doare pe orice vorbitor bazat pe manipulare sau scriitor de statistici:preturile in europa(elv)sunt in general mai mici decat in ro.si salariile variaza,dar este adevarat ca preturile la inchirieri este măricel dar tot in functie de zona si venituri si nu au crescut de cativa ani! De fapt,oriunde ai trai sau lucra,esti sclavul perfect platitor de datorii la stat,pentru tine…firimituri.In Ro.preturile sunt uriase pentru pensiile si salariile majoritatii sunt cam execrabile!

  11. Wow, sunt mici cand compari ” mere cu pere”, venitul mediu in EURO pentru Germania versus venitul mediu in LEI pentru Romania , de aici rezulta ca noi suntem favorizatii iar ei napastuitii, penibil !

  12. IN ROMANIA PRETURIILE LA ALIMENTE SANT DUBLE CHIAR TRIPLE SE DE CEA MAI PROASTA CALITATE. ARTICOLS SCRIS DUPA URECHE.IN ROMANIA NUMAI MIZERIILE DE AFARA AJUNG .FARA CONTROL .SANTEM COSUL DE GUNOI A EUROPEI.

  13. In general diferentele de preturi se reflecta in diferenta de venituri

    In Germania o camera dubla la hotel 3 stele costă 100.. 130 euro , la noi 180..250 lei.
    Pizza e 18..20 de euro la noi e 25 lei…
    Un tuns bărbătesc 15 euro la noi 20 lei.
    Kilowatul e de 3 ori mai scump.
    1 kg de piept de pui 10-12 euro , la noi 22 lei
    O călătorie cu metroul Hamburg 3,20 euro. O călătorie scurta (max 3 statii) 1,60.
    O bere la birt 4..5 euro
    Chiria apartament 3 camere de la 800 euro un sus, daca găsești.. In general chiria înghite intre 30 si 50% din salariul mediu.
    O prietena din Grecia plătește regulat factura de mobil 200 euro fara a exagera cu vorbitul, când vine in Romania isi cumpara o cartela se 5 euro si vorbește în Grecia fara restrictii.
    Internet LAN de la 50 euro pe lună în sus. In Germania meciurile de fotbal de la CM2018 se puteau vedea la tv numai in sistem pay per view
    Etc etc

  14. Da .. am m ai avut discutii din astea..si dupa ce am zis ce leaga am a, fots intrebat „bine ma da cu,mde mai cumperi tigari?”

  15. Pretul la telina e 12 lei/kg in piata, morcovii 8 lei. Ceapa verde 3 lei. In iunie rosiile 7 lei.Parca au innebunit.

  16. Da, in Romania se mananca bine si ieftin fata de restaurantele din afara tarii. Doar trebuie cautat pe https://ro.foodlocator.menu restaurantul portivit dorintelor noastre. Inca avem specialitatile romanesti, Legumele si fructele romanesti care mai au gust… E adevarat si faptul ca avem veniturile mai mici decat oamenii din vest. Din pacate…..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.