Primarii îl cheamă la ordine pe prim-ministru

La ședința Asociației Municipiilor din România (AMR), prim-ministrul Mihai Tudose a pledat pentru o „dezvoltare echilibrată a țării“. Afirmația a venit după ce primarii de municipii și-au arătat îngrijorarea față de pachetul fiscal pregătit de Guvern. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, anunță că premierul a vorbit de Legea parteneriatului public privat, care va fi publicată în Monitorul Oficial săptămâna viitoare. Primărița mai vorbește și de îmbunătățirea Legii achizițiilor publice, care nu este pe placul aleșilor locali, fiind prea restrictivă.

Principalele preocupări ale primarilor de municipii se referă la transferul contribuțiilor de la angajat la angajator, dar și la întregul pachet fiscal pregătit de Guvernul României. „Să nu înțelegeți că pachetul fiscal privește doar aceste lucruri, sunt mult mai multe lucruri care au în vedere aspecte economico – financiare pe reglementări în ceea ce privește lupta împotriva contrabandei, o mai bună disciplină la TVA. Vorbim despre un pachet mai mare, chiar dacă la prima ședință de miercuri lucrul acesta nu va intra, în ceea ce privește contribuțiile, sau cred că nu va intra. Mulți colegi consideră că lucrurile vor fi compensate de o formulă stabilită împreună cu dumneavoastră. De la marile municipii, de la PMB, până la cea mai mică comună din România. Nu vrem să creăm dezechilibre, dimpotrivă“, a afirmat Tudose.

Prim-ministrul le-a mai spus primarilor de municipii că Guvernul nu este pregătit să ia decizii fiscale importante fără consultarea aleșilor locali. În context, el a arătat că este nevoie de o dezvoltare echilibrată a țării. „Nu a fost nicio ședință, nici ieri, nici alaltăieri, nici astăzi, și acest lucru nu va fi reglementat până când împreună cu dumneavoastră nu vom cădea de acord pe acea formulă de echilibrare de care vorbeați. Infrastructura și alte servicii au fost făcute din banii întregii țări. Atunci când terminăm simulările pe această formulă de echilibrare a bugetelor, o vom valida împreună cu dumneavoastră“, a declarat Mihai Tudose.

AMP contestă deciziile fiscale

Președintele executiv al AMR, Ilie Bolojan, a spus că intenția Executivului privind modificarea Codului fiscal este una dintre problemele care preocupă Asociația. „Această intenție, pe care noi nu o contestăm în forma în care au fost enunțate propunerile, duce la căderea bazei noastre de venituri prin diminuarea sumei pe care noi o luăm în calcul, și anume impozitul pe venitul global, ceea ce înseamnă o reducere a fondului de impozitare de aproximativ 40% după simulările noastre, iar în condițiile în care impozitul pe venitul global reprezintă cam jumătate din veniturile unui municipiu din România, calculele noastre arată că ne-ar scădea veniturile cu cel puțin 20%, veniturile proprii totale, în cazul când această măsură va fi aprobată fără să existe o altă formă de compensare a impozitului pe venitul global“, a explicat Ilie Bolojan.

El a mai spus că simulările pe care AMR le-a făcut arată că, în fapt, creșterea veniturilor la fondul de sănătate se face în dauna fondurilor care rămân la autoritățile locale și principalele localități afectate nu sunt comunele din România, cu angajați foarte puțini, ci municipiile unde sunt concentrați cam două treimi din angajații din țară.

Promisiuni legislative

Prezentă la ședința AMR, primarul general, Gabriela Firea, a anunțat că prim-ministrul le-a promis edililor modificarea Legii achizițiilor publice, dar și apariția Legii parteneriatului public privat. Referitor la cea din urmă lege, premierul a declarat că „proiectul parteneriatului public privat va fi adoptat în ședința de Guvern de miercuri sau săptămâna viitoare, când va fi publicată în Monitorul Oficial.“

Referitor la Legea achizițiilor publice, primarii de municipii s-au plâns că actualul act normativ blochează dezvoltarea orașelor. Edilii s-au plâns de contestațiile care suspendă licitațiile. Pragul de îndatorare a administrației publice locale este o altă problemă a primarilor. Firea s-a plâns de constrângerile impuse de Ministerul Finanțelor, care nu permite o îndatorare mai mare de 21 de milioane de euro pe an, cel puțin în cazul Capitalei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.