Protestul minerilor: „Disperarea este foarte mare!”

Zeci de mineri de la Paroşeni şi Uricani, din județul Hunedoara și-au petrecut noaptea în subteran, fiind nemulțumiți că nu vor primi venituri în completare, după închiderea minelor. Un protestatar a fost transportat marți la spital, după ce i s-a făcut rău și a fost scos la suprafață de colegi.

Preşedintele Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo a declarat, corespondentului Mediafax, că minerii au anunțat că nu vor renunța la protest până când nu vor fi luate măsuri.

„Protestul continuă. Sunt 60 la Paroșeni și 42 de persoane la Uricani. Unei persoane de la Paroșeni i s-a făcut rău, l-a luat salvarea și l-a dus la spital. Din ce știu eu, i s-a inflamat gâtul, respira foarte greu și a început să sângereze, să scuipe sânge. Bărbatul a fost preluat de SMURD. Are 40 de ani. Nemulțumirea e aceeași. Între timp, am discutat cu oamenii și aseară, și ieri, vă spun din experiență proprie, am mai avut multe proteste, multe greve de-a lungul anilor, dar așa hotărâți cum sunt acum nu i-am văzut niciodată”, a declarat Laszlo Domokos.

El a spus că protestatarii amenință cu greva foamei.

„Este și de înțeles, disperarea este foarte mare. Mai sunt două luni de activitate, după care rămân pe drumuri. Nu renunță până când nu se găsește o soluție la nivel înalt, să li se rezolve acel venit în completare prevăzut de fosta Ordonanță 36. Deocamdată, amenință cu greva foamei, dacă nu vor fi băgați în seamă”, a declarat Domokoş.

Directorul tehnic al Societăţii Naţionale de Închideri de Mine din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a declarat la rândul său că bărbatul care are nevoie de îngrijiri medicale a fost scos la suprafață de colegii lui. Oamenii blocați în subteran au primit mâncare.

„Și-au petrecut noaptea în subteran. Este vorba despre cei care au rămas din schimbul I. Noi nu mai avem alte schimburi. Acum, unuia dintre băieții de la Paroșeni i s-a făcut rău, este în drum spre afară, este adus de colegii lui. Au primit de mâncare. S-au solidarizat colegii și le-au dus de mâncare”, a precizat Petre Drăgoescu.

Zeci de mineri de la minele Paroșeni și Uricani s-au blocat luni în subteran, în semn de protest față de incertitudinea care îi privește.

Domokos Laszlo a declarat că dacă inițial minerii au refuzat să intre, luni dimineață, în mine, ulterior au intrat și s-au blocat acolo.

„Nemulțumirea provine de la faptul că minele Paroșeni și Uricani, în luna decembrie, la sfârșitul acestui an, urmează să se închidă, conform unui program de închidere, avizat și de Comisia Europeană și pe acel program de închidere erau trecuți etapizat, în anii din 2012 încoace, câți se disponibilizau pe parcurs ce se închidea activitatea. Ori acestor oameni li s-au schimbat regulile în timpul jocului. Până acum, toți cei care au fost disponibilizați din minerit, ca o măsură de protecție socială, beneficiau de prevederile unei ordonanțe, 36 din 2013, ordonanță care a expirat anul trecut, în decembrie și nu a fost înlocuită în cursul acestui an cu o altă ordonanță. Prevedea acordarea de venituri în completare, până la 24 de luni, în funcție de vechimea fiecăruia, venituri care constituiau și vechime în muncă. Ori cu această prevedere, care s-a dat de când se fac disponibilizări în minerit, mulți dintre ei se încadrau într-o formă de pensie. Era o măsură de protecție socială. Așa, ei riscă să rămână pe drumuri”, a spus preşedintele Sindicatului „Huila”.

Minerii au spus că nu știu ce se va întâmpla cu ei după închiderea minelor, în condițiile în care, în urmă cu câteva săptămâni, situația lor părea clară, respectiv că vor fi preluați de Complexul Energetic Hunedoara. Însă CEH ar fi intrat în insolvență.

Directorul tehnic al Societății Naționale de Închideri de Mine din Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a declarat, la rândul său, pentru agenția de presă, că protestul nu are legătură cu societatea, deoarece taote drepturile sunt plătite la zi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Nu inteleg de ce minerilor din valea jiului nu li se dau sa execute tunelele necesare pentru autostrada Ploiesti-Brasov.

  2. De ce nu scrieți adevarul,majoritatea celor de la societatea pe închidere,întrunesc condițiile de pensionare,însă vor si banii pentru plății compensatorii.Adica pensia plus banii de ordonanța cum zic ei.Totul e mânărie ,asta cu greva foamei si altele sunt ,gargarisme sindicale ca sa nu zic șantaj ….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.