Prima intervenție de urologie robotică efectuată în sistemul de medical privat din România

Vineri, 24 martie 2017, în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov a fost inaugurat Centrul de excelență în chirurgie robotică, prima serie de intervenții efectuate cu ajutorul robotului daVinci Si, în premieră pentru sistemul medical privat din România fiind în domeniul urologiei. Prostatectomia robotică, intervenția de care au beneficiat primii cinci pacienți ai centrului de la Brașov, este considerată „standard de aur” în tratamentul chirurgical al cancerului de prostată datorită preciziei și siguranței oferite de robotul daVinci.

Echipa operatorie cu vastă experiență în chirurgia robotică și chirurgia urologică oncologică, coordonată de Prof. Dr. Ioan Coman, medic primar urolog, a fost compusă din Șef Lucr. Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog, și Dr. Deliu-Victor Matei, medic primar urolog din Milano. Medicii veniți din centrele consacrate de urologie robotică de la Cluj-Napoca și Milano se alătură astfel echipei medicale a Spitalului Sf. Constantin din Brașov, care a fost dotat de curând cu sistemul de chirurgie robotică daVinci Si, în urma unei investiții de 2 milioane de euro.

„Astăzi a fost realizată prima intervenție de prostatectomie radicală robotică în sistem privat, pentru un pacient de 60 de ani, diagnosticat cu un adenocarcinom de prostată, un cancer prostatic, din fericire într-o fază localizată, într-o fază curabilă. S-a efectuat o intervenție de extirpare a glandei prostatei împreună cu ganglionii pelvini. Intervenția a decurs absolut liniar, fără nicio problemă, cu sângerare absolut minimă pentru pacient și, sperăm, cu o recuperare foarte rapidă” a declarat Dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog.

Intervențiile chirurgicale au durat în medie 4 ore, iar pacienții operați, cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, au avut o evoluție post-operatorie foarte bună și urmează să fie externați după doar 3 zile de la operație. „Prima intervenție a decurs în condiții absolut normale, fără pierderi de sânge, acum suntem în pregătire cu a doua operație. Am reușit să conservăm bandeletele neuro-vasculare – acele structuri din jurul prostatei care dau calitatea vieții după această operație marcantă pentru un bărbat. Această alternativă, plus conservarea sfincterului, permite ca pacientul să își recupereze funcția sexuală și cea de continență urinară mult mai precoce comparativ cu intervențiile standard, clasice sau laparoscopice” a explicat Prof. Dr. Ioan Coman.

Primul dintre pacienții operați, în vârstă de 60 de ani, din Cluj-Napoca, a declarat la mai puțin de 24 de ore de la intervenția chirurgicală: „Mi-am revenit foarte repede după anestezie, nu am avut dureri insuportabile. Prima indicație pe care am primit-o astăzi a fost să mănânc, apoi să stau pe marginea patului, supravegheat, și să fac deja mișcare, primii pași. Echipa a fost deosebită.”

Cu privire la motivele care l-au determinat să aleagă această opțiune, pacientul a explicat: „Am consultat mai mulți medici, prima dată am fost la Dl. Profesor Coman și echipa dânsului, la Dr. Crișan, și mi-au spus avantajele acestui aparat. M-am mai consultat cu mai multă lume în domeniul medicinei și toți au spus că este un aparat revoluționar, de ultimă generație și nu va fi chiar atât de invaziv. Cea mai importantă problemă este că rămân funcțiile aproape ca înainte și refacerea mult mai rapidă. precizia cu care se lucrează.”

Făcând referire la avantajele aplicării chirurgiei robotice în urologie, Dr. Deliu Victor Matei a explicat: „Se pot face toate intervențiile chirurgicale care se fac în spații mici din interiorul corpului uman și care au nevoie de o precizie mare a disecției și a reconstrucției. Posibilitatea de a face suturi și noduri în spații mici permite o calitate excepțională a chirurgiei”.

În cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia acestui eveniment, coordonatorul noului centru de chirurgie robotică, Prof. Dr. Ioan Coman, a declarat: „În primul rând vreau să mulțumesc conducerii acestui spital pentru că a fost atât de receptivă la propunerea pe care le-am făcut-o în urmă cu doar o lună, de a pune umăr la umăr și împreună să oferim pacienților din România alternativa robotică atunci când situația lor medicală solicită, o tehnică de înaltă performanță. Am avut aici la Brașov o mare deschidere, o înțelegere deplină și într-o lună de zile robotul a fost achiziționat și pus în funcțiune. Astăzi am efectuat împreună cu colegii mei Dr. Nicolae Crișan și Dr. Deliu Victor Matei și colegul Andrei Boc o primă intervenție robotică în sistemul privat din România pentru cancer de prostată, așa-numita operație de prostatectomie radicală robotică, cu sistemul daVinci. Această ofertă a mea nu a venit întâmplător, am urmărit îndeaproape evoluția acestui spital, evoluție impresionantă aș spune eu; spitalul are doar 6 ani de activitate dar a primit deja din partea Organizației Mondiale a Sănătății în 2013 titlul de Cel mai curat spital din Europa, iar surpriza și mai mare, în decembrie anul trecut echipa de aici a efectuat, în premieră pentru sistemul privat din România, primul transplant renal. Este meritul incontestabil al conducerii spitalului și a domnului doctor chirurg Bogdan Moldovan. Oricât aș mulțumi, nu aș reuși să mulțumesc destul colegului Dr. Matei, care lucrează la Institulul european de oncologie de la Milano, care a fost alături de noi în ultimii ani în implementarea chirurgiei robotice în România.

Din cauza numărului mare de pacienți cu cancer de prostată din România și pentru că tot mai mulți bărbați solicită, atunci când au nevoie de această intervenție, ca intervenția să fie efectuată pe cale robotică, mulți dintre ei în ultimii ani preferând să meargă peste hotare să se opereze decât să fie supuși unei intervenții clasice, cu bisturiul, sau unei intervenții cu instrumente standard de laparoscopie. Avem cinci pacienți programați pentru astăzi și pentru mâine pentru a fi operați cu robotul daVinci.”

Făcând referire la avantajele aplicării chirurgiei robotice în urologie, Dr. Deliu Victor Matei a explicat: „Se pot face toate intervențiile chirurgicale care se fac în spații mici din interiorul corpului uman și care au nevoie de o precizie mare a disecției și a reconstrucției. Posibilitatea de a face suturi și noduri în spații mici permite o calitate excepțională a chirurgiei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.