Profesorii suportă jumătate din povara FMI

Analiştii consideră că profesorii au fost Cenuşăreasa întregii perioade postdecembriste din cauza faptului că nu sunt uniţi. Sindicatele spun că anul acesta va fi altfel.Potrivit scrisorii de intenţie trimise de România la FMI, guvernul Boc se angajează pentru 2010 să reducă cu 0,2% din PIB cheltuielile cu salariile bugetarilor. Asta înseamnă practic că minim 33.000 de bugetari vor trebui concediaţi (în calcul s-a luat un venit în mână de 300 de euro, diferenţa până la 600 de euro cât plăteşte statul fiind taxe şi impozite).

Din viitori şomeri negociaţi de Boc cu FMI, aproximativ jumătate vor proveni din rândul personalului didactic, în acest sens fiind dată deja o ordonanţă de urgenţă care prevede concediere a 15.000 de profesori din preuniversitar la încheierea acestui an şcolar. “Este clar că la ora actuală în guvern sunt oameni cărora nu le place şcoala. Pentru că nu înţelegem de ce restricţiile de ordin financiar cele mai dure s-au luat în învaţământ. Este o iresponsabilitate să dai afară din învaţământ 15.000 de persoane în condiţiile în care există foarte multe posturi libere în mediul rural şi ne confruntăm cu o criză de personal nedidactic”, a declarat pentru cotidianul.ro Marian Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret".

În ordonanţa de reducere a numărului de posturi din învăţământ, Guvernul spune că datorită majorării numărului de elevi la clasă de la 28 la 30, din toamna acestui an o parte a personalului nu va mai avea practic elevi. “Personal cred că vor fi clase şi cu 34-36 de elevi, mai ales la liceu, deoarece la cei 30 de elevi prevăzuţi în lege se vor mai adăuga doi romi, care intră separat, doi basarabeni şi, de ce nu, doi-trei elevi care rămân repetenţi”, a mai declarat Marian Nistor, preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret".

Analistul Ilie Şerbănescu consideră că reducerea poverii FMI în mare parte datorită anunţatelor concedieri din învăţământ este cauzată de lipsa capacităţii profesorilor de retorsiune. “Profesorii, datorită muncii lor, nu au capacitatea de şantaj. Ei nu pot spune închidem fabrica şi plecăm. Boicotarea anului şcolar loveşte practic mai mult în elevi decât în guvern. De aceea în ultimii 20 de ani profesorii au fost în rolul Cenuşăresei”, zice Ilie Şerbănescu.

Şi analistul Bogdan Teodorescu spune că actuala putere denotă un acut dispreţ faţă de învăţământ, şi în speţă faţă de cadrele didactice. ”Profesorii nu au capacitatea de coagulare, adică de unire, atunci când îşi cer drepturile aşa cum se întâmplă în cazul muncitorilor unei fabrici. Mai apoi ei prin natura lor nu sunt violenţi. Guvernanţii ştiu că una este să iasă minerii în stradă şi alta profesorii”, declară pentru cotidianul.ro Bogdan Teodorescu.

Preşedintele executiv al Federaţiei "Spiru Haret", Marian Nistor, spune că anul acesta, dacă Guvernul nu revine asupra ordonanţei privind disponibilizările din învăţământ, profesorii vor ieşi în stradă. ”În acest moment sindicatele din învăţământ derulează printre profesori un referendum privind declanşarea grevei. Dacă răspunsul va fi pozitiv, vom trece la acţiuni sindicale, care pot culmina cu boicotarea examenelor de sfârşit de an”, mai declară Marian Nistor.
 

Recomanda

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.