Procurorul general cere dosarele lui Traian Băsescu

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu le-a cerut procurorilor de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT „o situaţie privind dosarele fostului preşedinte Traian Băsescu”.

„Ieri (miercuri – nr.) am dispus să se întocmească o astfel de situație și am solicitat Secției de urmărire penală, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată să ne comunice o situație a tuturor dosarelor”, a declarat Tiberiu Nițu la sediul Consiliului Superior al Magistraturii.

Trei dosare: şantaj la Firea, Flota şi Mihăileanu

ŞANTAJ LA FIREA. La sfârşitul anului trecut, dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză pe fostul preşedinte Traian Băsescu de şantaj a fost redeschis de procurorii Parchetului instanţei supreme. Scandalul Băsescu – Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a afirmat, în contextul activtăţii Comisiei Nana, că senatorul PSD Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu este atentă”.

DOSARUL „FLOTA”. Un alt dosar în care apare numele lui Traian Băsescu este Dosarul „Flota”, care a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni săvârşite de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 – august 2000. Traian Băsescu a fost implicat în dosar ca ministru al Transporturilor.

O expertiză publicată în timpul primului mandat de preşedinte al lui Băsescu a arătat că nu s-a înregistrat niciun prejudiciu pentru partea română.

CASA DIN MIHĂILEANU. În fine, un alt posibil dosar pe numele fostului preşedinte este cel legat de casa din Mihăileanu, pe care Traian Băsescu şi-ar fi atribuit-o nelegal pe vremea când era Primar General al Capitalei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.