PSD – Aripa împușcată

Indiferent sub ce titulatură s-ar sfîrși evenimentele aflate în curs și-n rostogolire, puci, atac la ordinea constituțională, lovitură de stat pentru unii, reglare de conturi în familia stîngii, evident nedoctrinară, pentru alții, de-acum, nimic nu va mai semăna, nu doar pentru PSD, ci și pentru scena politică a țării, cu vremea stabilității, oricît de relativă sau înșelătoare va fi fost ea.

Înseși noutatea și împrejurările, ca și halucinante, ale demersului parlamentar la care vom asista reclamă și anunță viitoare mari poziționări și repoziționări, mari mișcări de „trupe“ și strategii, ample și incomode întrebări, apte să bulverseze credințe, reflexe și prejudecăți, poate și pentru a oferi arhitecturii instituționale o nouă înfățișare, alte reguli, alte rigori, alte standarde de performanță și credibilitate.

În context, surprind noile vechi figuri ale politichiei noastre, gata să-și asume un rol, o cît de mică băgare în seamă, un „ceva“, oricît de strident și neconvingător ar părea atașamentul lor pentru cauze, vezi, Doamne, bune și drepte. Văzîndu-l pe autointitulatul secretar general al „Guvernului“ Grindeanu, nu poți să nu observi ce greu și nefericit moment și-a ales Victor Ponta în încercarea de a reveni în politica mare și în lumina reflectoarelor, după ce a ieșit din ambele atît de laș, de rușinos și lipsit de bărbăție. Astăzi, își arogă calitatea de pompier cu mîinile goale și de salvator al partidului și nației, tocmai cînd s-au înmulțit dovezile că a fost un susținător, din umbra viței de vie, a binomului, poziție care explică multe din faptele din trecut, între care jocul la două capete și trădările partenerilor de drum sînt și rămîn cele mai devastatoare și de neiertat, avînd și consecințe dintre cele mai grave și dureroase, dar pentru care n-a spus nici măcar „pardon!“. Cum penitența lui n-a fost decît un bluf, este neîndoios faptul că numai ranchiuna pentru succesorul său și orgoliul rănit l-au adus în situația să fie prietenos cu președinția a cărei autoritate – ha! Ha! – începe s-o recunoască, încercînd să „pescuiască“, din nou, în ape tulburi și învolburate, doar… doar…
Pentru Dragnea, mereu egal cu sine, vizibil tarat, în declarații, acțiuni și șovăieli, de calitatea de necontestat de victimă a sistemului băsist-revanșard, dar și de propria-i suficiență, de lipsa viziunii și anvergurii, nebunia la care nu se aștepta poate să însemne, în bună măsură și în particular, o lecție usturătoare de viață, dacă ne gîndim la vorba care spune: Facerea de bine…!

Cu mult mai mult de atît, și pentru el, și pentru Grindeanu, ca și pentru întreg eșichierul politic al țării, pentru actualii și viitorii actanți ai turtitei sfere a politichiei, reacțiile post-evaluare, cu cohorta lor de evenimente năucitoare, sînt semnul că asistăm la sfîrșitul ereziei milenarismului, căzut într-un misionarism providențial, așteptînd omul care să schimbe istoria, lumea etc., dovedit ca fiind păgubos și neproductiv.
Asta poate însemna că, de-acum încolo, liderii politici au obligația, dictată de polifonia vocilor, de a nu mai considera și privi activul de partid și simpatizanții ca pe un conglomerat amorf, ci de a-i scoate, chiar cu prețul confruntării, alta decît de opinii și idei, din anchiloza așteptărilor de la centru și de sub poala tătucului-președinte de partid.

Moțiunea de cenzură, pusă în operă cu celeritate, poate că va răspunde și întrebării dacă dizidenții de azi din PSD, în situația în care vor fi cîștigători, odată ce își vor mări masa de aderenți și împărți bucatele, vor lua Programul de guvernare de bun, îl vor amenda drastic ori îl vor ignora? Iar în cazul înfrîngerii, se vor constitui într-o formațiune-balama?

Și dacă da, balamaua cui?

Dincolo de întrebări și de greutatea răspunsurilor, un fapt este cert: indiferent de tabăra care va avea cîștig de cauză din momentul aflării rezultatului moțiunii, în PSD va exista o „aripă împușcată“, de pe urma căreia va curge mult „sînge“, se vor contabiliza multe răni, greu de pansat de către veșnicul „infirmier“ de serviciu, electoratul român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vistea 111 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.