Procesul Dragnea. De partea cui e statul de drept?

S-ar putea crede, după agitația generală și frenezia lui Victor Ponta, că odată cu sentința lui Liviu Dragnea în procesul ”Bombonica” va avea loc o eliberare istorică a PSD (principalul interes al preopinentului), a țării și a omenirii în general de tirania coruptă a baronului de Teleorman Liviu Dragnea. Ce frumos ar fi. Dar e chiar așa?

Cazul decisiv pentru soarta lui Liviu Dragnea (politician pe listele negre ale României curate începînd cu anul 2004, vedeți aici http://www.romaniacurata.ro/liste-negre/) se referă la angajarea a două persoane la o instituție subordonată a Consiliului Județean, DGASPC. Întrucît nu existau fonduri pentru munca la partid, exista practica de a folosi angajați din structurile de stat ca voluntari la partid. În cazul celor două persoane angajate ca referenți, problemele au apărut pentru că ele nu prea s-au dus la slujbă, unde de altfel erau tratate normal, li se dădeau sarcini, etc. La DGASPC lucra și fosta soție a lui Liviu Dragnea. Dnei Prodan, ex Dragnea, i se reproșează doar că nu le-a sancționat deși alți șefi de acolo sesizaseră situația. Fosta șefă a DGASPC spune că i s-a plîns lui Dragnea că fetele nu vin. Cazul poate fi considerat la rigoare de corupție administrativă pentru că patrimoniul statului (salariile de la DGASPC) a fost folosit ca patrimoniu privat (în beneficiul partidului care guverna local). Prejudiciul total este de vreo sută de mii de lei (sub 25 000 de euro), deci sub plafonul la care DNA ar trebui implicat, cf legii. E cert că, deși dl. Dragnea nu a făcut presiuni, el patrona acest gen de patrimonialism local, care e general de altfel în administrația noastră. Partidul nu mai e precum cel comunist, un partid stat, deci nu ar trebui să folosească resursele administrației locale, care ar trebui să fie autonomă față de toate partidele. Dar acesta e un deziderat în majoritatea țărilor din lume. În Franța, practica de a camufla lucrătorii de la partid în poziții publice e veche și foarte răspîndită, cu tot procesul, tardiv și cu prejudiciu de zeci de milioane, al lui Jacques Chirac care a pus zeci de angajați ai RPR pe statul de plată al primăriei Parisului în decursul anilor, pe lîngă că-și deconta vacanțe de lux în insule pentru toată familia din fondurile de protocol. Dacă nu candida la președinție, dl. Fillon, ex prim ministru, tot RPR, ar fi continuat și azi să-și angajeze soția și cei doi copii pe banii cabinetului său parlamentar : se apără spunînd că nu e ilegal și că e o procedură răspîndită în Franța. În Belgia e un caz curent în care membrii unui partid social democrat sunt trimiși în judecată fiindcă erau plătiți pentru lucru fictiv în consilii de administrații ale companiilor municipale : se apără spunînd că e practică generală, partidul i-a numit, pînă la ei așa se făcea și așa fac și alte partide. Deci, să ne înțelegem, chiar în cazul multor țări foarte dezvoltate, separarea partid de guvernare-stat e de dată recentă, și a alege Teleormanul, cel mai sărac județ din Europa, pentru ceva unde se compară cu Parisul e de rîsul curcilor.

Alte cazuri de abuzuri administrative care au fost și sunt la noi (un prefect liberal se ducea la nunți cu elicopterul statului, mașinile statului sunt totdeauna folosite în campania electorală, vile și iazuri cu circuit închis, foste RAAPS sau Romsilva sunt folosite de nomeclatura locală în toate județele, etc) au fost arareori judecate. De exemplu, premierul și primarul Boc a angajat rude și oameni de încredere de la nivel local în administrația centrală, unii pe posturi inadecvate față de pregătirea lor (șofer consilier), fără nici un deranj de la DNA.Te întrebi de ce un caz cu prejudiciu minim, sub plafonul jurisdicției DNA, și care se putea întîmpla în orice țară de pe continentul european, chiar și în landurile germane (excepție fac Scandinavia, Anglia și Olanda), a fost ales ca să se dea un mare exemplu de corupție locală ? Vorbim de o situație din anul 2010, anchetată începînd cu 2014 (cînd s-au semnat condici din urmă) și la care ajungem în anul 2018 să facem proces. Intr-o justiție normală, ar fi investit cineva într-un proces cu prejudiciu minim și la care problema e de mult rezolvată (ele nu mai lucrează acolo) ? Ei, aici începem să vedem că că nu e așa clară chestia cu statul de drept. Dacă e clar că Dragnea, ca orice baron local, are o concepție patrimonialistă a statului (cum avea și Băsescu, marele luptător anticorupție, de aia și-a pus fata pe lista partidului, cum are și Trump, care și-a angajat și fata și ginerele la Casa Albă), se ridică un număr de întrebări îngrijorătoare.

 1. De ce a fost ales acest caz vechi, cu prejudiciu minor, unde angajatelor li s-a spus de fapt să se și ducă la lucru și să presteze voluntar la partid, ca un mare exemplu de corupție, din toate cazurile de abuz administrativ care au loc la ora asta în toate administrațiile din România ?
 2. De ce au investit DNA-SRI (greu de crezut, dar au fost ascultări SRI extinse în acest caz minor, i-au urmărit multă vreme) în ancheta asta mai mult decît valoarea prejudiciului în acest caz ? Raportul cost-eficiență în cazul DGASPC e evident negativ, ascultările în sine costă mai mult ca toată tărășenia, vedeți stenogramele aici

http://adevarul.ro/news/eveniment/exclusiv-stenogramele-secrete-dosarul-liviu-dragnea-Sefa-dgaspc-ai-luat-bani-probleme-cauza-ta-nesimtita-esti-1_589dcb815ab6550cb855bcc5/index.html

 1. De ce se cere pentru Liviu Dragnea, care nu a făcut direct absolut nimic,( se poate doar argumenta că el patrona peste întreg sistemul), pentru instigare la abuz în serviciu pedeapsa de zece ani, încălcîndu-se flagrant principiul proporționalității (comparați cu un viol sau un deces provocat din vina unui conducător auto), cînd nu e clar dacă infracțiunea există ?

Răspunsul, din păcate, e clar. Liviu Dragnea e o țintă politică principală , e cel care e considerat dușmanul șefilor DNA și SRI, și principalul rival al lui Klaus Iohannis, și e tratat altfel decît ar fi tratat altcineva. De exemplu, de cum a fost tratat Emil Boc. Ancheta a pus presiune pe fosta lui soție, I s-a cerut să îl denunțe, s-a și spus că a făcut-o deși nu a făcut-o, femeia a dat înapoi 33 000 de lei, o treime din prejudiciu, deși susține că nu a făcut nimic rău (ar dispărea datoria publică dacă toți cei care nu sancționează pe cineva ar plăti asemenea prejudicii). Cine citește stenogramele lungi publicate în presă nu găsește dovezi de implicare directă a lui Dragnea, numai dovezi de panică a unei mici funcționărimi, plătită cu salariul minim, dar urmărită de parcă ar fi crimă organizată, nu abuz administrativ mărunt, cerîndu-i-se un singur lucru, să îl denunțe pe Dragnea? Cum cîștigă statul de drept din asta, plus faptul că grupuri de presiune merg la ușa tribunalului și fac demonstrații, punînd presiune pe judecători, care chiar or crede, săracii, că aici e un caz major unde pot lichida dintr-o lovitură patrimonalismul la români, în țara unde toată lumea își pune cheltuieli private pe firme fără să clipească și nimeni nu e acuzat de evaziune fiscală pentru asta, numai cînd e vorba de manipulat prim miniștri ne trezim cu asemenea idei ?

Cum a putut ajunge o chestiune pur administrativă, care putea fi reglată fără instanță, doar cu prejudicii restituite și sancțiuni administrative, un caz de salvare a statului de drept ? Nu e mai degrabă un caz de scufundare a statului de drept ? Dacă e Dragnea ăsta criminalul pe care l-am crezut, și dacă a fost ascultat atîția ani, de ce nu avem dovezi de vreo șpagă, delapidare, ceva mai serios și vrem să îi dăm zece ani pentru chestia asta, care nu e un caz de corupție individuală (nu a luat nimeni vreo șpagă), ci un abuz administrativ, care nu trebuia să ajungă în penal (și de asta presiunea pe legislația anticorupție) ? Nu cumva se cer zece ani doar ca să nu aibă curaj judecătorii să îl scoată din cauză? În cazul lui Dragnea, acesta e al doilea proces în care poate fi condamnat fără dovezi directe că a făcut el ceva, doar pentru patronajul unui sistem patrimonial general, nu o fi cumva la limita statului de drept chestia asta?

Nu e de mers la ușa acestui proces, dacă nu sunteți tălpași electorai pentru vreun contracandidat, dragi tineri din societatea civilă, pentru a cere condamnarea cuiva. Bunele intenții duc la lucruri bune doar cînd se însoțesc de discernămînt.

Și aici nu e clar de partea cui e statul de drept, care nu înseamnă tratament diferențiat și disproporțional, ci exact contrariul.

Și nu e clar dacă marți seara va merita să bem șampanie că am răzbit baronii după cinsprezece ani de luptă, sau ne vom trage palme, că încercînd să rezolvăm o problemă care era de fapt una de dezvoltare, patrimonialismul (citiți cartea mea, aici, https://www.polirom.ro/ebook/-/ebook/6515, dacă vă interesează pe bune subiectul) am creat un mecanism judiciar care poate fi manipulat politic, ducînd la condamnări arbitrare, și acum, și în viitor. Mă bucur că unii au un răspuns clar : nu e o fericire să fii cognitiv imun la complexitate ? Pentru cine nu e, nu uitați că îndoiala trebuie totdeauna folosită în favoarea acuzatului, și de asta aș prefera să nu se tranșeze nimic major pentru România în acest proces dubios. Poate găsim un caz mai clar, unde e mai puțin ambiguu de partea cui e statul de drept, și nu poate fi confundat cu o vînătoare a unuia, ca aici? Că nimeni nu se poate alătura unei haite la vînătoare de om cu sentimentul că ia parte la un act de justiție, nici măcar cînd omul e superbaronul local contra căruia luptăm de cinsprezece ani. Nu salvarea unuia despre care nu mi-am schimbat părerea e în joc, ci salvarea statului de drept.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

48 de Comentarii

 1. La protectia copilului CTA (dgaspc cta)
  a fost platita ani buni EFIMOV OTILIA,persoanele din directie nici macar nu stiau daca este acolo sau detasata la PSD Cta.
  Ulterior a fost pusa de Sevil Shhaideh la CN APM SA CTA, sa diriguiasca achizitiile publice.
  Persoane de la DGASPC Cta, spun ca in afara de fluturasul de salariu nu se regaseste nici un act care sa emane de la Efimov.
  Este fff interesant de stiut.

  • Ei poftim! Dar sunt cu toti nevinovati, desi au furat pe rupte in nevinovatia lor!

 2. Articol este cretinoid de la cap la coada. Ma intreb cum de l-a publicat Cotidianul. Sa iei partea coruptiei, este cea mai abjecta forma de a lovi in interesele statului. Chiar daca DNA are disfunctiile ei (dar ce institutie din Romania nu are disfunctii grave?), DNA a avut o contributie exceptionala la dimunuarea furturilor de la stat. Cei care nu si-au facut datoria au fost judecatorii, care pe de o parte au refuzat probele grele in finctie de numele suspectului, iar pe de alta parte chai cand au dictat condamnari nu au ordonat in sentintele lor si confiscarea averilor necuvenite, obtinute prin acte de coruptie. Privind sentintele date si comparandu-le cu averile uriase ale baronilor bugetari eliberati de judecatori, singura concluzie logica este ca judecatorii sunt partea cea mai nociva a mecanismelor justitiei. Ei sunt cei care la fel ca in jocul copilariei de-a v-ati ascunsela, scapa turma( urma scapa turma).

  • @Stanica,dupa cum se vede,tu habar nu ai ce este aia coruptie si ce legatura ar fi intre coruptie si cazul asta in care este haituit Dragnea.Si care sunt probele alea „grele” ,bai Stanica? Povestile,snoavele si compunerile puerile,de gradinita, produse de neuronii ofticati ai lui Iohannis, ai lui Kiovesi si ai „Portocalelor” lor? Iar cine are „disfunctii” din cauza carora sunt haituiti si chinuiti oameni,atunci cei care umbla cu „disfunctii” trebuie sa intre ei la… tratament la racoare.

  • @Tiaso
   Lasa domnule gargara, chiar nu te ajuta capul sa intelegi ce este coruptia? Coruptia se refera la furturi prin orice mijloace, fraudarea unor activitati, trafic de influenta sau alte avantaje obtinute in detrimentul statului de persoane aflate la putere, care iau decizii asupra avutiei nationale. De aceea coruptia se impleteste strans cu politica, dar si mai strans se impleteste cu politca de la putere. Pai de ce crezi ca isi sparg politicienii capetele in alegeri ca sa ajunga sa guverneze sau sa dea legi? Aud? Oare nu cumva pentru a avea cale libera la banii publici, la drept de semnatura contra spage, la impartit insule Belina si alte huzmeturi? Imi zici mie ca habar nu am ce este coruptia, dar te opresti brusc, nu explici tu ce este coruptia. Explica-ne de ce daca sa furi de la stat nu este coruptie, de ce daca faci trafic de influenta, iei spaga, iti pui neamurile in functii platite de la stat etc. nu este coruptie. Esti jalnic, lingaule de serviciu care esti!

  • Lasa gargara, stanica. Salariile imense pe care le au porkurorii si sekuristii si besinescu si iohani ti se par legale? dna nu a eliminat nici o disfunctie, prima disfunctie este kiovesi, apoi portocala si ceilalti. Ai okelari de cal?

  • Felicitari lui Kovesi, este Jeanne d Arc a Romaniei. Ii doresc sa aresteze cati mai multi infractori, sa bage jumate din Parlament in puscarie, sa-i poarte cu catuse pe la televiziuni, caci asta merita acesti nenorociti care ne fura de 30 de ani tara. Aratati-mi unul singur dintre cei arestati, chiar si dintre cei care dupa aceea au scapat la Tribunal de puscarie, de care sa ne para rau ca a ajuns la mititica. Toti, dar absolut toti noi, romanii normali , suntem siguri ca au furat. Ca n-au ajuns la pouscarie, asta este din cauza coruptiei sau ca nu s-au gasit suficiente probe. Deci Bravo Kovesi, prinde-i mai departe, si ia-le banii furati. Toti, toti romanii te sustinem. Cei care sunt impotriva ta sunt sau hoti, sau platiti de hoti sa te atace. Nici un om normal la cap nu poate decat sa te felicite pentru ce faci !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • grasane, nu stiu cum se face ca „justitia” lui keobesi este atat de selectiva. Keobesi nu este nici o Jeanne d’Arc, mai degraba un fel de messalina.

 3. Dna Mungiu, cat va plateste PSD pentru un articol de asemenea „calibru”?!
  Dna Mungiu, sunteti un profesor universitar recunoscut ca valoare, dar la Capitolul CARACTER sunteti ZERO. De la o vreme…
  Fix cum e Tariceanu: un politician versat, are prezenta, charisma, e „umblat” in medii „rafinate”, vorbeste bine, dar la capitolul CARACTER e ZERO: Dumnealui astăzi, contrazicându-și Deciziile de acum 10 ani, ideile politice, abordările de acum 10 ani cand era PREMIERUL care ne-a „bagat” in UE, ne duce în altă arie, aceea a Oportunismului si Lipsei de caracter.

  Tariceanu despre Aderarea la UE, cand era Premier: „Aderarea la UE a însemnat tocmai Impulsul decisiv în ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la un nou model de societate, bazat pe democraţia politică şi pe capitalism”, a scris el pe Facebook.
  https://www.agerpres.ro/politica/2017/01/01/tariceanu-aderarea-romaniei-la-ue-impulsul-decisiv-pentru-aderarea-tarii-noastre-la-un-nou-model-de-societate-21-09-28

  Tariceanu in 2018, ironic despre Raportul CE privind Programul Naţional de reforme destinat României.
  „Aceste Rapoarte, ce impact au în alte ţări? Aici e ca şi cum Dumnezeu a coborât pe pământ şi ne pune pe noi, muritorii de rând, să ne aliniem la ce spune”.
  http://www.gandul.info/stiri/e-ca-si-cum-dumnezeu-a-coborat-pe-pamant-tariceanu-ironic-despre-raportul-ce-17228095

  Asta vad si la Dvs, dna Mungiu… chestiune de caracter…urat.

  • Lili, tot talibana ai ramas! Femeia nu a facut decit sa spuna ceva logic! Tu vrei sange pesedist! E, se poate, dar numai la perioade stricte( lunare)!

  • Zici „Lili” și ai de-a face cu „revista presei #rezistente”, o înșiruire propagandistică din care se revarsă ura față de PSD, dar mai ales față de Dragnea. Nu-i așa, Mălin Bot?

  • Super ! Chiar ma intrebam ce creatura se poate ascunde sub acest nume care aminteste de cucuveaua mov-liliacul? malinel sau altul ca el, sunt singurele variante!

 4. D-na Mungiu,slalomati in problema ,doar va iese cum vreti! S-a furat.Cat? si un leu ,tot furt se cheama ! Dati exemple ba Franta,ba Belgia,,ba Boc,dar porcariile psd-iste din judetele lor unde sunt?Doamna ,m-ati dezamagit profund! Vorbiti de stat de drept? Vorbiti de cheltuielile facute pentru cazul Bombonica ? Va alaturati verticalilor:Tariceanu,Cristoiu,Nistorescu,Buscu,Dinescu si lisra,din pacate,poate continua! Unde ramane Romania Curata ? In cele doua,trei fraze susurate,nevinovat,despre cat de mult l-ati condamnat pe Dragnea,atunci !Doamna este abuz,asta a fost si va ramane,cu sau fara voia dumneavoastra !

 5. Esenta articoluluieste despre dreptate,acel lucru care na fost,no sa fie si totusi exista si este un semnal pt DNA sa nu se mai compromita cu cazuri marunte.Cred ca articolul d-nei Mungiu este de bun simt si binevenit.

 6. Foamea e mare!Nu e singura care sare in barca PSD…Se poate o pomana fara astia?

  • Autoarea e o ratata profesional. A facut medicina dar nefiind capabila sa profeseze a ajuns sa scrie tampenii la ordinele lui Soros sau ale locotenentilor lui. Iar Dragnea mai are obraznicia sa-l atace pe Soros cand tot PSD-ul lui infect s-ar scufunda in mai putin de o luna fara banii lui Soros. Sau poate credeti ca PSD are bani din cotizatiile electoratului ala care umbla dupa pomeni? Multi tampiti mai sunt pe lumea asta daca nu sunt capabili sa vada nici adevarul pe care-l au sub nas. De la oameni de felul acestora nu te poti astepta sa faca vreo descoperirea importanta pentru omenire.

 7. „Romania curata” a devenit o vuvuzea pesedista. Vedem articole scrise de jibovina Garbovan si de alte trompete pesediste.
  Saracul Dragnea, ce nedreptatit e el! Dar cu domeniul ala din Alexandria cum e? Din banii de bugetar? Dar hotelul din Turnu Magurele luat pe nimic? Dar soseaua reabilitata de Teldrum cu kilometrul de 800m.?
  Dar Belina, unde el e vinovatul principal dar au picat altii?
  E clar ca omul e megacurupt, il prindem cu ce putem!

 8. Ponta este scula statului paralel. De ailalti, Johanis, Kovesi, etc nici n-are rost sa mai pomenim.Ca este scula a statului paralel rezulta si din faptul ca SI EL A CONTRIBUIT la „victoria” lui Johanis. De ce s-a dus la televiziunile unde l-a invitat Johanis, acolo unde redactiile l-au ajutat pe Johanis, si au si recunoscut, din moment ce Johanis NU A VRUT SA VINA la televiiunile la care l-a invitat Ponta? Si de ce l-a invitat Ponta pe Johanis la televiziuni la care STIA CA JOHANIS nu va veni?!?

  • sunt de acord, pontake este vanzatorul de serviciu, mariopneta care pierdea la milimetru orice ocazie…

 9. Daca un om de pe strada fura 3 lei, fapta e reprobabila, dar prejudiciul e minimal. Dar daca, spre exemplu, pesedintele Curtii Constitutionale fura 3 lei, atunci societatea are o problema foarte mare, chiar daca prejudiciul e tot minimal: persoana care trebuie sa vegheze la respectarea constitutiei de catre cei ce legifereaza e un hot. Pentru justitie prejudiciul e tot de 3 lei. Dar pentru societate nu mai conteaza ca a furat „doar” 3 lei.
  Dragnea nu este numai baron local – este presedintele celui mai mare partid din Romania si presedintele Camerei Deputatilor. Daca Dragnea face „coruptie administrativa” la nivelul judetului, de ce sa o extinda el la nivelul intregii tari? Nu era mai bine ca PSD sa isi aleaga un alt presedinte? De ce nu are Dragnea bunul-simt sa isi dea demisia din parlament si din partid si sa fie judecat ca omul de pe strada? De ce se da victima, dar in acelasi timp isi pastreaza toate functiile? Oare PSD nu poate sa guverneze fara Dragnea, partidul se reduce la un singur individ?

  • Dar porcariile baso-iohaniste din judetele voastre si leii statului pe care Joian nu vrea sa-i dea inapoi,unde sunt? Despe astea nu aveti vorbe?

 10. @ Doamna Mungiu face astfel de „grave confuzii” între funcționarea justiției care este o putere independentă și statul de drept ? Remarcați că justiția a funcționat întotdeauna ,[ndiferent de forma de organizare statală și chiar și în lipsa organizărilor statale ? Așteptați așa o intervenție publică în funcționarea justiției și așa activitate de „lobby” din partea „politoloagei democrate” Pippidi ?

 11. Se pare ca bugetul familiei Pippidi are nevoie de „ceva adaugiri”,altfel nu-mi explic,cum un cadru universitar(respectat pina mai de curind,cu un salariu maricel ,de prin strainatati,),Editat de o asa maniera ,incit iti face greata.Cum doamna,este o nedreptate ,ca procurorii cer ani multi de puscarie,pentru cel mai abject gainar,care ,si-a cladit averea din furt din banii statului,din smulgerea ,cu forta ,a averilor concetatenilor lui din Teleorman(sunt sigura ca nu ati vizionat reportajul filmat in judetul acestui „vanat de DNA” ,din delapidarea fondurilor de la UE(bani, care au trebuit returnati,din buzunarele romanilor.Nu mai fiti atit de lacoma de bani doamna,si mancati mai putin,altfel exista riscul sa va sufocati din cauza stratului de slanina rinceda.Rusine sa va fie,faceti de cacao familia Mungiu.

  • Corect!
   Zilele trecute Alina Mungiu ii numea MIZERABILI pe aceia care ironizeaza semianalfabetismul Premierului Romaniei, Viorica Vasilica Dancila, luandu-i efectiv apararea acestei rusini nationale!
   Caracetr urat, poti sa ai Titluri si Scoli inalte, daca NU ai Caracter esti ZEO.
   Vad asta si la Tudorel Toader, amandoi sunt azi in slujba penalilor Dragnea si Tariceanu.

   De ce Progreseaza Natiunile Lumii in timp ce Romania face pasi inapoi sau merge cu sughituri?
   Uite la China:
   Marele filozof chinez Confucius, a elaborat un sistem de Credinţe menite să sintetizeze ideile fundamentale ale poporului chinez, iar CONFUCIANISMUL a renascut azi dupa ce Comunistii chinezi s-au distantat de el, din Interese evidente.
   Filozofia lui, bazată pe MORALITATE individuală şi pe ideea unei Guvernări puse în Slujba POPORULUI, ai cărei reprezentanţi constituie ei înşişi un Exemplu de Moralitate, a influenţat viaţa şi cultura chineză timp de peste 2000 de ani şi şi-a pus pecetea asupra Mentalităţii unei bune părţi a populaţiei, nu numai din China ci si a Lumii intregi.
   Stiti de ce Invataturile lui Confucius au prins in China?!
   Pentru ca EL a fost un OM de o INTEGRITATE MORALA Ireprosabila.
   Cum sa ii CREZI pe politrucii de azi cand ei sunt Semianalfabeti si majoritatea au Dosare penale?!
   MORALITATE Zero = o Romaniei scaldata in mocirla.

  • Sti cum se spune despre astia ,alde sorositii ajunsi la parul PSD ?:”din fata, zimbru,din profil, timbru”!

 12. Alina Mungiu-Pippidi, de la un timp va recunosc tot mai mult ca o „voce” limpede, clara si convingatoare a elitei intelectuale din Romania, care lupta cu uneltele scrisului pentru stoparea si condamnarea abuzurilor si faradelegilor savarsite de ticalosii si canaliile aflate la „butoane” in „lupta cu coruptia”. Doamne ce blasfemie…?! E mult de munca, AMP. Toti se cred ei insisi militieni, judecatori, procurori si tortionari, adevarul lor este unic, „coruptii” nici nu mai trebuiesc judecati ci executati pe loc, ne mistifica istoria noastra si gena noastra de popor crestin ortodox transformandu-ne in calaii propriilor semeni. Toti frustratii, dezaxatii, travestitii, sectantii, se cred a detine adevarul absolut cu privire la cine trebuie executat si distrus fizic, politic, social si psihic, cine trebuie sa infunde temnitele capitaliste romanesti, cine sa conduca politic si administrativ Romania, cine si cum trebuie facute legile si cate si mai cate. Aproape toata elita politica si profesionista a Romaniei a fost distrusa si incarcerata, sub ciomagul si ghilotina mediatica a acestor brute primitive, exceptand unele lichele, din randul carora ma bucur ca nu faci parte AMP. Si inca ceva AMP, ma bucur ca m-am inselat in ceea ce te priveste…si-i multumesc lui Dumnezeu pentru acest lucru ?!

 13. Evolutia justitiei in Romania pentru un evident infractor:
  -Comunism:Procurorul cauta dovezi,gaseste sau nu ,infractorul este pedepsit proportional cu fapta pana la executie.Inchisoarea confort de grad bordei.
  -Pana in 2018 cu DNA tip Kovesi:Procurorul cauta dovezi,gaseste sau inventeaza,infractorul este pedepsit invers proportional cu paguba.Inchisoare hotel confort 2 .
  -Viitor:Procurorul cauta dovezi .Nu prea gaseste pentru ca intre timp legislatia nu-i mai permite orice fel de dovezi.Inchisoarea ramane la fel invers proportionala cu paguba, confort 2 pana la lux proportional cu marimea pagubei.Infractionalitatea devine un sport public

 14. Ştiţi ce mă bucură?
  Că la asemenea articol mizerabil reacţiile de bun simţ abundă.
  Pentru doamna că Mungiu Pippidi era o radicală mai an privid corupţia, iar acum se fofilează trăgând de cadavrul politic al lui Dragnea.
  Dispariţia sa din politica românească ar fi un act de dreptate, nu poţi lua parte tuturor hoţilor.
  Măcar Adrian Năstase era mai subtil, ăsta este doar tâlhar de Deliorman (pădure nebună)

 15. Daca si dna Pippidi, pentru mine fosta Miss Piggy, s-a „deranjat” sa-l apere pe Dragnea, inseamna ca semnalele din Justitie sunt proaste! Oare presiunile capcaunului, vechil sas de ev mediu transilvan, Klaun Kaizer Kiolhanis, asupra organelor de forta, sunt asa de mari, incit intervine dna Pippidi? Se prea poate! Dar argumentele ei din articol sunt irefutabile! Nu este un proces administrativ, cum ar fi trebuit sa fie( aceiasi parare si la dna Alina), ci ditamai dosarul politic, cu sute de interceptari, cu cheltuieli enorme, pentru stat cit si pentru cei implicat! Unde vrea sa ajunga acest KKK? Eu propun sa infintam un nou Nurnberg, la Caracal!

  • mai bine infiintati acel tribunal la Nana sau la Sibiu sau la Medias, acolo sunt pestii cei mari !

 16. aveţi impresia că e vreo răfuială între două găşti locale? Tare mă tem că e vorba de un troc făcut, pentru a câta oară, peste capetele noastre. Apar, în aceeaşi zi, cu totul întâmplător, două articole despre lulusa şi grenadă, unul, aparent critic, al doilea, aparent favorabil. Deznodămâtul e previzibil, nula na nula…

 17. Daca Dragnea a comis o infractiune e corect sa plateasca. Doar ca nimeni nu se uita la celalalt exemplu pe care l-a dat dna Pippidi: Emil Boc. Este arhicunoscut in Cluj, oras si judet, ca nu poti ajunge sa lucrezi in functii publice daca nu este din pn(d)l. Recent DNA a descins la Consiliul Judetean CJ, condus de finul lui Boc, Paunel Tise. Motivul, concursul cu dedicatie pentru o membra pnl, Roxana Contras, careia i s-a creat un post de conducere desi nu a mai lucrat in administratie. In ultimele luni, CJ Cluj a organizat peste 40 de concursuri, toate cu dedicatie. Si nu ia deranjat nimeni. Poate acum, cu descinderea DNA.

 18. Una cu ochelari de cal se tot agata de caracterul (lipsa de caracter) a doamnei Alina Mungiu Pippidi. Tocmai pentru ca are minte si caracter si-a permis sa faca publice concluziile absolut logice la care a ajuns.

 19. Cum considerați faptul că nu apare și doamna Mungiu pe listele domnului Mădălin ? Ați zice că ar putea fi un aspect pozitiv sau că ar putea fi un aspect negativ , referitor la activitățile dumneaiei ,sociale, educaționale, științifice, etc. ?
  Cum ați comenta și despre faptul că mulți dintre aceia care au apărut pe listele publicate despre securitate s-au manifestat public împotriva securității ?
  Ați remarcat și faptul că Andrei Pippidi ar fi membru fondator al „Fundației Soros pentru o Societate Deschisă”, deci care ar susține ideile individului ăluia pe care englezii l-ar fi acuzat public de furtul a aproximat 1 mld. de dolari de la Banca Angliei ?

 20. Nu mai chinuiți hârtia. Madam Pipidi gândește logic. Când vrei să distrugi pe cineva inventezi orice. Bine că nu se ia n calcul și divorțul. Altfel era jale mare. Să nu uităm că actuala situație a lui Dragnea i se datorează turnătorului Ponta. El a deschis seria denunțurilor. Nu știu de ce se chinuie Ciolanis și opoziția să distrugă PSD. Se distrug singuri, din interior, vorba comuniștilor. Ponta, după ce a dovedit că este un tip fără caracter, că de portocale, vorba doctorului Oprescu, nici vorbă, a ales calea turnătoriei. Vocație din familie, probabil, ca în bancul cu Bulă: tata turnător și mama filatoare.

  • Sa mori tu ca Dragnea n-a furat, ca nu este corupt? Noi vedem altceva, doar tu il vezi pe Dragnea curat ca lacrima si cu miliardul la tescherea. Dupa mintea ta tot ce are Dragnea a gasit la radacina unui stejar batran din spatele casei, inclusiv Belina.

  • Ba stanica, nu mai face pe prostu! Nu e vorba de Dragnea, e vorba de keovesi, de koldea, de protocoale si de portocala, de iohanis, de besinescu, de ponta, de vanzari de tara, de intelegeri mafiote cu merkel si cu baroso. Ce parere ai despre astea?

  • @Scott
   Problema este Dragnea nu Kovesi. Portocala sa plateasca pentru ce a facut,exista mecanisme ale justitiei, dar Dragnea prin puterea absoluta pe care o exercita la modul smintit si lacom, distruge o tara intreaga. Dragnea este acum intruchiparea raului pentru Romania. Cand tara se prabuseste sub loviturile lui Dragnea si ale PSD, eu nu ma uit ca isi pun unii piedica in plina strada. Sa luam si sa rezolvam lucrurile in ordinea gravitatii! Dca nu era Kovesi, jucau totntoroiul coruptii pe grumazul nostru, ca daca politicienii puterii fura de la stat, degeaba dam noi taxe si impozite, ca ni se zice ca nu sunt bani, dar nu ni se si explica unde dispar banii! Fura astia ca disperatii iar dumneata nu gasesti ceva mai bun de facut decat sa-i aperi. Sau poate faci parte din mafia lor, atunci exista o explicatie.

 21. Oricat de rauvoitori si partinitor au fi, tocmai comentariile in care nu e contestat rationamentul auyoarei ci aspectul si alte chestii fara legatur cu subiectul ne arata ca stimata doaman ridica niste intrebari pertinente

 22. Locul hotilor este in puscarii iar averile lor sa fie confiscate in urma unor procese drepte in JUSTITIE indiferent unde duce lantul de la gatul respectivilor indiferent ce functii au avut sau au in prezent in tara asta amarata ! TOTI hotii din TOATE aglomerarile politice trebuie sa aiba parte de un tratament similar in fata LEGII ! In rest sa auzim si de mai bine !

  • Ce bausi condicarule cu casa in Teleorman? Constat ca atunci cand bei devii mai lucid si mai responsabil. Da-i tot asa inainte ca e bine. Sa nu mai fii de partea intunecata a politicii, alaturi de cei care de 28 de ani majoritatri fiind in toate structurile de putere au distrus tara asta!

 23. Problema nu este de partea cui este Statul de Drept ci daca el mai exista sau este doar o vorba-n vant.
  Daca dupa atatea amanari ICCJ va decide inca una ar insemna ca Justitia romana este o gluma proasta. Nu discut care ar trebui sa fie sentinta dar in mod cert, o sentinta clara vinovat sau nevinovat) este conditia MINIMALA si OBLIGATORIE ca sa mai putem vorbi de justitie in Romania. Altfel, nici discutia despre Statul de Drept nu mai merita purtata si vortba lui Fane Spoiutoru: Romania ? Cea mai tara de….

 24. Indiferent de rezultatul procesului lui Dragnea, avem un castig cert, desi amar: aflam clar cat de stranse sunt legaturile bursierei de profesie Pippidi cu varful regimului PSD. La fel de stranse cum au fost su cu varful regimului Basescu….
  Fiindca filozoafa asta care nu mai poata trece pe usa, este genul care linge placut pe oricine este la putere…..
  Cum sunt si colegii ei de la GDS-ul din ce in ce mai discret, din ce in ce mai servil….
  Intelectualii lui Basescu se convertesc in pas alergator la PSD-ism. Horror….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.