Procurorii au decis soarta adjunctului lui Corcodel de la Jandarmerie

Şeful Statului Major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române, Daniel Preoteasa, a fost reţinut la frontiera cu Bulgaria în timp ce se întorcea din Albania, reţinerea fiind făcută în dosarul în care Marian Corcodel a fost arestat, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că şeful Statului Major al Bazei de Administrare şi Deservire a Jandarmeriei Române, Daniel Preoteasa, a fost reţinut la frontiera cu Bulgaria în timp ce se întorcea din Albania, fiind acuzat de cămătărie şi grup infracţional organizat.

Reţinerea a fost făcută în dosarul în care comandantul Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Marian Corcodel, a fost arestat preventiv.

La ora transmiterii ştirii, Daniel Preoteasa este prezentat magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, potrivit sursei citate.

Vineri, Marian Corcodel a fost arestat preventiv, fiind acuzat că dădea bani cu camătă subordonaților și percepea dobânzi de până la 20%.

Potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), începând cu anul 2011, Marian Corcodel, cu gradul de colonel, folosindu-se de influența pe care o exercita asupra unor subordonați, a constituit un grup infracţional organizat la care au aderat persoane aflate în subordinea sa directă, ce au calitatea de militari. Scopul constituirii acestui grup era săvârşirea în mod repetat, printre altele, a unor infracţiuni de camătă, dar și delapidare.

„În uma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut că ”beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă, acordate în afara cadrului legal erau, în general, subordonați ai inculpatului Corcodel Marian sau persoane din cercul relațional, iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro, la care a perceput dobânzi cuprinse între 10 și 20% din valoare, iar în cazul în care debitorii ajungeau în imposibilitatea de a achita camată, aceştia erau ulterior executaţi silit”, precizează DIICOT.

Investigaţia procurorilor a scos la iveală faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de debitori erau date unora dintre membrii grupării, care predau ulterior sumele de bani lui Corcodel . De altfel, la nivelul Bazei era răspândită expresia „are cardul la Corcodel” pentru a ilustra o persoană îndatorată financiar, sau „Banca Română de Comerț Corcodel”.

„De asemenea, în cauză s-a reţinut că inculpatul Corcodel Marian, în calitatea sa de comandant al Bazei de Administrare şi Deservire a Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în mod repetat a dispus unor subordonați care au aderat la grupul infracțional organizat pe care l-a inițiat/constituit, persoane ce aveau ca atribuții gestionarea și administrarea unor bunuri, să-și însușească importante cantități de combustibil (motorină) de la stația de carburant a parcului auto al unității, combustibil scos ilegal din unitate și transportat în alte locații, de unde era predat acestuia sau altor membri ai grupului infracțional”, conform procurorilor.

Sursa citată arată că faptele grupării i-au fost aduse la cunoştinţă lui Cristescu Octavian, cu gradul profesional de comisar şef, angajat al fostului Departament de Informaţii şi Protecţie Internă – în prezent Direcția Generală de Protecție Internă a MAI. Cristescu este și el cercetat în dosar pentru că, deşi avea ca obligaţia să raporteze conducerii și să sesizeze organele de urmărire penală, nu şi-a îndeplinit aceste obligaţii. Mai mult decât atât, el a sprijinit în mod constant şi conştient activităţile infracţionale derulate de către Marian Corcodel, acordându-i protecţia necesară, cât şi consilierea în unele situaţii.

„Urmare punerii în executare , la data de 3 august 2017 a 12 mandate de percheziție domiciliară, atât la persoane fizice cât și în spații din cadrul Bazei de Administrare și Deservire din cadrul IGJR, au fost identificate şi ridicate, atât în biroul inculpatului Corcodel Marian, cât şi în alte spaţii, foarte multe contracte de împrumut, atât în formă autentică, cât şi înscrisuri sub semnătură privată, dar și agende și notițe deținute de membrii grupului infracţional, pentru a avea o evidență strictă atât a debitorilor, cât și a sumelor de bani ce au fost remise sau urmau a fi remise cu titlu de dobândă (camătă). De asemenea, în biroul utilizat de către inculpatul Corcodel Marian la sediul IGJR – BAD a fost identificată şi suma de 50.000 lei şi 55.000 euro, cu privire la care urmează a fi efectuate cercetări pentru stabilirea provenienţei”, potrivit sursei menționate.

„Clanul Cămătarilor“ din Jandarmerie – Averea şi procesele lui Corcodel

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.