Punctul de pensie ”neoliberal” și ”democrația autoritară”

”Dacă vrei să ieși la pensie devreme, ia în calcul să devii mecanic de locomotivă în Franța. La jumătate de an după ce ai împlinit 53 de ani te poți pensiona și poți primi o pensie de 3.000 de euro pe lună. E mai bine decât dacă ai fi lucrat în mediul privat, unde unii lucrează până la 62 de ani și primesc apoi o pensie de sub 1.000 de euro pe lună”. Asa începe The Wall Street Journal o relatare despre inițiativa președintelui Emmanuel Macron de a reforma sistemul de pensii din Franța, un demers de ”reformă structurală” care a dus la una dintre cele mai lungi greve ale transportatorilor din Franța, care a intrat acum în a șaptea săptămână. Macron este acuzat acasă, dar lăudat în alte state, că a câștigat alegerile pozând într-un nou Tony Blair, însă aplica reformele care au făcut-o celebră pe Margaret Thatcher în Marea Britanie, în anii 1980.

Președintele Macron are dreptate să urmărească o reformă a sistemului de pensii, câtă vreme a acesta are un deficit de 8 miliarde de euro acum, estimat să crească la 17 miliarde de euro până în 2025. Sistemul de pensii din Franța este unul foarte stufos – sunt, practic 42 de sisteme de pensii, potrivit presei anglo-saxone, în timp ce presa franceză reduce la jumătate acest numar. Doar pentru cei din transporturi există peste zece sisteme diferite de pensii.

Apoi, Macron consideră că a găsit o cale de a satisface atât ”vestele galbene”, care protestează de pest un an, cât și Comisia Europeană. Iar această cale imaginată de fostul bancher de investiții devenit aproape peste noapte președinte, in 2017, este de a spori veniturile la bugetul de stat. Doar că metodele de sporire a acestor venituri nu sunt deloc pe placul ”străzii”.

Dacă privim vestul Europei ca o lume a liberalismului și privim Estul Europei ca o lume postcomunistă încă nereforma și tributară unui socialism vestust și falimentar, o privire la reforma din Franța ne-ar putea schimba perspectiva. Practic, protestele au început in momentul care Emmanuel Macron a anunțat că va aplica o reformă precum cea din anul 2000 din România – introducerea punctului de pensie. Căci reforma lui Macron pe asta se bazează: un sistem de puncte de pensie transferabile care va face ca angajații care câștigă bine, precum cei din transporturi, să fie aduși la nivelul altor profesii. Însă, în egală măsură, reforma lui Macron ar putea fi comparată și cu anularea ”pensiilor speciale” și înlocuirea lor cu sistemul punctelor. Căci la asta se pot reduce cele câteva zeci de sisteme de pensii din Franța – la niște ”fonduri speciale” de pensii. Presa din Hexagon scrie că doar 1% dintre francezi beneficiază de adevărate ”pensii speciale”, însă, daca lor li se adaugă angajații statului care beneficiază de zecile de ”sisteme de pensii”, procentul ar ajunge la 25%.

Sindicaliștii francezi arată că, dacă sistemul puntelor de pensie s-ar aplica, atunci pensia medie din Franța s-ar reduce cu 30%. Punctul de pensie ar urma să ia în calcul salariile din întreaga perioadă de activitate, spre deosebire de actualul sistem, care stabilește pensia la 75% din salariul din ultimii ani de activitate. Este o situație similară cu cea din Romania din anii 1970 și până la introducerea punctului de pensie. În Franța, reforma estre acuzată că i-ar penaliza pe cei care nu au muncit regulat, precum femeile care au au avut grijă de copii mai mulți ani.

Pentru a reuși să introducă reforma pensiilor, Macro este acuzat, de lidera extremei-drepte, Marine Le Pen, că a adoptat o tactică cinică. A anunțat majorarea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani și a insistat că aspectul nu este negociabil. Acum însă, Macron anunță că poate renunța la majorarea vârstei de pensionare, dând impresia că face o mare concesie când, de fapt, aceasta a fost stabilită cu mult timp înainte in laboratoarele puterii. În plus, aplicarea integrală a noii reforme s-ar face abia după jumătatea anilor 1930, afectându-i doar pe cei născuți după 1975.

Iar cel mai criticat aspect este, evident, valoarea reală a punctului de pensie. Ea va fi stabilită la ieșirea la pensie, de către guvern, în acord cu situația economică din acea perioadă. În acest fel, cei care urmează să iasă la pensie peste mai mulți ani nu au nici cea mai mică idee despre pensia pe care o vor primi, spre deosebire de actualul sistem. ”Este ca și cum ai lua 10 jetoane de câte zece euro la un cazino, ai paria si, când te duci să-ți ridici câștigul ai constata că jetoanele tale nu valorează acum decât 5 euro fiecare. Supriză! Casa câștigă”, scrie fr24news.com. În Franța, o asemenea reformă a scos lumea în stradă.

Însă nu doar asta. Macron a inceput să promoveze un neoliberalism agresiv, acuză sindicatele, care îl compară cu Thatcher și Ronald Reagan. Este vorba nu numai despre reforma pensiilor, ci și despre mari privatizări. Macron a început cu Loteria națională, deja privatizată, și vrea să continue cu aeroporturile din Franța. Iar mulți se tem că miza cea mai mare va fi sistemul de sănătate. Directorul instituției omoloage Autorității pentru Administrarea Activelor Statului din Romania, a declarat că privatizările vor continua, dacă statul francez va putea să-și mențină o cota semnificativă de acțiuni în aceste companii și dacă prețul de vânzare va fi atractiv. Privatizările pot fi oprite în mod legal prin referendum, dacă 10% dintre alegători se pronunță împotriva acestora, iar petiția a fost lansată și campania de colectare a semnăturilor se va încheia în martie.

Macron nu este criticat doar pentru reformele neoliberale, ci și pentru modul în care le aplică – prin decrete, sărind peste negocierile cu partenerii sociali, peste Parlament, partide, autorități locale. Nici sprijinul pe care îl primește Macron nu este vazut cu ochi buni, câtă vreme acesta vine în special din partea patronatelor și a presei de mainstream. Un studiu al Repoteri Fără Frontiere din 2017 arăta că o bună parte din presa franceză este deținută de doar câteva companii și mari oameni de afaceri. Iar dominante în patronatul presei (51%) sunt companiile financiare și de asigurări, în timp ce companiile din comunicații și informații dețin doar 18% din presa. Or, presa este cea care l-a făcut președinte pe cvasinecunoscutul Emmanuel Macron.

Trecând în tabăra adversă, a sindicatelor, situația este netransparentă și confuză. Franța este o țară puternic sindicalizată, însă sindicatele sunt nenumărate și se află deseori în disputa, iar strategia divide et impera poate fi aplicată cu relativă ușurință de guvernanți. Presa conservatoare din Franța și din Europa arată că reformele lui Macron pot cădea victimă unui anumit mod al statului francez de a trata sindicatele – cumpărarea docilității lor prin finanțarea de către stat și crearea unor adevărate monopoluri dominate de sindicate. Aceasta simbioză a făcut din sindicate un pandant al puterii politice, însă le-a dat și o putere considerată periculoasă de unii cometatori.

Dacă protestatarii din Franța sunt speriați de reforma pensiilor, comentatorii francezi de stânga se tem de ceva mult mai grav – de președinția ”imperială” a lui Macron, de faptul că, în trimp ce este văzut ca un președinte ”progresist” în alte țări, Macron nu face decât să adere la doctrina neoliberală a unei ”democrații autoritare” și vrea să anihileze opoziția populară și sindicatele. Prin urmare, miza reformelor și protestelor care le însoțesc nu ține doar de punctul de pensie și de suta de euro promisă ”vestelor galbene” de un Macron speriat, în 2019. Nu ține nici măcar de procesul democratic de negociere al unor asemenea reforme, nu tocmai respectat de un Macron alintat de presă. Miza majoră este ce fel de societate va fi Franța: una autoritară, social-democrată sau neoliberală. Că ultimul model este cel privilegiat este cât se poate de evident atât în Franța, cat mai ales în România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

12 Comentarii

  1. Sitemul privat de pensii este o inselatorie o hotie pe fata !!!
    Daca acest sistem privat de pensii mai e si obligatoriu atunci avem de-a face cu o tradare si vanzare la straini diabolica !!!

  2. Cica in Romania este democratie adevarata si presedintele ia pe la spate ministrii! Felicitari! Mai era unul pe nume conspirativ Petrov care ii taia slana si ceapa lui Boc cu brisca si caruia i-a si bagat in pat una cu maiahoasca!! I-a chemat la ordin fiindca Johannis poarta intrega raspundere pentru tampeniile facute de ministrii liberali drogati cu maiahoasca. Frumos! Incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult relaxatii Orban si Carmen Badea/Bruma cum canta la mandolina fara sacaz!

  3. Eu am crezut ca traiesc in Romania[numai la noi,numai la noi…],dar vad ca traiesc in Franta[pastrind proportiile si referindu-ma la masurile care le iau,sau vor sa le ia astia pusi de soros,scuze,alesi de popor]!

  4. Domnule calin,am devenit atot stiutoare in subiectul „pensii”!
    Germania practica sistemul pe puncte (Contributivitate)de multa vreme si ii merge foiarte bine!Au avut,anul trecut un excedent bugetar de aproape 14 miliarde euro..
    Franta a umblat cu 42 de sisteme de pensii speciale,care i-a dus la sapa de lemn,plus un sistem pe contributivitate pentru „”ïndependenti”
    Observatia sistemlor pe contributivitate(pe puncte) arata ca valoarea punctului de pensie viagera creste permanent corelat cu cresterea economica in timp ce sistemele de pensii speciale duc statul la sapa de lemn..
    Fondurile private sunt o smecherie baza pe anuitati,nu asigura pensie viagera..
    Nu mai vorbesc de varsta de pensionare,care in Franta e parfum..
    De aceea Germania e foarte tare economic si Franta o falfaie..
    O vorba care circula in Franta „francezii sunt gata permanent de revolutii,ca nu se pot reforma”
    Atentie si la hotii de la Black Rock,care vor sa puna mana pe sistemele de pensii private europene..

  5. 1. Sa-l comparam pe Macron cu Tony Blair (eu ii spun „Tony Bleeahhh !”) nu cred ca e tocmai magulitor … ; 2. Sa-l comparam cu Thatcher sau Reagan, cred ca si mai putin, cei doi murind de dementa senila ; 3. La Macron nu deranjeaza si chiar infurie doar modul absolut dictatorial, autist si autoritar in care decide de unul singur totul (desi sint convins ca la origine, actiunile sale sint dictate de cei care l-au pus la Elysée), ci si evidenta ca grija sa nu e poporul francez, cel de jos, ci cei pe care-i serveste (multinationale, banci si finante, patronat, francmasonerie). Ca sa nu mai vorbim de modul in care „dialogheaza” cu protestatarii, in cel mai pur stil de dictator latino-american ; 4. Nu Marine Le Pen il acuza de marirea virstei de pensionare la 64 de ani, ci chiar „strada”. Marine Le Pen s-a urcat „pe val”, profita, iar lui Macron ii convine la perfectie ca o are ca principala contracandidata, stiind ca aceasta va avea sanse foarte mici, chiar nule, peste doi ani ; 5. Sindicatele (poate ca va mira) sint in moarte clinica in Franta de multi ani, unele din acestea complet decredibilizate (e cazul de exemplu al CFDT, acuzat pe fata de „colaborationism”, ca tot sintem in Franta) ; 6. Presa (si in general mass media) care il „alinta” pe Macron si cea care a participat la „escrocheria secolului” de acum aproape trei ani, cind cu alegerea sa, s-ar putea sa fie in multe cazuri chiar mai jegoasa decit cea din Romania … Mie personal acest individ din poza, cu privirea sa de nebun furios, imi provoaca greata (cineva sounea ca individul e defect la scufita, un adevarat psihopat, dar cu circumstante atenuante datorita faptului ca la 15 ani a fost violat de profesoara sa, devenita intre timp sotie …)

  6. (I) Adevarul e, @Marchievici, ca Macron încearca o ESCROCHERIE uriasa, dar URIASA, cu asa-zisa lui „reforma a pensiilor”, care NU-I NECESARA, fiindca actualul sistem de pensii francez, prin repartitie (adica de la bugetul statutului), E-N ECHILIBRU. Tipul luând în calcul … situatia de peste 2-3 generatii, dupa ce rata, spun tipii, natalitatii ar fi scazut. Blana ursului din padure, cu alte cuvinte. Plus ca „modelul” de care se-agata guvernul lui Macron e american. Unde Fannie Mae si Freddie Mac, doua FONDURI DE PENSII (de stat), au condus la FALIMENTUL tarii, la criza „subprimes” (a dobânzilor), a SCARII LUI PONZI, Marchievici, a SCARII LUI PONZI, a Wall Street, din 2007-2008. Din cauza celor doua, contribuabilulul SUA fiind si pus foarte zdravan la contributie (sa salveze ce se mai putea din fondurile respective) si pierzându-si si casele cumparate pe credit ipotecar, prin mijlocirea lor. Asa ca acuma, Macron e pe cale de-a organiza o CRIZA SISTEMICA a pensiilor francezilor, fondurile private pe care le vrea tipul NEAVÂND DE UNDE SA SE REGENEREZE DECÂT JUCÄNDU-SI CAPITALUL ÎN BURSA. Numai ca (si-asta, Macron, care-a fost si la banca Rothschild, chiar daca nu curtier, ar trebui sa stie), asa-zisele „VALORI” ale BURSEI sunt aleatorii, nestabile, nesigure, tot ce vrei, numai sa te bazezi pe ele, nu. Sunt ca laptele care „se umfla si se umfla, si creste, si creeeste, da, doamne!” pâna da, da’-n foc. Germenii unor datorii viitoare imense. În asta si constând „punctul” macronian FLEXIBIL, INSTABIL, BURSIER, adica PAGUBOS, „de pensie”.

  7. (II): Revenind la obârsii: în SUA, Freddie Mac si Fanny Mae aveau, la 2007, o datorie IPOTECARA, adica PE CASELE PARTICIPANTILOR, ALE PENSIONARILOR CARE LE ALIMENTAU în SPERANTA CA, datorita Bursei, LE CRESTE PENSIA, de 5.2000 de miliarde de $. Rezultat : guvernul SUA îsi asuma OBLIGATIA PATRIOTICA de-a interveni-n situatie, NATIONALIZÂND în 2008, atât FREDDIE MAC, cât si FANNY MAE, prin intermediul Federal Housing Finance Agency (FHFA). Finalul … apoteotic constând, însa, ca-n 2009, directorii si consiliile de administratie ale celor doua fonduri cu faliment catastrofic, îsi acorda … premii de pâna la 100 000 $, unul. „Modelul”, adica, al lui Macron.

  8. ps: @câteva remarci : scrii, si dinadins, fiindca abia finalul te deconspira, lozinci rasuflate, din presa de stânga. Macron, atât dictator cât si escroc, într-adevar, semanând tot felul de condamnari pecuniare, colectiv si individuale, prin intermediul „justitiei” lui „financiare” în partidul Marinei le Pen (în scopul de-a nu-si putea sustine campaniile electorale, respectiv remunera personalul, când 1. situatia oricum nu era legiferata, si, deci, condamnarile pecuniare, absolut ABUZIVE, desi executorii si 2. NICI DRACU, dar NICI DRACU’ nu-l întreaba de unde-a avut EL, BANII si de-a-si forma un partid, si de CAMPANIE ELECTORALA. Povestea cu atasatii parlamentari ai eternului tzap ispasitor, RN – tzap ispasitor fiindca 1. doctrina lui nu cuprinde „poporul european”, ci popoarele (fiecare cu numele, istoria si granitele proprii), Europei, si 2. fiindca anti-imigrationist -, devenind grotesca prin repetitie. MLP nu „s-a urcat pe val”: taica-sau reusise performanta locului 2 la prezidentiale eliminându-l pe Jospin, marea surpriza mare. Marine fiind pe propriul „val”, mai ales ca si-a reorganizat si-si reorganizeaza partidul, iesit primul la alegerile europene. Francezii fiind arhi-satui, si ei, de situatia politica ubuesca, actuala, a Frantei, de administrarea-n bataie de joc a banilor proprii si distrugerea patrimoniului national (industrial prin „privatizari” ale unor intreprinderi strategice, în special, si ahitectonic, monumente istorice mutilate + bugete locale explodând din cauza unor „investitii” si oribile, si inutile, si paguboase) de catre socialisti – En Marche. Nu fi sigur de ce spui : LR, partidul lui Sarko e, vorba lui Zemmour, „mort fara sa-si dea seama”. Singura opozitie-n tara fiind a RN. Al carei MLP a si spus ca, daca altcineva din partidul ei are sanse mai mari decât ea-n alegerile prezindentiale viitoare, se retrage.

  9. Franta are destule probleme politice si economice, dar dintre toate se detaseaza cred reactiile statului francez la problema asaltului demografic al musulmanilor, subrezirea Republicii franceze de infuzia sociala a „noilor francezi “ atrasi din fostele colonii de mirajul Centrului bogat. In Vestul Europei „razboiul civilizatiilor“ se poarta pe un front enorm, din Suedia pana in Franta: ofensiv pt islam, defensiv pt crestinism…O emisiune-analiza f.interesanta difuzata chiar azi de canalul ARTE despre evolutiile complexe din societatea neoliberala a Frantei:
    https://www.arte.tv/fr/videos/084758-001-A/nous-francais-musulmans-1-2/
    https://www.arte.tv/fr/videos/084758-002-A/nous-francais-musulmans-2-2/

  10. Lenuto, as putea paria inca de pe acum o mie de shekeli ca, peste doi ani, lucrurile se vor desfasura asa cum am scris mai sus ; Macronu’ vs MLP in turul doi (asta doar daca, Doamne ajuta !, nu apare vreun salvator providential al Frantei si al francezilor, as miza pe un oarecare Montebourg …) „and the winner is …. (cam ca la Oscar-uri) Maaacronnn !!” Eu unul m-am convins demult ca cei doi sint „pe mina”, chiar daca tacit, fara nici o intelegere constituita : aminteste-ti doar de modul absolut dezastruos (oare ? …) in care Marine s-a prezentat la confruntarea dintre cele doua tururi 2017 (unii au zis ca ar fi fost beata, altii ca drogata …) ; FN (eu ii spun tot asa) s-a obisnuit „la caldurica”, mereu in opozitie de unde e mult, mult mai usor sa critice (de multe ori cu argumente contradictorii !) decit sa aiba putere decizionala si sa guverneze. De altfel, in afara de citeva personalitati valabile (dintre care cred ca-l pot aminti pe primarul din Beziers, chiar daca doar simpatizant FN) „rezerva de cadre” e subtirica, tare subtirica … (asa se intimpla cind, intr-un „partid de familie” sint eliminati un Bruno Golnisch sau un Carl Lang …) (ps : nu stiu unde ai vazut ca sint, „deconspirat” spre finalul postarii, simpatizant al „presei de stinga”, din care se pare ca si „citez” ?! Nu, draga Lenuto, am ajuns la virsta la care, bine rau, judec cu unicul neuron din dotare … „Stinga”, in Franta si cel putin daca ne referim la PS, e un mare „fake”, de multe ori mai reactionara si mai corupta, daca se poate asa ceva, decit autodeclarata „dreapta” … In schimb, matale, chiar daca autoare a unor comentarii pertinente – nu totdeauna ! – si in cunostiinta de cauza, sper ca nu te superi daca voi spune ca te-ai „deconspirat” inca de la inceputul postarii ! … Se pare ca unul din putinele puncte unde sintem de acord e faptul ca Macron e o canalie periculoasa …)

  11. Dar in Romania 2019 este record negativ de natalitate din 1967 (anulnin care Ceaușescu a interziv avortul) …ce pensii vom primii ? In 30-40 de ani o sa avem un raport de 1 salariat 2 pensionari :)))) ….praful si publerea :)) mai vedem noi pensii la pastele cailor … Pai daca Franța are probleme noi suntem deja morti asta inseamna…

  12. @Anton : nu paria pe Arte, ale carei emisiuni sunt, de cele mai multe ori, gretoase de dogmatism, când e vorba de politica-n Europa. @Ileana Rollexsohn : Macron vs MLP. Nu-i vorba de oportunism, ci de urne. RN-ul are primari în câteva zeci de orase ale tarii. Care mai merg bine. „Opozitia” fiindu-i numai din pdv al alesilor totali, si la Adunarea Nationala, si ca primari. E, însa, reprezentat în toate sau aproape toate consiliile SATESTI, orasenesti, municipale, cantonale, departamentale si regionale din tara. Montebourg (Arnaud) : cred ca s-a cam retras din politica. Trebuie sa fie printr-o intreprindere privata. N-a prea avut succese nationale. Sabotat la greu de „statul profund”. Gollnisch n-a fost „eliminat”, are o vârsta, s-o fi pensionat. N-a mai candidat la ultimele alegeri europene. Lang, la fel. MLP: dezbaterea ei cu Macron n-a fost, în ce-o priveste, dezastruoasa. Macron o-ntrerupea si insulta mereu: el a fost insuportabilul, narcisicul, nu ea. Plus ca-n dezbatere n-a fost vorba de economie decât tangential, când economia ar fi trebuit sa fie coloana ei vertebrala. Evident ca Stânga-n Franta (si nu numai, povestea-ncepe din SUA, modelul tuturor Vesticilor) e-un fake, o calamitate, nu numai PS, ci si En Marche, unde-au migrat toti falitii din PS. TOTI. Fara nimic la etajele superioare si de-o obraznicie CRASA + „Macron în sus, Macron în jos” …+ ca nu-ti doresc sa traiesti în cosmarul unui primar socialist cu obsesia de-a distruge tot ce-a facut, în 37 de ani, fostul, de dreapta, adica un „oras înflorit”: asa c-a distrus parcurile, taiat copacii, cu sutele + construit un lagar de concentrare (blocuri hidoase, puse aiurea si inutile + o hala de km) la iesirea din gara, care-i monument istoric. Sa te-mbolnavesti de ce vezi, si-nca si pe banii tai, pe miliardele de euro ale contribuabilului.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.