Are avizul Consiliului Legsilativ și a fost depus

Proiect de lege pentru amânarea plății contribuțiilor și utilităților

PSD, Pro Romania si ALDE, cele trei partide Opoziție au depus, la Senat un proiect de lege care prevede, pentru firme, amânarea, începând cu luna martie, a contribuțiilor obligatorii la stat iar, pentru populație, a plății facturilor la utilități, apă, electricitate, gaze, telecom, salubritate. Societățile pot amâna, la cerere, plata contribuţiilor cu trei luni, urmând ca după ce se scurge acest termen, să poată plăti eşalonat ce nu au plătit în aceste trei luni în următorul an. Proiectul vorbeşte despre plata eşalonată a 50% din suma amânata, nu este clar ce se va întâmpla cu restul. Condiţia pentru cel care solicită acest lucru este să păstreze timp de 12 luni toate contractele de muncă de la momentul în care face această cerere de amânare, adică să nu dea afară din angajați. În perioada de amânare, contribuţiile se plătesc de la bugetul de stat, astfel încât angajaţii să nu fie defavorizaţi în vreun fel

A doua prevedere importantă din proiectul de lege este posibilitatea ca şi populaţia şi firmele să amâne, tot cu trei luni, plata “serviciilor de utilităţi”, adică apă, energie, gaze, salubritate, telefon, internet, cablu TV. După cele trei luni, cei care au ales amânarea trebuie să plătească sumele restante, eşalonat, în următoarele 12 luni, fără să li se perceapă vreo penalitate.

Propunerea, care a fost depusă acum o săptămână la Senat, a primit între timp şi avizul Consiliului Legislativ.

Contribuțiile sociale reprezintă, în România, cam 30% din salariul brut încasat de un angajat. 16% este impozitul pe venit. Anumite categorii sociale, precum IT-istii și angajații din construcții au scutiri , într-o anumită cotă, la CASS-uri.

Factura medie la curent, în România, este de circa 150 de lei lunar. La gaze, diferențele sunt foarte mari între sezonul cald și cel rece, de suprafața locuinței și de preferințele pentru temperature ambientală a mediului. Astfel, de la câțiva zeci de lei vara, se poate ajunge la sute de lei, iarna.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1067 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Asta trebuia sa faca Guvernul cata vreme lumea nu mai voie decat la farmacie si alimentara.

    • Pai daca lumea sta acasa consuma mai mult.
      Daca acum nu am bani sa-mi platesc utilitatile pe o luna, de unde o sa am sa platesc pe noua, zece luni odata.
      Sau totul o sa fie moca. Or sa vrea curand sa nu mai platim nici painea.
      Nu am bani, consum mai putin. Simplu.
      Daca nici acum, in situatia in care suntem papagalii astia nu se lasa de populisme e clara treaba cu partidele astea.
      Acum au prins curaj ca le-au venit votantii de afara, baragladinele cu jmangleala si alba-neagra.

  2. in momente de criza se vede ce adunatura de comunisti sunt cei de la PSD, Pro ALDE… scutiri amanari esalonari… drumul spre incapacitatea de plata al tarii este larg deeschis

    ce urmeza servicii de curierat gratuite , internte gratuit ?

  3. In 2 luni cum nimeni nu mai plateste , varsa bani la buget, nu se vor mai putea face plati de la buget. Adica incapacitate de plata. Nimeni nu plateste dar toti vor scutiri sau ajutoare de la stat. Nu tu salarii si pensii, nu tu achizitii… nimic. Poate doar daca ne indatoram la FMI pe urmatoarea suta de ani.

  4. Eu zic să nu mai plătim nimic: dacă se poate la gaze, de ce nu și la alimente, medicamente, smartphoane și Netflix?

  5. @ Mac , pai daca nu platesti nu mai primesti serviciile respective …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.