Program pilot pentru săptămâna de lucru de patru zile

În Marea Britanie a fost lansat recent un program pilot legat de săptămâna de lucru de patru zile, la care participă cel puţin 30 de companii, scrie Bloomberg.

În cadrul programului, care va începe în luna iunie şi se va derula pe o perioadă de şase luni, firmele participante vor permite angajaţilor să muncească 32 de ore pe săptămână, salariile şi beneficiile acestora rămânând neschimbate.

„Trecerea la o săptămână de patru zile ar fi o mişcare câştigătoare pentru companii“, arată Joe Ryle, director al Four Day Week Campaign din Marea Britanie. „Studiile au arătat că productivitatea se îmbunătăţeşte, ca şi starea de bine a angajaţilor“.
Programul din Marea Britanie este unul dintr-o serie desfăşurate de 4 Day Week Global, care susţine săptămâna mai scurtă de muncă. Programe similare vor începe în SUA şi Irlanda, altele fiind programate pentru Canada, Australia şi Noua Zeelandă, pot­ri­vit lui Ryle.

Pe lângă pro­duc­tivitate, cerce­tătorii vor evalua impactul asupra stării de bine a an­ga­jaţilor şi efectul pro­­gra­mului asupra me­diului şi egalităţii între sexe. Pro­gra­mul va ajuta „com­pa­niile să facă tre­ce­rea de la a mă­sura pur şi simplu cât petrec oa­menii la lucru către un accent mai pu­ternic asupra pro­­duc­tivităţii aces­tora“, arată Joe O’Connor, manager al cam­paniei. Pentru an­ga­jaţii unicornului tech Bolt, o astfel de săptămână a devenit deja realitate, po­trivit CNBC.

Compania a testat programul în toamna anului trecut, iar rezultatele au fost copleşitor pozitive, a declarat fondatorul şi CEO-ul companiei, Ryan Breslow.

Productivitatea a crescut, munca a fost simplificată, iar angajaţii sunt mulţumiţi, potrivit acestuia. Un sondaj realizat la sfârşitul perioadei testului, de trei luni, a găsit că 94% dintre angajaţi şi 91% dintre manageri doreau ca programul să continue.

Bolt, cu 550 de angajaţi full-time, este una din mai multe companii din SUA care au trecut la săptămâna mai scurtă de muncă. Susţinătorii speră ca ideea să prindă în continuare, în special într-o vreme în care atragerea şi retenţia angajaţilor este o prioritate de top.
Ideea săptămânii de patru zile nu este una nouă, însă transformările aduse de pandemie fac ca din ce în ce mai multe ţări şi companii să o ia serios în considerare.
În toamna anului trecut, un think tank important din Scoţia a recomandat ca experimentul derulat de guvernul ţării cu această idee în rândul angajaţilor din birouri să fie extins şi în alte sectoare ale economiei, ca parte a redresării post-Covid a ţării.

Şi în Franţa ideea captează deja atenţia, iar mai multe ţări, printre care Spania, Norvegia şi Islanda au derulat deja experimente în acest sens.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Bă sunteti in urmă!!.. la rumania nu mai muncește nimeni de vreo trei ani!!..toți stau acasă!!..
    În țările alea bugetarii sunt cam 5 % din populația ocupată!!..restul de 95 % lucrează la privat!!
    La rumania e invers, 95 % lucrează la stat ,iar 5 % la privat!!..

  2. Copiii vor merge la grădinițe/școli/uiversități/spitale /poliții/pompieri/salvare /primarii – serviciul de declarare a decesului/biserici private????? Noi, adulții, vom fi la socializarea corporațiilor, unde vom învața cum să vorbim și să ne jucăm pe plajă. Doar copiii se vor ocupa de restul, sau proștii de la stat. Ok. Am înțeles. avem șanse să fie mai bine. Păcat că nimeni nu a înțeles mai nimic.

  3. Eu vreau o saptamana de lucru de zero zile. Zero zile inseamna zero impozite/taxe de protectie la banditi (banditi in lege, cum le place lor sa-si spuna, ei intre ei).

    Statele sunt de mult uzurpate de catre banditi, cam pe peste tot in lume. In „epoca sclavagista” oamenii liberi plateau taxa de 10% catre preoti si 10% catre faraon, si… PUNCT!!!
    Noi astazi platim peste 75% taxe de tot felul, din care peste 60% se duc nu se stie unde – asta din ce ne spun ei, cu un scuipat in ochi, pt ca adevarul spune ca e mult mai grav.

  4. Asta ar fi cu adevarat cresterea nivelului de trai daca nu o sa fie 4 zile ori 12 ore ca sa-ti termini aceleasi task-uri! Atfel traim tot in apartamente de 2-3 camere ca in anii 70, avem o masina e adevarat plina de electronica si televizoare plate fata de cele cu tuburi din anii 70. In rest muncim ca sclavii tot ca in anii 70. In 50 de ani singura schimbare majora e ca avem telefoane mobile si internet.

  5. Ce vor face oamenii in cele 3 zile ramase? Vor sta acasa, in familie, sau vor petrece pe strazi cat mai mult timp posibil?
    Si cei din industriile in care se lucreaza la foc continuu vor munci tot 4 zile? Doctorii, politistii, militarii, brutarii, etc. vor soma in restul zilelor sau ei vor fi exclusi?

    Rezultatele unor astfel de masuri aberante vor fi dezastruoase pentru societate, caci vor creste rata divoturilor, infractionalitea, stresul psihic si fizic, tensiunile sociale, etc.

  6. Nicolae Ceausescu vorbea de SRL(saptamana redusa de lucru) si aexperimentat-o inainte de a fi asasinat. Lucram o sambata,urmatoarfea era ,,libera”! Functiona de minune cu circulatia automobilelor cu sau fara sot1 In ,,faimoasele” sale opere spunea ca in viitor saptamana de lucru se va reducer la 4 zile1 Azi, aia de Bloomberg, copiaza ,,tezele,, comunistului Ceausescu! Vedem prin aceasta ca tehnologia,inlocuie pe om si ca umanismul capitalist a ajuns de rasul ,,iepocii de aur”! Inchipuiti-va totusi ca cei care practica comertul intoate formele sale( bordeluri, carciumi,bacanii, statii de benzina,urgentele de spitale etc,etc) lucreaza 4 zile pe saptamana!Desigur, tot ca in vremea lui Ceuasescu, vor fi curve, carciumari, bacani, benzinari,felceri etc care vor lucra prin rotatie in ,,weekend”! Patronii nu pot sa stea cu pravaliile inchise de vineri pana luni! Insa daca e ,,pilot” inseamna ca un felcer cyborg va trateaza de vineri diminteata pana luni dimineata la urgenta, ca automate vor fi instalate in bacanii, statii de benzina pentru a va servi si pentru satisfacerea poftelor sexuale veti avea roboti pe care ii putei inchiria,la preturi exorbitante de la bordeluri super tehnologizate! Morala e ca ca nu prea mai e de munca,hotii vor putea fura mai simplu si toti ,conform,,cercetatorilor” vor fi multumiti de carantina monitorizata 24 din 24 de ore,365 de zile din 366! Aia de Bolt, vor fabrica orice roboti doriti,sunt platiti pentru 5 zile si vor lucra 4! Restul populimii, munceste 4 zile si va plati pentru,,nevoi personale” salariul pentru doua saptamani doar in ,,weekend”! Un hatru francez a facut urmatoarea remarca:,,vom ajunge , in sfarsit,sa reducem in asa fel saptaman de lucru incat sa avem 3 locuri de munca diferite pastrandu-ne totusi sfarsitul de saptamana liber!”Merci R.C.! Sunt ,,luminat” de stire!

  7. Scuze pentru greselile de ortografie din text! M-a extaziat atat de mult informatia privind,,programul pilot” incat mi-a fost lene sa corectez ceea ce am scris! Recunosc, desi pensionar, numai gandul la 4 zile de lucru pe saptamana, ma determina sa devin handicapat! Am cateva gaini, un catel si doua pisici si deja ii pregatesc pentru ,,programul pilot” de 4 zile de lucru!Sa se descurce de vineri pana luni cum vor! Pe mine, pandemia politica ma transforma in planta! De aceea Temistocle Popa, eroul din SF-urile domnului Bufnila,imi spunea mai deunazi:,, judeca domne, ca sa nu devii planta!”Eu nu judec, incerc sa gandesc!

  8. Asta-i acolo , la perfidul Albion. In Rou vor propune saptamana de 40 ore platita pentru doar 39 ore…

  9. He he ! Sa fiti voi sanatosi, la noi deja de ani de zile, la Cotroceni, sintem la saptamina de lucru de trei zile (din care una pe drumul de Sibiu …) ! (ps : daca tot sintem la capitolul „propuneri constructive”, eu vin cu initiativa ca de la 25 la 65 de ani sa se dea anticipat pensie, dupa care sa se treaca la lucru ! Ce ziceti, nu ma votati la urmatoarele prezidentiale ?)

  10. N-ar strica sa apara deja si drafturile saptamanii de lucru de 3 zile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.