Producătorii de curent hidro, coplești de taxe

Companiile care produc energie din sursă hidro riscă să intre în acest an în faliment din cauza taxelor percepute de către Apele Române, respectiv taxa pentru apă turbinată, chirie albie minoră și taxa pentru potențialul asigurat în scop hidroenergetic prin barajele lacurilor de acumulare. În România funcționează, în prezent, 528 microhidrocentrale cu puteri sub 4 MW, cu o capacitate instalată totală de 468,6 MW, conform celor mai recente date ale Transelectrica. Acești producătorii plătesc trei tipuri de taxe: pe apă turbinată, de circa 1,17 lei/1.000 de metri cubi; chirie pentru utilizarea albiei minore – circa 27,31 lei/m2/lună și taxa pentru potențialul asigurat în scop hidroenergetic prin barajele lacurilor de acumulare, de 238,88 RON x metri cădere/lună. În cazul unei microhidrocentrale, suprafața chiriei albiei minore supusă taxării este cuprinsă între 60 și 100 de metri pătrați.

Microhidrocentralele, dar și Hidroelectrica, au avut obligația ca – până la data de 17 ianuarie 2021 – să monteze debitmetre în unitățile lor pentru a măsura cantitatea de apă folosită efectiv pentru producția de energie. Totodată, s-a stabilit că în unitățile de producere a energiei hidro, în care din punct de vedere tehnico-constructiv nu se potate îndeplini această obligație, cuantumul contribuției resurselor de apă se va calcula la maximul debitului stipulat în autorizația de gospodărire a apelor, conform unor modificări operate la Legea 122/ 2020 pentru modificarea și completarea Legii apelor nr. 107/1996 și Ordonanței de urgență nr. 225/2020 .

“MHC-urile pot atinge debitul maxim instalat doar în anumite perioade ale anului (viituri) pe perioade scurte de timp, maxim 2 luni/an, cea mai mare parte din an acestea funcționând cu un debit mediu redus sub debitul maxim instalat, motiv pentru care obligația pentru plata debitului maxim instalat conform noii reglementări poate fi considerată un abuz”, precizează Dan Prodan, vicepreședinte PATRES, Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România.

“Producătorii au obligația să instaleze debimetre, dar nu se precizează în lege dacă acestea trebuie să fie metrologizate sau nu. În fapt, Administrația Apele Române vine cu cerința ca debimetrele să fie supuse controlului metrologic, neținând cont de instrucțiunile de la Institutul Național de Metrologie Conform legislației în vigoare (Ordin 148/05.05.2012), debitmetrele utilizate pentru măsurarea debitelor de apă brută prelevate din lacuri/râuri nu se supun controlului metrologic legal și nu sunt omologate în România. În noile condiții, impuse practic de Administrația Apele Române, producătorii ajung să fie taxați pentru debitul maxim instalat, aceasta în situția în care microhidrocentralele utilizează efectiv mai puțină apă decât debitul maxim autorizat. Este vorba despre o cantitate de apă de 6-7 ori mai mare decât cea utilizată (funcție de media anuală a precipitațiilor din anul de referință), respectiv o creștere corespunzătoare a taxelor către Administrația Națională Apele Române”, a mai spus Prodan .

PATRES apreciază că impactul acestei anomalii se va reflecta imediat în prețul energiei electrice produse de operatorii de hidrocentrale și micro-hidrocentrale, scăzându-le competitivitatea pe piața energiei. În plus, este o frână în dezvoltarea acestor investiții, în condițiile în care, recomandările din cadrul Green Deal încurajează dezvoltarea de noi investiții în E-SRE, în mod explicit a acelor microhidrocentrale amplasate pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor din afara zonelor montane. MHC-urile aduc un beneficiu major sectorului energetic prin echilibrul pe care îl pot da din predictibilitatea resursei de apă.

“Un alt aspect pe care l-am semnalat autorităților îl reprezintă înregistrările eronate în perioadele cu turbiditate mare a apei (viituri), în principal datorită imposibilității transmiterii semnalului între senzorii debitmetrului, ceea ce duce la determinări eronate ale volumului de apă uzinat, existând situații în care aceste debitmetre pot măsura în mod eronat volume de apă mai mari decât debitul maxim instalat, imposibil tehnic de preluat de către amenajarea hidroenergetică. Mai mult, noua măsură vine în contextul în care era de ne-am fi așteptat ca instituțiile de resort ale statului român, respectiv AN Apele Române, să respecte legea și, totodată, să se implementeze recomandările Consiliului Concurenţei”, sesizează Mihai Verșescu, Secretar General PATRES. Potrivit ”Raportului privind Investigaţia sectorială referitoare la gestionarea resurselor de apă de suprafaţă şi efectele produse asupra pieţelor situate în aval (energie electrică şi irigaţii)”, realizat de Consiliul Concurenței, această contribuție pentru producătorii de energie hidro este considerată ca fiind neconcurențială, pe motiv că nu ține cont de caracteristici tehnice ale centralelor electrice. Consiliul Concurenței recomandă o contribuție de 2% din cifra de afaceri a producătorilor de energie hidro.

Pe de altă parte, în contextul cuplării piețelor de energie spot, în al doilea trimestru al anului 2021, prin proiectul DE-AT-PL-4M MC (denumit și Interim Coupling), producătorii din MHC vor fi puși în situația de a nu putea oferta competitiv din punct de vedere al costului de producție cu ceilalți producători din țările cuplate, având în vedere diferențele majore de tarifare a apei uzinate, fapt ce va duce la importul de energie electrică produsă în hidrocentrale mai ieftine din țările cuplate.

“În momentul de față, costurile cu taxele către Administrația Apele Române sunt de 240,33 RON pentru MWh produs, în condițiile în care investitorii din amonte achită maxim 5-6 RON per MWh produs. Toate acestea, se întâmplă grație mecanismului anticoncurențial de taxare promovat de către Apele Române. După intrarea în vigoare a OUG 225/2020 privind taxarea la debitul maxim, preconizez că aceste taxe către Apele Române vor atinge 550-600 RON pentru MWh produs, în condițiile în care prețul mediu al energiei pentru 2020 a fost de 198 RON/MWh. Singura soluție va fi să închid unitățile de producție pe care le am în portofoliu”, spune Alexandru Pârvescu, investitor român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Asta e fu–re.
    Statul sa pună taxa pe curgerea apei și trecerea ei prin turbine. Serios, e superbă. Noi oamenii de ce nu am lua taxe celor care trec cu mașina prin fața casei? Și de ce nu avioanelor care survolează pe deasupra terenului meu agricol?
    Singura problema însă nu o văd este preţul final. Consumatorul după ce plăteşte pentru certificate verzi, traseu, coregenerare, etc mai trebuie sa dea statului bani și pentru cădere de apă, DA, asta sa fie clar.

  2. Romania, canva, nu cu mult timp in urma era exportator de energie electrica.

    Acum, datorita marilor vanzatori de tara ce activeaza in politica, Romania a devenit sufocata de vanzatori.
    Frumoasa escrocheria tradatorilor. Impui taxe, sufoci productia de energie electrica.
    Iar apoi, subventionezi economia Germaniei, si in cardasie, toti vanzatorii de tara, vor aproba productia de energie eco livrata de germani.

    Au uitat sa puna taxe pe bacteriile ce se afla in apa si favorizeaza producerea de energie electrica poluanta.

    Despre Ceausescu, acesti trantori neam si vanzatorii de tara, spuneau ca sublinat economia nationala.

    Doar asasini economici cuibariti prin PNL, PSD< USR-minus, UDMR!

  3. Este mirobolant ! Cat mai multe si cat mai mari taxe pe producatorii de energie electrica ! Statul roman este de un cinism grotesc ! Toate aceste taxe vor fi platite din buzunarele consumatorilor finali , prin cresterea pretului pe kW! Vom avea o noua explozie a preturilor a tuturor produselor ! Aceasta este ‘nemarginita’ grija parinteasca , a statului, pentru omul de rand ! Cam asa se „salveaza Romania „! Hi,hi, hi! Cam asa arata „Romania Normala” ! Hi,hi,hi !

  4. Romania adistrul MEE in 1990, apoi a distrus RENEL in 1999 si groteasca Romanie are la ora actuala producatori de energie electrica specializati pe combustibil,Hidro,Termo si Nuvclear!Nu poti face concurenta intre energia electrica produsa de nuclear si hidro de exemplu, peste tot in lume in nuclear MWh este mai scumpa de 1,5-3 ori; numai in groteasca Romanie MWh din nuclear e mai ieftina decat in hidro!
    Ministrii unguri(UDMR) perindati predilect pe la Mediu in ultimii 20 de ani, unde se fac mari afaceri cu diverse firmulite care „intaresc”malurile paraielor si baltilor pe bani europeni,au incarcat nota de plata a productiei hidro pana la refuz,cu tot felul de taxe aiuristice, o vaca de muls pentru a scoate pentru clientela de partid banii kakalau!
    Acelasi mc de apa e taxat si in lacul de acumularea si pe tot sirul hidrocentralelor din aval, e de noaptea mintii
    Producatorii hidro mici, care nu au mari lacuri de acumulare sunt si mai descurajati in a face productie
    Astfel, in timp ce in Cehia sunt 4000 de MHCuri,in Austria sunt 5000 de MHCuri in Romania cu suprafata dubla,tripla,cu cele mai multe izvoare din Europa,sunt abia 400 MHCuri (<10MW)cu productia regenerabila,curata hidro
    Rusinme vesnica guvernantilor de dupa 1990 care au blocat sectorul hidro,in timp ce Elvetia cu acelasi potential hidro ca al Romaniei are 90% potential hidro amenajat, Romania are 45% potential anmenajat
    In Occident media potentialului hidro amenajat e de 75%

  5. „Revolutia lui Peste din 1989 „in frunte cu Ion Iliescu de la Ape a distru MEE in 1990, apoi a distrus RENEL in 1999 si groteasca Romanie are la ora actuala producatori de energie electrica specializati pe combustibil,Hidro,Termo si Nuvclear!Nu poti face concurenta intre energia electrica produsa de nuclear si hidro de exemplu, peste tot in lume in nuclear MWh este mai scumpa de 1,5-3 ori; numai in groteasca Romanie MWh din nuclear e mai ieftina decat in hidro!
    Ministrii unguri(UDMR) perindati predilect pe la Mediu in ultimii 20 de ani, unde se fac mari afaceri cu diverse firmulite care „intaresc”malurile paraielor si baltilor pe bani europeni,au incarcat nota de plata a productiei hidro pana la refuz,cu tot felul de taxe aiuristice, o vaca de muls pentru a scoate pentru clientela de partid banii kakalau!
    Acelasi mc de apa e taxat si in lacul de acumularea si pe tot sirul hidrocentralelor din aval, e de noaptea mintii
    Producatorii hidro mici, care nu au mari lacuri de acumulare sunt si mai descurajati in a face productie
    Astfel, in timp ce in Cehia sunt 4000 de MHCuri,in Austria sunt 5000 de MHCuri in Romania cu suprafata dubla,tripla,cu cele mai multe izvoare din Europa,sunt abia 400 MHCuri (<10MW)cu productia regenerabila,curata hidro
    Rusinme vesnica guvernantilor de dupa 1990 care au blocat sectorul hidro,in timp ce Elvetia cu acelasi potential hidro ca al Romaniei are 90% potential hidro amenajat, Romania are 45% potential anmenajat
    In Occident media potentialului hidro amenajat e de 75%

  6. In concluzie, propun:
    – inchiderea si demolarea tuturor micro/hidrocentralelor,
    – inchiderea si demolarea tuturor termocentralelor,
    – ramanerea in piciaore a celorlalte centrale producatoare de ”energie verde”,
    – diminuarea consumului la un 5, 10% din cel actual de catre sectorul casnic,
    Sa vezi importuri de energie electrica ”in draci”, dupa.

  7. Vedeți ce se-ntîmplă de ieri în Texas din pricina unei simple ninsori. În bogatul stat în hidrocarburi au făcut moriști, să mori de rîs, să salveze planeta, moriști ce acum cînd ar avea nevoie de ele stau înghețate, s-a depus gheață pe elice, la fel cum stau oameni-n casă fără curent și încălzire. Smart grid, nu-i așa?
    Era undeva o poză cu un elicopter ce dădea gheașa de pe elice stropidu-le cu ceva. Scia cam așa: „A helicopter running on fossil fuel spraying a chemical made from fossil fuels onto a wind turbine made with fossils fuels during an ice storm is awesome.”

  8. Microhidrocentralele trebuie demolate și proprietarii sa plătească pt repopularea râurilor cu păstrăv.

  9. Taxa trebuie sa fie pe kw/h vandut. Astept taxa pe cer noros si ploaie.

  10. Otravâ bună și otravă rea. Cam așa văd câ majoritatea au fost dresați să repete.
    Înlocuiți otravă cu taxe. La fel, toate taxele sînt rele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.