Puigdemont se cere înapoi la butoane

Fostul lider catalan Carles Puigdemont i-a cerut, sâmbătă, premierului spaniol Mariano Rajoy să accepte rezultatele alegerilor regionale anticipate din 21 decembrie, în urma cărora partidele separatiste din Catalonia și-au asigurat majoritatea, relatează Reuters.

Alegerile nu au reușit să rezolve cea mai mare criză politică din Spania din ultimele decenii, întrucât partidele separatiste au luat 70 dintre cele 135 de locuri din Parlamentul catalan, dar nu au reușit să obțină și majoritatea votului popular.

Potrivit experților, separatiștii ar putea avea probleme privind formarea unui guvern, în condițiile în care unul dintre lideri, Oriol Junqueras, este reținut la Madrid, iar celălalt lider, Carles Puigdemont, se află într-un exil autoimpus la Bruxelles.

„Buletinele de vot au vorbit, democrația a vorbit, toată lumea s-a putut exprima. Ce așteaptă Rajoy pentru a accepta rezultatele? Solicit guvernului spaniol și celor care îl susțin să restituie tot ce au luat de la catalani fără acordul acestora”, a spus Puigdemont.

Fostul lider i-a cerut lui Mariano Rajoy să înceapă negocierile cu separatiștii, insistând că este în continuare conducătorul „legitim” al Cataloniei și că electoratul s-a dovedit a fi „matur din punct de vedere democratic, câștigându-și dreptul de a constitui o republică a oamenilor liberi”.

Vineri, Rajoy a declarat că noul Parlament al Cataloniei ar trebui să organizeze prima sesiune la 17 ianuarie 2018 și a catalogat drept „absurdă” posibilitatea ca fostul lider catalan Carles Puigdemont să revină la putere.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

 1. Licheaua asta are un mandat de arestare !Madagascarul e o destinatie potrivita pentru a solicita azil politic intr-o tara in care presedintele este fost DJ !

 2. Sa-i traduca acestui ratat : „vrabia malai viseaza” …
  Poate nevasta …. cariera lui se va incheia apoteotic in puscarie….

 3. Cam obraznic individul. Dupa ce a distrus economia Cataloniei si produs o sciziune grava intre locuitorii regiunii, acum vrea sa ramana tot el sef, ca sa-si continue opera distructiva.

 4. Sa ceara mai bine azil politic in Republica Vaslui, langa nevasta. Asta precis este dirijat de la Kremlin, are toate ingredientele pentru a se ajunge la concluzia asta.

 5. cam greu de inteles: au obtinut majoritatea locurilor in Parlament desi n-au obtinut majoritatea votului popular? adica cei care aduna mai putine voturi primesc mai multe locuri in parlament?
  cat despre individ sa merga la barcelona sa-si preia mandatul …..

 6. Ca vrea fascistul Rajoy, ca nu vrea, Puigdemont are dreptate: este si-a fost liderul legitim al Cataloniei. Regele, daca ar fi vrut sa fie credibil, ar fi trebuit sa-l destituie pe Rajoy. Numai disparitia individului din viata politica va marca un pas înainte privind relatiile Spania-Catalonia. Lui Rajoy nu-i ajunge ca alte tari europene nu-i recunosc mandatul de arestare si „infractiunile” de care-s învinuiti separatistii catalani? Tipul are franchismul, nazismul în gene, cu asa ceva nu se poate discuta. Depinde, în realitate, de presedintele Frantei, Macron, care, pâna acuma, nu i-a condamnat ilegalitatile si violentele de la referendum. Un cuvânt de-al lui Macron (ori altui lider national important din UE, Juncker nici el nu i-a condamnat pe separatisti), si Rajoy fascistul e mort politic.

  • Te pomenesti ca Puigdemont are sange de ” popor celtic „! Altfel nu-l sustineai asa. Si las-o mai moale cu ” fascistii „, ca nu ne impresionezi. Daca ai pedigree cominternist, ai tai or fi ” luptat ” in Spania ca taticul lui Petrica, e normal sa te basici, dar noua nu ne pasa!

 7. Xxx: draga, tu-ti versi umorile, fara argumente. Insultele (pe care le debiteaza toti pe-aicea) fac dovada propriei goliciuni, a refuzului de-a gândi, evolua, pricepe ca Puigdemont îsi reprezinta alegatorii (nu pe români, pe catalani, care sunt, în marea majoritate, separatisti), marginirea de spirit (Român satul de voi, pâna si pseudonimul ti-o denota, absenta culturii, a deschiderii – care, pe altii, i-a-mbogatit), cantonarea într-un Ev mediu inchizitorial, în totalitarism. Vezi c-altii, si din cauza unora ca tine, s-au saturat ei de români. Nu-ti fileaza becul ca-n aproape 30 de ani de la 1989 România nu mai e a românilor, si-a pierdut independenta (industria nationala) si suveranitatea teritoriala? si mai si-ndraznesti sa faci pe desteptul ? si nu-ti vezi antisemitismul si xenofobia? Ce-are Puigdemont cu Petre Roman? ce-mi tot dai c-o istorie pe care n-ai priceput-o? si de ce nu te-ai luat de Petre Roman când a distrus economia tarii? fiindca de asta-i vinovat, nu de razboiul antifascist din Spania. Si Puigdemont are, si el, dreptul de-a fi antifascist. Ce-mi tot dai cu Rajoy din lada de gunoi? Nu te vezi cât de neo-con esti ?

 8. @Lehamite de voi : cine-ti da voie sa-njuri? de când pâna când e „lichea” cineva care-a recurs la forma cea mai limpede a democratiei, adica la un referendum? ce-i asta? si mai ai si tupeul de-a te manifesta public? ca sa-i intoxici si pe altii ? @Dragos: de când „ratat”? omul a fost ales, nu-i un ratat. Vorbeste mai multe limbi straine, stie istorie, are cunostinte temeinice de drept, e, adica, mai bun decât tine. E om de stat. Contrariul lui Rajoy, inchizitorul disperat. Si cu „puscaria”, mai domol, baiatu’, mai domol. @Vladimir: daca te-abtineai, îti faceai un serviciu. Nu te mai preface c-ai stii sa scrii.

 9. @Mihalache : nu Puigdemont a distrus economia Cataloniei, Rajoy o distruge. Dac-o reusi. Fiindca, prin Catalonia, îsi distruge Spania. Si Macron al Frantei contribuie si el la distrugere, are interes.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.