Profesorii, bătaia de joc a guvernanţilor

Pentru că profesorii care s-au perindat de-a lungul anilor prin Parlament şi prin Guvern şi-au văzut doar de propriul interes şi de cel al partidelor care le-au făcut rost de fotoliile comode.

Pentru că profesorul de la Palatul Cotroceni îşi vede doar de multele lui case şi excursii şi e cu gândul numai la cel de-al doilea mandat de preşedinte, pe care aşteaptă cuminte să i-l bage Statul de Drept în buzunar.

Pentru că nu au dat Guvernul în judecată pe motiv că nu respectă legea conform căreia pentru Educaţie trebuie să se aloce în fiecare an 6% din PIB.

Pentru că sunt n” sindicate care se află în concurenţă între ele şi care nu au ajuns niciodată să acţioneze împreună.

Pentru că nu s-au ţinut de cuvânt atunci când au promis că vor ieşi în stradă şi nu vor mai ţine ore.

Pentru că atunci când au ieşit în stradă nu au stat prea mult fiindcă era frig şi ploua, şi pentru că ei îşi făcuseră deja numărul, adică dansaseră în faţa camerelor de luat vederi “Pinguinul”, “Braşoveana”, “Macarena” sau un alt dans considerat de ei ca fiind la modă.

Pentru că au abandonat rapid ideea de a boicota examenele sau de a bloca anul de învăţământ.

Pentru că s-au mulţumit de fiecare dată cu câteva firimituri.

Pentru că guvernanţii ştiu că nu reprezintă niciun pericol şi că numai gura e de ei.

De aceea profesorii sunt bătaia de joc a celor care conduc şi de aia nu-şi vor primi salariile înainte de Paşti, la fel ca alţi bugetari.

Şi-ncă ceva: vorba profesorului ajuns preşedinte, au şi ghinion.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Sorin Avram 756 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Pentru ca Abramburica a condus Invatamantul romanesc in total vreo 10 ani in mod direct sau prin interpusi desi habar n-are pe ce planeta traieste fiinta asta.

  2. Promisiunea de 6% din PIB a fost electorala, pentru voturi,insa cineva trebuie sa si produca nu numai acele 6%, ci mult mai mult(si restul pentru toti bugetarii, inclusiv pentru politicieni si pentru maririle de salarii pe care le doresc toti, periodic, si pentru bunuri publice, investitii etc). Nu este suficient sa se produca, este nevoie sa se si vanda ceea ce se produce, iar preturile nu pot fi crescute de fiecare data cand bugetarii vor mariri de salarii, fiindca sunt limitate de concurenta.Apoi, peste tot in lume profesorii au salarii mici.Acum, spre deosebire de trecut, copiii au posibilitatea de a studia suplimentar si singuri( informatii si lectii pe internet, carti etc), unii stiu chiar mai multe decat profesorii.

    • Pesedist ce esti..sunt multe tari unde profesorii sunt renumerati excelent!Pe ce lume esti?nu profesorii te-au produs si pe tine?sau ai invatat cu femeia de serviciu?si datorit tie tara e unde e ,vanduta…

    • Pentru Deva. De ce acuzi si cataloghezi drept de la un partid daca are o parere? Esti sigur? A fost un reportaj de peste ocean cu un nivel de salarizare scazut, iar aceeasi problema se intalneste si Coreea de Sud. Adica cei din invatamant au un nivel mai scazut decat alte domenii din tarile respective, dar privit in ansamblu superior salariilor din Romania. Are dreptate copiii pot invata si singuri au la dispozitie carti/net, problema este cati sunt atrasi de o cunoastere mai profunda. Eu imi cumparam tratate de istorie, biologie, copmendiu de fizica in afara culegerilor obligatorii de la stiintele exacte. Vorba unui asistent univ. ”facultatea te invata sa cauti un studiu” restul este pasiune si efort individual. Fiecare are un drum in viata unii spre carte altii spre practica.

  3. Nea Avrame, dar la unii profesori nu gasesti si vina majora a calitatii execrabile a invatamantului romanesc, care depinde de fiecare dintre ei? Cu 4 luni vacanta( sa fim seriosi, cine zice ca in vacanta profesorii se duc la scoala, minte), nu fac eforturi pentru ca elevii sa invete! Eventual, le „aranjeaza” meditatii in „digonala”, la alti colegi, de la alte scoli, la cei interesati! Numai bani viseaza, dar calitatea e la pamant! Nu toti!

  4. Tradarea permanenta a liderilor de sindicat ( Hader , etc, etc ) , ajunsi vedete jalnice tv , precum si politizarea irationala a functiilor de director ! In semn de protest eu m-am retras din sindicat…nu este mult …este un pas ! Principalul motiv insa , este clasa politica profund incompetenta si anacronica !

  5. @ Deva.Mai consultati DEX-ul!Ce ati vrut sa scrieti folosind RENUMERA?Daca vreti o noua numarare , atunci REENUMERA, dar nu asta voiati , ci mesajul Dvs era legat de marirea salariilor , deci REMUNERA. Parca „erea” un vardist , ala cu steagurile , un erou pus in scena de Nenea Iancu si care folosea un termen ca si Dvs.E drept ca mai toata lumea a fost scolita de dascalime (mai exista si autodidacti , sa nu-i uitam!) , insa o parte a ei este vai si amar de „zlabana”.Subiectele date la examenele de titularizare in invatamant (pt. profesori) la specialitatile matem., fizica , chimie , de ex. sunt de acelasi nivel de dificultate cu cele care se dau la tezele semestriale la liceele industriale care se respecta si sunt pentru elevii de 7-8 , nu pentru olimpici , ca aia ar rade in hohote.Si totusi atat de multi pleaca de la aceste examene cu note nu doar sub 7 , ci sub 5 , unii chiar cu note de 1 sau 2 , dar in final gasesc si ei posturi in invatamant , iar mai apoi fac greve salariale. Asta este!

    • kiparos…Esti superficial …daca ar da examene de titularizare , de gr. 1 si gg.2 , si alte profesii ( functionary publici , judecatori, procurori , doctori , etc…) rezultatele ar fi la fel ! Cauza mortii clinice a Romaniei , este clasa politica iresponsabila si corupta , scapata de sub controlul poporului care aales-o !

  6. Legea salarizarii trebuie revizuita cu raportul intre salariul maxim/salariul minim=6/1 !
    Pensiile special anulate!
    Si atunci vor fi bani de investitii si protectie sociala!
    Aceste salarii nesimtie se datoreaza faptului ca toata societatea romaneasca ,la institutii si partide ma refer sunt pline de securisti mediocri si harpareti!

  7. Am fost cadru didactic, deci cunosc sistemul din interior. Ii dau dreptate dlui Avram. Ce vreau sa spun este ca invatamantul este un loc caldut, ca vacanta e cam lunga si platita, ca sunt tare multi profesori absolut dezinteresati de calitatea si eficienta muncii lor. Examenele sunt platite, iar pentru alte activitati se iau zile libere. Este un consens tacit incepriveste actiunile sindicale,fiindca multi profesori stiu ca nu-si merita salariul . Foarte multe activitati sunt formale ( recuperari de ore, Saptamana altfel, etc. ), Ziua portilor deschise, etc. Liderii de sindicat s-au fixat pe functie si s-au aliat cu puterea, au interese personale puternice, asa ca fac slalom . Invatamantul este foarte greu de reformat si adus pe fagasul bun, ca si sanatatea. Nu sunt suficiente maririle de salarii, ci este nevoie de manageri seriosi si neinregimentati.

  8. Din cauza salariilor mizere, in ultimii 10 ani au intrat in invatamant profesori proveniti de la facultatile particulare. Mai mult, acestia sunt titularizati prin art. 253, la locul de munca, dupa care migreaza in alte scoli…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.