
Justiția reprezintă o garanție a democrației, a echilibrului între puterile statului și a respectării drepturilor fundamentale, se arată în mesajul ministrului Radu Marinescu transmis cu ocazia Zilei Justiției.
”Ziua Justiției’ este celebrată în prima duminică a lunii iulie, urmare a instituirii acesteia în anul 1994 prin Hotărâre de Guvern și reprezintă un moment simbolic, dedicat tuturor profesioniștilor dreptului și personalului din sistemul judiciar care contribuie zi de zi la buna funcționare a unei justiții echitabile, eficiente și accesibile pentru toți cetățenii’, se arată în mesajul postat duminică pe site-ul Ministerului Justiției.
Potrivit sursei citate, Radu Marinescu își reafirmă angajamentul ferm pentru întărirea independenței sistemului judiciar, dezvoltarea și modernizarea continuă a infrastructurii acestuia, accelerarea procesului de digitalizare care să asigure celeritatea realizării activității judecătorești, în interiorul unui cadru legislativ coerent și adaptat nevoilor societății actuale.
Totodată, ministrul Justiției transmite tuturor participanților la înfăptuirea actului de justiție un mesaj de apreciere și mulțumire, sub îndemnul de a menține o direcție clară și permanentă pentru consolidarea încrederii publice în justiție, prin promovarea transparenței, a responsabilității și a dialogului interinstituțional.
Justitia reprezinta ce vedem noi, nu ce spuneti voi.
Revenirea la vechile instituții juridice românești! Restul e prosteală.
Atât cneazul, cât și voevodul erau funcționari aleși. Voevodul se alegea de regulă dintre cnezi, ceea ce apare clar în decretul regelui Bela al IV din anul 1247: „excepta terra Kneziatus Lytovoy Waywodae”, ceea ce înseamnă că voevodul Lytovoy avea un cnezat sub jurisdicțiunea sau în proprietatea sa, dar totodată era voevodul ales al mai multor cnezate.
(Vechile Instituții Juridice din Transilvania, Ion Baltariu, 1934)
Din cite stiu eu astazi suntem in data de iulie si nu in data de 1 aprilie !