Proiectul Tower: Clujeni ţepuiţi, deputatul Buda, îmbogăţit

Primit cu surle şi trâmbiţe şi prezentat de Emil Boc şi deputatul PDL Daniel Buda drept mesia imobiliarelor, Mihai Chezan, românul fost taximetrist în SUA, s-a dovedit pentru sutele de clujeni care şi-au cumpărat un apartament în complexul Tower un mare ţepar. Ba mai mult, pe şantierele Tower bate vântul, construcţiile începute fiind lăsate în paragină. Singurul pentru care proiectul Tower a fost o afacere de succes este deputatul Daniel Buda, şeful Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, care a încasat câteva milioane de euro.

Proiectul Tower a început în 2007. La acea vreme, primar al Clujului era Emil Boc. Primul proiect Tower de pe Calea Floreşti urma să fie realizat pe un teren al Universităţii de Medicină şi Farmacie Veterinară. Se prevedea construcţia unui ansamblu rezidenţial cu trei turnuri de 18 etaje fiecare. Ansamblul urma să aibă circa 570 de locuinţe şi spaţii comerciale şi de birouri şi un hotel de 85 de camere şi 10 apartamente. Curios, dar Direcţia de Urbanism, comisiile, Consiliul Local şi chiar primarul Emil Boc au dat dovadă, legat de proiectul Tower, de o operativitate urbanistică de invidiat. Proiectul a trecut de comisie la prima şedinţă în care a fost dezbătut, a ajuns în Consiliul Local în decurs de o lună şi a fost aprobat. Mai mult, la 12 zile de la hotărârea Consilului Local au apărut şi autorizaţiile de construcţie, 5 la număr.

Succesul autorizării primului proiect i-a determinat pe cei de la Tower SRL să nu aştepte să se usuce bine cerneala de pe autorizaţiile pentru Tower Park de pe Calea Floreşti şi să vină în comisie cu alt proiect, pe Strada Frunzişului, pe varianta Zorilor-Mănăştur. Comisia a discutat proiectul şi l-a autorizat, evident fără obiecţii. Complexul includea trei blocuri de 16 etaje, spaţii comerciale, apartamente şi dotările specifice unui cartier. Şi în acest caz autorizaţiile de construcţie au fost obţinute foarte repede. A urmat un alt proiect Tower şi tot aşa.

Dar pentru a face rost de bani, Mihai Chezan, şeful Tower, a trebuit să scoată la vânzare apartamentele din proiectele Tower chiar dacă acestea nu erau construite. Drept urmare, câteva sute de clujeni au plătit avansuri de 50-70.000 de euro pentru a putea avea un apartament în aceste ansambluri rezidenţile. Dar timpul a trecut, iar apartamentele nu s-au mai finalizat şi oamenii au rămas cu ochii în soare. Azi o parte din firmele din grupul Tower se află în proceduri de insolvenţă, ca urmare a diferitelor procese deschise de Finanţele publice şi unele societăţi comerciale.

Ceea ce a devenit un coşmar pentru clujeni a fost o afacere bună pentru deputatul de Cluj Daniel Buda. Într-o singură zi, mai precis în data de 7.12.2007, deputatul Daniel Buda a făcut mai multe tranzacţii imobiliare care i-au adus, dintr-un foc, 7,6 milioane de lei, adică circa 2,6 milioane de euro. El a vândut trei apartamente şi trei terenuri pe care le deţinea pe Str. Dorobanţilor la nr. 48 către SC Silver Development, înfiinţată în septembrie 2007. Partea interesantă a acestei afaceri imobiliare este că în cadrul SC Silver Development figurează ca acţionari Mihaela Barboş şi SC Tower SRL, adică americanul-român Mihai Chezan.

Pe lângă faptul că deputatul clujean i-a găsit pe cei de la Silver Development, care s-au arătat interesaţi de activele sale imobiliare, Buda a cumpărat de la aceeaşi societate un imobil în construcţie, de 1.000 mp, cu nu mai puţin de 3.519.900 lei. Aceste afaceri cu terenuri par să-l prindă extrem de bine pe deputatul clujean, care dă dovada unui adevărat fler imobiliar. Întrebat dacă explicaţia faptului că cei de la SC Tower au primit extrem de repede autorizaţiile necesare derulării proiectelor pe care le iniţiază la Cluj are legătură cu faptul că au făcut tranzacţii cu liderul PDL Cluj, deputatul Buda s-a considerat extrem de jignit. „Ce treabă să am eu în Comisia de urbanism? Nici nu ştiu când au obţinut autorizaţia şi ce proiecte derulează ei”, a spus Daniel Buda.

Ţepuiţi nu au fost doar clujenii, ci şi reprezentanţii universităţii care i-au dat terenul lui Mihai Chezan. Doru Pamfil, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), a anunţat că nu exclude posibilitatea de a da în judecată SC Tower SRL pentru faptul că nu a predat la timp hotelul de trei stele şi centrul de conferinţe din cartierul Mănăştur, pentru care Universitatea a semnat un contract cu dezvoltatorul. Potrivit clauzelor contractului, semnat în 2007, firma Tower se angaja ca, în schimbul terenului de 1,7 hectare primit prin concesionare, să construiască hotelul până în 30 noiembrie 2009. Cu o lună înainte de expirarea termenului, Mihai Chezan, administratorul firmei, a solicitat Senatului universităţii o amânare de şase luni. După ce iniţial i-au acordat păsuirea, reprezentanţii USAMV s-au răzgîndit în cele din urmă, ca urmare a „neseriozităţii” dezvoltatorului imobiliar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.