Procurorii joacă tare

În numai şapte zile, procurorul general și procurorul-șef al DNA au dat publicității două comunicate. Amîndouă sunt împotriva presei din țara Mioriței (sau a lui Iohannis – după cititor sau după locul ales pentru protest). Doamna Kovesi a făcut acest lucru după un tur de forță aproape amețitor, ca de campanie electorală, prin televiziuni, radiouri, ziare și site-uri. Evident, n-a bătut decît la ușa instituțiilor în care era așteptată cu zîmbete și temenele și unde redacțiile se întreceau la parfumat și cules scame. Pentru un așa tratament, Laura Codruța Kovesi ar fi trebuit să transmită un mesaj de îndatorată mulțumire. Or, faptul că, după o asemenea baie de expunere, laude și complimente, doamna transmite un soi de amenințare la adresa presei din România (sigur, cu precizarea că „unele“) ne face să cădem pe gînduri. Cum, la şapte zile după dînsa, a sărit și bădia Augustin Lazăr, procurorul general, tot cu un comunicat de presă, pe exact aceeași temă, în loc să rîdem mînzește de suspecta coincidență, chiar trebuie să ne îngrozim. Procurorii din România atît de lăudați la export, unde își etalează la greu succesele și unde amplifică prostește amenințările, au o neliniște, o problemă, o nemulțumire, să-i zicem „patriotică“ (după mintea lor). Vă oferim întîi două fragmente din cele două comunicate. Apoi, trecem la cîntărirea și descifrarea mesajelor acestora.

„Față de atacurile mediatice îndreptate împotriva independenței justiției, în general, precum și a Direcției Naționale Anticorupție, în special, derulate prin intermediul unor canale mass-media și care sunt de natură a submina grav autoritatea judecătorească și a pune în discuție deontologia profesională a magistraților… (…) Apreciem că este nevoie de o reacție fermă. (…) Este fără precedent cum trusturi de presă partizane unor curente politice sau unor grupuri de interese de afaceri, împreună cu persoane condamnate sau aflate în ancheta DNA, fac zilnic nenumărate declarații publice și comentarii, prin care procurorii DNA sunt înfierați, calomniați, li se dezvăluie aspecte din viața privată. De aceea, considerăm că necesitatea unor mecanisme mai puternice de contracarare este evidentă, în contextul în care se fac inclusiv afirmații foarte grave și hazardate că dosarele sunt falsificate. (Vai, vai vai!? – n.n.)

(…) Ne aflăm în situația în care procurorii DNA sunt agresați prin acuzații foarte grave, profund ofensatoare și absurde, în talk show-uri ale anumitor canale TV, site-uri de cancan sau ziare partizane unor curente și grupuri de interese, așa încât se poate vorbi despre o presiune exercitată de persoanele cercetate asupra procurorilor și asupra DNA, de natură a submina grav autoritatea judecătorească și a pune în discuție deontologia profesională a magistraților.“

Rețineți întîi că presa „subminează grav autoritatea judecătorească“, doamna ocolind formularea „procurorii“.

Autoritatea judecătorească sună mai grav, mai frumos, mai important și include procurorii într-o categorie mult mai stimabilă.

Ce zice bădia Lazăr? Că „ultima perioadă a fost marcată de o escaladare fără precedent a presiunilor nepermise, care depășesc limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică la adresa instituțiilor care alcătuiesc autoritatea judecătorească de către mass-media. Se înregistrează numeroase cazuri de emisiuni televizate în cadrul cărora se vehiculează informații tendențioase și neadevărate, de natura să submineze grav autoritatea judecătorească“.

Vai, vai, vai, ce nenorocire reclamă cei doi, care abia mai pot de grija judecătorilor, pe care nu i-au apărat decît atunci cînd le-a folosit, și procurorilor! Mai mult, domnul procuror general și-a luat aparatul de măsurat „limitele unor critici acceptabile“ și a descoperit că s-a depășit nivelul și că procurorii intră la apă.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul versiunea tipărită

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.