Propunerea Patronatului difuzorilor de presă

Patronatul Difuzorilor de Presă – PDP consideră că o parte din problemele comercializării presei scrise se poate rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licențierea societăților comerciale care difuzează presa scrisă, proiect despre care spune că va fi depus la Guvernul României în următoarele zile.

„Am urmărit și luat act de evenimentele ce se derulează în aceste zile în Sectorul 4 din Municipiul București. Efectele, din punctul nostru de vedere, sunt negative pentru toate părțile, direct sau indirect implicate, și au următoarele consecințe: fluctuații ale vânzărilor la presa scrisă, având ca urmare nemulțumirea multor cititori; pierderea unor locuri de muncă, de pe urma căror trăiesc zeci de familii; diminuarea unor surse de venituri la bugetul Consiliului local. În acest context, Patronatul Difuzorilor de Presă – PDP consideră că o parte din problemele comercializării presei scrise se poate rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licențierea societăților comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvernul României în următoarele zile.
Dialogul între părți, nu conflictul, trebuie să rămână calea pentru găsirea unor soluții convenabile pentru toate părțile implicate. În alte sectoare ale Capitalei, dar și în alte localități din România în care există chioșcuri de presă amplasate pe domeniul public, s-au
găsit și aplicat soluții eficiente privind autorizarea punctelor de vânzare. Cele mai recente exemple: unitățile administrativ-teritoriale Iași, Deva, Târgoviște, Moreni și Pucioasa”, afirmă organizația patronală într-un comunicat de presă.

Patronatul avertizează că fără puncte de vânzare de presă amplasate pe domeniul public, așa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată, va fi restrâns dreptul constituțional la informare, iar presa scrisă din România își va înceta existența, exact în anul Centenarului Marii Uniri.

„Mai mult, vânzarea de presă scrisă, pentru a fi cât de cât rentabilă, trebuie susținută prin comercializarea produselor complementare, fără a fi îngrădit dreptul de comercializare al vreunui produs. Cele aproximativ 3.000 de puncte de vânzare a publicațiilor din toată țara susțin un domeniu în care își desfășoară activitatea zeci de mii de oameni. Sunt persoane care au familii, muncesc cu pasiune, plătesc taxe, consumă, iau credite și care, în prezent, într-o zonă limitată teritorial – în Sectorul 4 din Municipiul București – își văd amenințate locurile de muncă, urmând a îngroșa rândurile șomerilor. Milităm, așadar, pentru un dialog al părților implicate, la care să participe reprezentanți ai Primăriei Municipiului București și ai Guvernului României. În cadrul acestui dialog, reprezentanții Uniunii Generale a Industriașilor din România – UGIR și ai Patronatului Difuzorilor de Presă – PDP își vor exprima întreaga disponibilitate de a fi parte activă implicată și a găsi soluții legale și rezonabile pentru ambele părți – autorități locale și distribuitori de presă”, se mai precizează în comunicat.

Patronatul Difuzorilor de Presă – PDP este o organizație patronală fondată în anul 2011, afiliată Uniunii Generale a Industriașilor din România – UGIR. În prezent, patronatul reprezintă interesul a circa 30 de companii ce distribuie și difuzează presă scrisă, într-un număr de peste 1.000 de puncte de comercializare a presei din întreaga țară.

Asociația Difuzorilor de Presă ADPR- București a anunțat pentru luni grevă generală în semn de protest față de situația de la Sectorul 4.

„Luni nu vor mai fi ziare la chioșcurile de presă din Capitală! ÎNCHIDEM 300 de puncte de difuzare a presei din București! Suntem singura capitală din Europa unde nu se mai face difuzare a presei. Primarul sectorului 4 Daniel Băluță dorește cu orice preț înlăturarea chioșcurilor de ziare de pe domeniul public. A refuzat să ne înnoiască avizele de funcționare. Face totul intenționat ca să ne scoată în afara legii. Desființarea chioșcurilor de presă înseamnă 1.500 de oameni lăsați fără locuri de muncă și bucureștenii privați de un drept prevăzut în Constituției: DREPTUL LA INFORMAȚIE”, arată asociația într-un comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.