Primarii se bat cu pumnii în piept, calculele pe hârtie îi contrazic

Scăderea impozitului de venit de la 16% la 10% va diminua drastic bugetele locale. Primarii vor să continue totuși măcar investițiile începute. Cu tot optimismul lor, calculele pe hârtie arată că situația nu este deloc roz.

Primăriile sectoarelor 1 și 2 vor pierde, de anul viitor, câte 200 milioane lei, în timp ce Primăria Sectorului 6 va avea cu 100 milioane lei mai puțin. Banii administrațiilor locale vor fi mai puțini, ceea ce ar putea duce la suspendarea investițiilor în proiectele de infrastructură, în reabilitarea clădirilor cu risc seismic, a RATB, ori renunțarea la construirea Spitalului Metropolitan.

Soluția pierderilor: taxe noi

„Dacă ar fi să ne luăm după promisiunile Guvernului, în care, personal, nu am încredere, bugetul nu va scădea în 2018 pentru că vor fi acele compensări despre care vorbesc guvernanții. Dar în 2019 cu siguranță bugetul va scădea cu 200, 300 milioane lei și vor fi afectate toate proiectele de investiții. De asemenea, cred că toate administrațiile locale vor introduce noi taxe din 2019 pentru a compensa scăderea la buget“, spunea Dan Popescu, viceprimarul Sectorului 2.

Sectorul 1, preocupat de creșterea standardului de viață

Cu toate scăderile de venituri ale bugetelor locale, reprezentanții Primăriei Sectorului 1 promit că investițiile de anul viitor nu vor fi afectate. „În urma scăderii impozitului pe venit, bugetul Primăriei Sectorului 1 aferent anului 2018 va înregistra o pierdere de 182 milioane lei, ceea ce înseamnă 11% din bugetul total al instituției, raportat la veniturile anului 2017. În ciuda acestui fapt, principalele proiecte de investiții ale Primăriei Sectorului 1 nu vor avea de suferit. Bugetul de care dispune Primăria Sectorului 1 este unul care poate susține derularea în bune condiții a proiectelor administrației locale pentru creșterea standardului de viață al locuitorilor“, se arată într-un comunicat al primăriei.

Primăria Capitalei nu duce lipsă de bani

Și edilul-șef al Capitalei, Gabriela Firea, preciza că nu se va renunța la proiectele de infrastructură aflate în derulare. „Măsurile fiscale adoptate de Guvernul României nu vor aduce niciun prejudiciu Primăriei Capitalei şi nici bucureştenilor. Toate proiectele de infrastructură începute vor fi finalizate la termen şi, totodată, vor demara altele noi: parcări, poduri, pasaje, supralărgiri, sală polivalentă, sală de concerte, locuinţe pentru tineri şi cazuri sociale, piste de biciclete, săli de sport şi bazine. Suma care nu se va mai încasa din cauza modificărilor aduse Codului fiscal va fi recuperată integral prin creşterea procentului din cotele defalcate şi echilibrări bugetare, aşa cum am stabilit împreună cu premierul şi ministrul de Finanţe, fapt anunţat public.“

Bugetele primăriilor vor scădea cu 20-28%

Consilierul general Ciprian Ciucu (PNL) crede că noile modificări fiscale vor păgubi considerabil bugetele primăriilor.

„În scenariul optimist, în care creşte brutul şi vor fi încasări mai mari la buget, Primăria Capitalei şi primăriile de sector vor pierde 440 milioane euro, ceea ce înseamnă o scădere cu 20% a bugetului cumulat. În scenariul pesimist, scăderea va fi de 616 milioane euro – dacă se menţine acelaşi brut şi va scădea venitul supus impozitării –, ceea ce înseamnă o scădere cu 28% a bugetului cumulat. Adio investiţii, adio spital metropolitan, adio speranţe.“

În opinia consilierului, Sectorul 1 va avea cel mai mult de pierdut, ­62 ­milioane euro, respectiv 23% din buget. Și Primăria Sectorului 3 va avea cu 46 milioane euro mai puțin, adică 20% din buget.

Recomanda 1
Rares Constantinescu 1528 Articole
Author

4 Comentarii

 1. Cum?!
  Primarii PSD din Primariile de Sector CONTESTA calculele lui Dragnea si ale lui Darius Valcov si ale Olgutei?!
  O sa apara Premierul Tudose si o sa le spuna si lor ca „sunt vanduti multinationalelor” pe care Guvernul le-a calcat pe coada!
  Ce rusine, PSD CONTESTAT chiar de Primarii din Sectoarele Bucurestiului!
  Mai zilele trecute, chiar Primarita Gabita se plangea ca modificarile la Codul Fiscal SCAD Bugetele alocate Primariilor Municipiilor!!
  Rusine, mincinosilor!

 2. Nici nu e normal ca primariile sa fie finantate de la bugetul statului. Ele trebuie sa se finanteze exclusiv din taxe locale (pe proprietate, auto, etc). Le recomand sa creasca taxele locale pentru ca asa e si drept si moral. Acum taxele locale sunt de cateva zeci de ori mai mici decat in statele unde orasele se autofinanteaza, asa ca e loc destul de crescut.

  • Adica, sa falimenteze!
   Pai, din ce sa se sustina Primariile din Teleorman sau Vaslui, unde NU exista Locuri de munca si nici un investitor de marca, de unde Bani pentru Bugetul local, bietii oameni NU isi platesc nici Impozitele alea mici pe case, se chinuie Primariile sa le adune!
   Asa arata „Binele” PSDist, in Vaslui si Teleorman, votante de PSD, se vede cel mai bine!
   Sarracie lucie!

 3. Stiti, Dragnea se comporta cu taxele precum in cantecul cu oltenii care sapau o groapa si nu stiau ce sa faca cu pamantul care se-aduna gramada mare. La care cel mai destept dintre olten, ori Dragnea, ori Valcov sau poate chiar Olguta vine cu solutia miraculoasa: facem o groapa colea si bagam pamantu-n ea! Vedeti ce simplu e? Logica olteneasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*