Protocoalele dintre SRI și Justiție rămân secrete

Protocoalele dintre SRI și Justiție rămân secrete. Proiectul de lege inițiat în 2018 Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu privind declasificarea hotărârii CSAT în baza căreia s-au încheiat protocoalele dintre SRI si justitie, precum si revizuirea sentințelor în care au fost administrate probe obținute prin respectivele protocoale, a fost introdusă pe ordinea de zi din această săptămână a Camerei Deputaților, dar cu raport de respingere de la comisia juridică, scriu jurnliștii de la stiripesurse.ro

Proiectul a fost respins si de Senat, după ce a fost declarat neconstitutional de CCR, astfel că respingerea si de Camera Deputatilor, for decizional, va inchide traseul legislativ al propunerii.

Acum la putere, UDMR a votat în 2018 pentru adoptarea legii, alaturi de PSD si ALDE. Printre cei care au votat in 2018 pentru adoptarea legii a fost si actualul vicepremier Kelemen Hunor, presedintele UDMR.

In numele UDMR, fostul deputat Marton Arpad afirma la dezbaterile din plen din 2018:

„Am trăit 35 de ani într-un stat poliţienesc, unde Securitatea asculta pe toată lumea şi te luau, şi te condamnau judecătorii, aşa cum vroiau ei, cei de la Securitate. În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989, pe la ora 9,00, când am ieşit în stradă, am ieşit cu speranţa să avem un altfel de stat în această ţară. Şi a trebuit să mă trezesc, la un moment dat, că, încet-încetişor, am ajuns în acelaşi sistem, din care am sperat să scap. Este mult mai trist că există tineri în această ţară cărora li se pare normală această modalitate de activitate a serviciilor secrete care judecă în locul judecătorilor, care ascultă nelegal pe toată lumea şi justiţia activează pe baza unor protocoale. Ei, bine, noi nu suntem de acord cu un astfel de sistem, căci, din punctul nostru de vedere, aceasta nu este justiţie. Şi dacă nu suntem de acord, nu suntem de acord pentru că foarte mulţi cetăţeni ai acestei ţări, de la cetăţeni simpli, e adevărat, până la demnitari, au pătimit din cauza unor astfel de acţiuni, în ultimii ani. Numai săptămâna trecută, la Comisia pentru drepturile omului, au fost prezente rude, avocaţi ai unor persoane condamnate pe baza unor astfel de ascultări, pe o procedură monstruoasă. Ei, bine, noi credem că atunci când s-au dat decizii în instanţă, prin încălcarea legii, pe baza unor astfel de protocoale secrete, este normal să fie revizuită acea procedură şi toate aceste ascultări ilegale să dispară din România. Vă mulţumesc. (Aplauze.)”

Ce prevede Legea privind declasificarea unor documente inițiată de Dragnea și Tăriceanu:

Art. 1. – (1) Prin derogare de la prevederile art. 24 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, se declasifică Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate având ca temei sau sunt încheiate în conformitate ori în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor.

(2) La data intrării în vigoare a prezentei legi, documentele prevăzute la alin. (1) sunt declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură.

(3) De la intrarea în vigoare a prezentei legi se desecretizează toate planurile de cooperare realizate de Direcţia Naţională Anticorupţie şi Serviciul Român de Informaţii în baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr. 003064 din 4 februarie 2009.

(4) De la data intrării în vigoare a prezentei legi se desecretizează toate protocoalele şi/sau acordurile de colaborare şi cooperare încheiate între instituţiile statului român, Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Consiliul Superior al Magistraturii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Art. 2. – Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, încetează efectele juridice ale documentelor prevăzute la art. 1.

Art. 3. – (1) Documentele prevăzute la art. 1 sunt centralizate de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii şi pot fi consultate de persoanele interesate la sediul acesteia. Acest drept se exercită la cerere şi constă în studierea nemijlocită a documentelor şi eliberarea de copii de pe acestea.

(2) Informaţiile cuprinse în documentele de la art. 1 dobândesc, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, caracter de informaţii de interes public.

Art. 4. – Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la art. 1 au posibilitatea, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit.

Art. 5. – Cauzele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la art. 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei instanţe care a soluţionat fondul cauzei.

Art. 6. – Lucrătorii din Serviciul Român de Informaţii, precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia conducerii instituţiilor din care fac parte, la solicitarea Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr. 17/2005 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

15 Comentarii

  1. HALAL DEMOCRATIE !!!! Iohanis cu justitia si serviciile aservite lui si statului paralel antiromanesc isi ipun dictatura bunului lor plac in Romania !!!!!

  2. Jegurile tot prin canale simt plăcere să circule si tot din haznale doresc sa de hrănească. In rest, democratie si justitie dependenta de handicapați si psihopati dementi si lipsiti de gena bunului simt si a moralității.

  3. De la bun inceput, parlamentarii au creat o diversiune.
    Daca se dorea cu adevarat desecretizarea Protocoalelor, legea era facuta asa cum trebuie, nu mai era intoarsa de CCR.
    Si exista Protocoale incheiate intre SRI cu ICCJ, Ministerul Public, CSM, Politie, dar si cu institutia unde este sef Diaconsecu (nu degeaba este propus a fi presedintele PMP), precum si cu alte institutii …. inclusiv banci.
    In ceea ce priveste schimbarea de opinie a UDMR, nu cred ca mira pe nimeni, avand in vedere fariseismul liderilor, dar si foamea ce le roade intestinele.
    PSD mimeaza apararea drepturilor Romanilor. Asta au facut in ultimii 5 ani.
    PNL si USR isi mentin atitudinea tortionara fata de Romnaia. Singura lor prioritate este inrobirea Romanilor si vanzarea tarii. Si au ales sa infaptuiasca asemenea atrocitati avand concursul neconditionat al intaiului escroc al tarii. Actul justitiei fiind aservit intereselor tortionarilor.
    Frumos este faptul ca, Regulamentele de ordine interioara ale CSM, ICCJ, Ministerul Public, Politie, nu sunt facute in conformitate cu Legea, cu cu acordurile cuprinse in Protocoale. Bineinteles ca sunt valabile si astazi.
    Asa ca, Statul securist vegheaza.
    Dormiti linistiti??? :))))))))))))))

  4. Dragnea si tariceanu sunt sekuristi cu state vechi, anterioare lui 1990!Cum spune si „Neamul lui Bicilis”proiectul era facut in palma si aruncat pe piata sa opreasca niste procese, nu era facut sa curme o situatie existenta de 30 de ani..
    Pe care intrebi ce lege a incalcat „protocoalele”nimeni nu poate raspunde, doar gargara congoleza
    Marton ala nu era normal cu capul, cred ca de cand s-a nascut, il utiliza UDMR pe post de berbec cu vuvuzea

  5. NUMAI ASA AU PUTUT-O PROTEJA PE KOVESI

    DACA SE PUBLICAU PROTOCOALELE ERA JALE ÎN UE

  6. Desfintarea tuturor protocoalelor ca ilegale si anticonstututionale. Toate relatiile dintre institutiile statului legiferate in parlament. Altfel vom avea protocoale care submineaza statul roman si nici nu stim. Hotararile din protocoale pot fi loate doar de doi sefi betivi si dusi cu pluta dar care au putere.

  7. Traiasca DEMOCRATIA din Romania in care justitia lucreaza cu SRI la comanda Cotrocenului! Dormiti linistit ca SRI in acest stat securist sau cum spunea securistul Petrov, stat mafiot, vegheaza pentru voi!

  8. Uite dovada: secaturile politice adunate in PNDL+USR+PLUS+UDMR = SECU. Mai mult de treisferturi din ei sunt minoritari originali sau corciti.

  9. Daca s-ar desecretiza bulelile basesco-iohaniste (stapani de facto si profitori a acestor manari), s-ar evapora si ultima urma de societate romaneasca (nu ca asa nu suntem toti pe cont propriu, mai mult se fac eforturi din greu pentru deznationalizarea si izolare – cine nu stie ca dezbinare e telul oricarui tiran / „stapan”).

  10. In 1990 dupa niste demonstratii,ies cei doi liberali dizidenti, unul isi tinea gura intr-un ranjet permanent(Tariceanu)celalalt doar el vorbea, Dinu Patriciu, si zise :”noi, liberalii, ne intelegem foarte bine cu domnul Iliescu””Jocurile erau facute dinainte

  11. Sa ne spuna si noua cinava eficienta pe plan social al acestor protocoale dintre Securitate si justitie. Dupa atatia ani de colaborare tot pe untimul loc suntem la coruptie, retelele de prostitutie si trafic de persoane prospera in draci, clanurile de borfasi au speriat mapamondul prin hotii de tot felul. Si mai rau, a scazut nivelul de democratie sub cel al statelor africane. Singura concluzie este ca aceste protocoale sunt folosite numai in lupta politica, pentru anihilarea adversarilor politici si protejarea celor care sustin aceste aranjamente securistoide.

  12. capii mafiei politice dragnea si tariceanu au vrut sa ingenuncheze definitiv justitia prin bubosul national dorel… ne le-a mers la hoti

  13. Colaborarea a functionat perfect. Nu era facuta pt hoti ci pentru avrezolva dosare cu dedicatie. Cine deranjează buli tată. Diaconescu, Nastase, Voiculescu, Dragnea, mai putin Blaga, Flutur, Anastase, Berceanu & restul 😀

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.