Problemele grave ale adolescenților români

Deși în România consumul de droguri se menține în continuare sub nivelul țărilor dezvoltate din UE, tot mai mulți adolescenți apelează la substanțe psihotrope. Situația este îngrijotătoare, în condițiile în care 9 din 10 tineri beau alcool, fumează și consumă droguri.

Substanța preferată este canabisul, urmat de etnobotanice și cocaină, potrivit datelor Raportului privind situația drogurilor 2017, la nivel național al ANA. Celelalte droguri preferate sunt LSD-ul, ecstasy, ciuperci halucinogeme, amfetamine, ketamină și hetoină.

Potrivit statisticilor, peste 40% din populația României este fumătoare, un procent mare dacă ținem cont că, în ultimii ani campaniile susținute în țările vestice privitoare la efectele dăunătoare ale consumului de tutun, alături de legislația care interzice fumatul în spațiile publice, au dus la o scădere a fumatului.

Situația consumului de alcool este și mai gravă, întrucât numărul persoanelor care beau este în creștere, prevalența de-a lungul vieții ajungând la 86,1%. În prezent 74,9% dintre români consumă alcool, față de 65%, cât releva studiul anterior. Vârsta medie la care un tânâr începe să bea este de 18 ani.

Autoritățile nu iau măsuri concrete, doar Centrele Regionale Antidrog organizează cursuri de evaluare și consiliere a tinerilor care își exprimă dorința de a se informa.

Alcool cu medicamente

Tinerii fumează mai mult decât adulții, iar elevii preferă canabisul, conform primului studiu efectuat de ANA care a vizat consumul de tutun, alcool și droguri în rândul elevilor din învățământul liceal și profesional.

Un sondaj efectuat în 12 licee din județul Constanța arată că 51,7% dintre elevi fumează. Diferențele dintre băieți și fete nu este relevantă, iar majoritatea sunt din clasele terminale.

Alcoolul se află în topul preferințelor adolescenților, 90,7% dintre aceștia au consumat băuturi alcoolice cel puțin o dată în viață, iar 59,6%, respectiv 1 din 2 tineri, au declarat că au băut în ultima lună. Cei mai mulți sunt în ultimul an de liceu. Preferatul tinerilor constănțeni este tot canabisul, 7,4% dintre ei declarînd că au consumat canabis sau hașiș măcar o dată în viață, 4,2% în ultimele 12 luni și 2,2% în ultimele 30 de zile. Băieții sunt mai mulți decât fetele. Elevii din penultima clasă de liceu sunt cei mai mari consumatori de canabis, respectiv 9,8%, dar și de alcool împreună cu medicamente. În privinta studiului pe elevii de liceu, la nivelul tarii, Constanta, cu 7,98%, este la mijloc. Sunt și judete unde consumul de substanțe psihoactive este de 14-15%, dar sunt si zone unde procentul este redus, de 6%.

Exmatricularea nu este o soluție

Deciziile radicale, cum ar fi exmatricularea elevilor, nu sunt cele mai potrivit ăntrucât afectează iremediabil viața adolescenților. Dimpotrivă, soluția potrivită este ajutarea lor, atât specialiști din cadrul unităților de învățământ, cât și lucrători de la centrele antidrog nu sunt de acord cu abandonul școlar.

Dacă îl exmatriculăm, e foarte ușor, îl dau afară ca un revoltat împotriva societății. Avem și noi, vina noastră. Colegii nostri, înainte de a fi profesori trebuie să fie și foarte buni posihologi. Partea de comunicare trebuie să fie una excelentă. Lucrăm la situatia asta, sunt multe programe de formare pentru a-i canaliza spre alte tipuri de activitati, sport, cultura etc”, spune inspectorul școlar, Petrică Miu.

Nici specialistii Centrului Regional Antidrog Constanta nu sunt de acord cu abandonarea școlii. „Tot ce am avut aduși de pe stradă din acest fenomen zombi nu aveau loc de muncă, familia era plecată afaraă stăteau cu bunicii sau rudele. E bine că mare parte din profesori nu ascund acest fenomen și apelează la noi. A crescut și numărul consumatorilor de canabis care ne cer ajutor. Înseamna că au început să apară probleme”, concluzionează comisarul Cristian Oprisan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Capitalismul salbatic si ideologile importate de-a valma din reteaua globala au deturnat scopurile educatiei. In locul cresterii si cultivarii personalitatilor utile comunitatii, a oamenilor care sa-si valorifice superlativ aptitudinile , in RO s-a distrus orice coerenta pedagogica si solidaritate sociala, in RO s-a diluat disciplina adultilor si s-au selectat cu cruzime antivalorile. Sutele , miile de oameni cu vocatie nascuti in generatiile postdecembriste, tinerii cu insusiri exceptionale de caracter si inteligenta, se desavarsesc in majoritatea cazurilor in alte societati, servesc istoria in alte tari. Iar tineretul ramas in RO este lasat fara protectie prada autodistrugerii, victima unui sistem educativ falsificat deliberat , “purificarii“ prin droguri si consumism…In 30 de ani de pseudopedagogie impusa de politia globala statului minimal, de alianta capitalismului importat si a „elitelor“ iresponsabile, dornice de lux fara munca, cu totii,tineri si batrani, ne privim si ne judecam prin prisma sperantelor inselate si a deceptiilor cumulate…

  2. Asa baieti, hai, inca un mic efort si „omul nou” va fi gata, sub forma de turma, pentru a-si pune amprenta copitelor pe viitoarele buletine de vot !

  3. Pedeapsa cu moartea pentru traficantii de droguri si (o parte din) problema este rezolvata

  4. Adolescenții ,”e capitaliști nu ca babacii lor comuniști”. Așa se naște omul nou, narcocetățeanul planetei Tera supus și credincios elitei semite.

  5. Pentru a consuma droguri, alcool, ţigarete şi alte substanţe psihotrope ai nevoie de parale multe. De unde au bani toţi aceşti liceeni vicioşi? Există atît de mulţi părinţi înstăriţi, în România, care îşi permit să le înmîneze săptămînal, odraslelor lor, sume importante pe post de „bani de buzunar”? Cifrele din statistică mi se par cam neverosimile.-

    • Vai, 9 din 10 fac prostiile astea, adica, tigari, alcool, substante pentru…fericire. Inseamna ca sunt rezistenti daca le duc pe toate. Aoleu, spe rsa nu fie rezistentii cu hashtag. Sau cine stie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.