Scandal în Parlament pe modificarea regulamentului

Update Plenul Camerei a votat, miercuri, modificarea Regulamentului Camerei, care prevede că dacă unul dintre amendamente a fost acceptat, celelalte amendamente se consideră respinse, în condiţiile în care PNL, USR şi PMP s-au opus vehement, făcând un nou spectacol.

Proiectul de hotărâre care modifică Regulamentul a fost adoptat cu 176 de voturi „pentru” şi 88 de voturi „împotrivă”.

După vot, deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu şi-a pus o cruce roşie pe gură şi a acuzat PSD de comportament dictatorial, relatează Mediafax.

Deputatul PNL Raluca Turcan a acuzat, după vot, faptul că această modificare „pune capăt” democraţiei. „Azi, PSD, ALDE şi UDMR au creat cadrul ca un grup de interese cu comportament infracţional să decidă după bunul plan pentru a-şi salva pielea de propriile dosare în faţa justiţiei”.

„Nu aţi închis gura parlamentarilor, aţi închis gura românilor”,a acuzat şi deputatul PMP Ionuţ Simionca.

Textul adoptat de plen are următorul conţinut: ”După ce timpul de dezbatere stabilit în funcţie de complexitatea raportului a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.

Deputatul USR Stelian Ion a criticat, la dezbateri generale, faptul că plenul nu ştie ce votează, întrucât Raportul Comisiei de Regulament care se referă la acest amendament nu este accesibil la caseta deputaţilor.

„Pe site nu e raportul. Ridicaţi mâna care ştiţi ce votaţi. E bătaie de joc, faceţi de râs o ţară întreagă, arucaţi Parlamentul în derizoriu”, a spus Stelian Ion.

„Nu are acest amendament legătură cu proiectu de hotărâre. E doar un artificiu pe care l-aţi identificat pentru că v-aţi dat seama că dacă retrimiteţi la comisie proiectul anterior nu îl mai puteaţi dezbate azi, ori necesitatea dvs. era de a rezolva problema azi”, a acuzat şi deputatul PNL Gabriel Andronache.

Şi deputatul PMP Robert Turcescu a acuzat faptul că deputaţii nu au în faţă textul Raportului.

„Nu aveţi textul în faţă, l-am cerut domnului Nicolicea, domnului Marton, mi-au spus că amendamentul a fost formulat verbal şi că nu avem o formă scrisă. Textul e ţinut sub cheie de domnul Nicolicea. Textul vorbeşte de timp aplicat în funcţie de complexitatea proiectului dezbătut. Cine stabileşte cât e de complexă dezbaterea? În funcţie de numărul de pagini, mi s-a spus”, a spus Turcescu.
Un alt amendament care modifică Regulamentul şi care a fost adoptat miercuri prevede că „Membrii comisiei pot respinge o singură dată, motivat, propunerea grupului parlamentar căruia i-a revenit funcția, situație în care grupul parlamentar respectiv nominalizează o altă persoană, alegerea candidatului urmând procedura prevăzută la alin. (4)”.

Şi acest amendament a fost criticat vehement de opoziţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

5 Comentarii

  1. domnul Alexandru Moșanu a făcut o destăinuire de Suflet. Ochii lui erau triști. Gura lui rostea, ca pe-un testament, următoarea confesiune: „La începutul anilor ’90, în fruntea unei delegații puțin numeroase, am plecat la București.
    La Iliescu. Trei zile am așteptat la hotel. Nu avea timp să ne primească. Aveam impresia că știa motivul sosirii noastre la București. În a patra zi ne-am întîlnit.
    I-am spus tranșant că în Parlamentul de la Chișinău există posibilitatea reală a votării Reunirii cu Patria-Mamă. Aveam lista deputaților care și-au dat acordul verbal pentru acest act istoric. I-am arătat-o lui Iliescu. I-am spus că România trebuie doar să fie pregătită pentru acest Act și să reacționeze imediat ca atare.Nu a fost prea entuziasmat de veste. S-a uitat la listă și a scanat-o cu privirea. S-a ridicat repede și a zis că trebuie să se consulte cu cineva. În a cincea zi urma să ne dea un răspuns. Răspunsul Patriei-Mamă, mai bine zis. În ziua următoare, sună paradoxal, dar n-a găsit timp pentru noi. În a saptea zi m-a chemat numai pe mine la el și mi-a spus-o ca din mitralieră:” Nu se poate! Am vorbit cu Moscova. Mi s-a spus: „Net!”

  2. Ce bine era turcanco cand facea prezenta vestita Anastase, care numara si locurile goale din parlament, ca sa faca cvorum si sa-si treaca pdl-ul, aripa securista a ciumei rosii, legile.

  3. Cifre dramatice vin de la Eurostat, institutul european de statistică: România are cel mai mare procent de cetăţeni săraci din UE. Jumătate dintre români au lipsuri sociale şi materiale grave. Statistica e sumbră: unul din doi români e privat de elementele esenţiale pentru un trai minim.

  4. Slugile lui basescunsi ale statului paralel au mari probleme…le sugerez sa isi dea in bloc demisia sa renunte la bani si sa ingroase randurile #rezist…asa ar mai castiga in credibilitate…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.