Raluca Turcan: „Trebuie să eliberăm Parlamentul de PSD”

Vicepremierul Raluca Turcan a scris, pe Facebook, că PNL a stabilit echipa de negociere pentru a putea să înceapă discuțiile cu partidele din Parlament, în vederea declanșării alegerilor anticipate. Din echipă fac parte Ludovic Orban, Raluca Turcan și Robert Sighiartău.

„Am stabilit echipa de negociere la nivelul partidului și începem discuțiile cu forțele din Parlament care înțeleg punctul critic în care ne aflăm. Trebuie să eliberăm Parlamentul de PSD cât mai repede cu putință, pentru că fiecare zi care trece este în defavoarea oamenilor”, a transmis vicepremierul Raluca Turcan, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Raluca Turcan a subliniat că e nevoie de schimbarea „majorității toxice” din Parlament, pentru elaborarea reformelor de care societatea are nevoie.

„Vrem să facem reformele profunde de care țara are urgent nevoie, să punem în practică punct cu punct agenda pentru care oamenii au votat la europarlamentare, la prezidențiale sau la referendumul pe Justiție. Nu putem, însă, mișca lucrurile câtă vreme întreg Parlamentul este ținut captiv de o majoritate toxică, lipsită de legitimitate”, a motivat liderul liberal.
Raluca Turcan consideră că „menținerea unui PSD dominant în Parlament încă un an riscă să blocheze toate lucrurile bune și așteptate pentru care există voință politică”, anume desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, eliminarea pensiilor speciale și alegerea primarilor în două tururi.

Ludovic Orban a anunțat, vineri, după discuțiile purtate cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, că a convenit cu șeful statului începerea procedurilor pentru declanșarea alegerilor anticipate. Premierul susține că a stabilit cu Klaus Iohannis ca alegerile anticipate să aibă loc odată cu localele.

Dacian Cioloș a salutat, vineri, anunțul președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban privind organizarea alegerilor anticipate. Liderul PLUS susține că decizia trebuie pusă în aplicare cât mai repede, fără alte analize și că așteaptă o propunere de calendar și de proces.

„Astăzi (vineri-n.r), președintele Iohannis și prim-ministrul Orban au anunțat că au căzut de acord asupra declanșării alegerilor anticipate, dar încă mai studiază diferite alternative pentru a realiza acest lucru. Foarte bine. Noi, PLUS, spunem asta de trei luni și, firesc, susținem decizia. Dacă decizia este deja luată, așa cum declară prim-ministrul, ea ar trebui pusă în aplicare chiar de mâine. Așteptăm, așadar, o propunere de calendar și de proces”, a scris Cioloș, pe Facebook.

Liderul PLUS subliniază că, dacă Guvernul vrea cu adevărat declanșarea alegerilor anticipate, nu mai este nevoie de „discuții interminabile și comisii de analiză”.

„Nu sunt necesare discuții interminabile și comisii de analiză sau reflecție. Dacă Guvernul Orban își dorește cu adevărat anticipate, depinde exclusiv de acesta ca ele să aibă loc. Așteptăm”, a adăugat Cioloș.

Liderul deputaților PSD,Alfred Simonis, a declarat că președintele Iohannis și premierul Orban ar trebui să citească Constituția, fiindcă avem un Guvern numit și nu există motiv pentru declanșarea anticipatelor, cu „excepția situației în care sunt conștienți că sunt incapabili să conducă țara”.

„Președintele și premierul ar trebui să citească Constituția României, unde scrie foarte clar că nu poate declanșa președintele sau premierul alegeri anticipate. Alegerile anticipate se declanșează într-o altă manieră, aceea în care nu avem Guvern și în 60 de zile, noul Guvern ne pică în Parlament. După aceea, președintele poate dizolva Parlamentul și să declanșeze anticipate. Or, în această situație în care Guvernul e desemnat în funcție, nu pot ei declanșa alegeri anticipate. Și atunci, îi trimtiem la Constituție să citească ce scrie acolo”, a declarat Alfred Simonis, vineri, pentru MEDIAFAX.

Simonis e de părere că declanșarea anticipatelor reprezintă un demers politicianist. El a mai spus că un motiv pentru declanșarea anticipatelor ar fi faptul că Guvernul și președintele sunt conștienți că sunt „incompetenți” pentru a conduce.

„Pe de altă parte, e un demers politicianist. Într-o democrație consolidată nu faci alegeri când te avantajează sondajele, îți arată că poți câștiga, ci te interesează stabilitatea țării, care astăzi are un Guvern, de două luni de zile numit în funcție, nu e niciun motiv pentru declanșare, cu excepția situației în care cei de la Guvern și chiar și președintele Iohannis sunt conștienți că sunt profund incapabili pentru a conduce această țară și sunt convinși că până la finalul anului, cu ei la guvernare, vor sta mult mai rău în alegeri, și atunci, se gândesc să le facă acum, când pare că sunt favorizați”, a argumentat el.

Chestionat despre motivația de la baza acestor demersuri de declanșare, cum că este voința românilor, exprimată la europarlamentarele din mai, social-democratul a răspuns că „nu putem face în fiecare săptămână fotografia momentului” și să se organizeze alegeri de fiecare dată când cere electoratul.

„Și dacă peste un an de zile sau șase luni, românii vor vota invers, ce facem? Iar anticipate? Am avut alegeri parlamentare acum trei ani jumate. Ele sunt pe patru ani, am avut alegeri europarlamentare în 2019, în care într-adevăr, PNL a câștigat. Nu știm cum vor vota românii la parlamentare, dar chiar și așa, noi nu putem să ne uităm în fiecare săptămână sau lună la forografia momentului, la ceea ce vrea electoratul și de fiecară dată să facem alegeri pentru că electoratul vrea altceva. Se alege Parlamentul odată la patru ani și din patru-n patru ani, cetățenii pot să-și exprime dorința de a schimba sau continua cu un Guvern. Altfel, haideți să afcem alegeri din șase în șase luni, să vedem care e voința populației”, a motivat acesta.

Despre posibila demisie a premierului Ludovic Orban, Simonis consideră că „țara nu e un butic de stradă la care schimbi în fiecare zi conducerea” și spune că e iresponsabil, mai ales că atât premierul, cât și președintele și-au dorit numirea lui Ludovic Orban în funcția de prim-ministru.

„Un gest din partea premierului e a-și da demisia, înseamnă că trebuie să avem în 60 de zile două propuneri de prim-ministru care să cadă, adică, pe lângă faptul că este o iresponsabilitate, ne amintim cu toții cât de mult și-a dorit Ludovic Orban să devină premier, cât de mult și-a dorit președintele României ca Ludovic Orban să devină premier, a fost un vot în Parlament, s-a negociat cu toate forțele politice, adevărat, ad-hoc acolo, care a votat, și acum ce face, își dă demisia? Țara nu e o primărie de comună, adică nici la o primărie comună nu faci așa ceva. Nu e un butic de de stradă la care schimbi în fiecare zi conducerea”, a mai spus el.

Întrebat despre șansele ca parlamentarii care au ajutat la învestirea Guvernului să ajute la declanșarea anticipatelor, prin respingerea a două propuneri, Alfred Simonis a spus că se va crea instabilitate, iar Guvernul a fost învestit tocmai pentru a fi evitat acest lucru.
„Sunt două momente diferite, e adevărat, o serie de parlamentari, inclusiv colegi de ai mei, care au votat Guvernul pentru a nu fi instabilitate, dar alegeri anticipate tocmai asta înseamnă, instabilitate, nu putem folosi acest argument. Dacă atunci i-au convins pe colegii mei din Parlament să voteze Guvernul Orban ca să nu fie instabilitate cu un Guvern demis, astăzi, este exact inevrs, încearcă să creeze instabilitate prin respingerea a două guverne succesive”, a conchis el.

Marcel Ciolacu a afirmat că a constatat intenția președintelui Klaus Iohannis de a „scăpa” de Guvernul Orban, însă nu crede că vor fi organizate alegeri anticipate, având în vedere contextul internațional. Liderul PSD subliniază că nu pot fi organizate două tipuri de alegeri în aceeași zi.

„Domnul Ludovic Orban presupun că a declarat aceslași lucru pe care l-a declarat și președintele României. Vreau să felicit decizia președintelui României de a promulga legea PSD de dublare a alocațiilor. Am constatat și eu ieri intenția președintelui României de a scăpa de acest guvern. E adevărat, nu putea să spună că nu are performanță și că compromite asumarea de către președinte a acestui guvern. A spus-o mai elegant președintele României, că și-ar dori anticipate, dar efectul este același. Nu cred că vor fi alegeri anticipate odată cu localele. Eu știu că legile unei țări nu sunt facultative sau numai pentru anumite formațiuni politice”, a spus Marcel Ciolacu, la Brăila.

Liderul PSD susține că România nu își permite declanșarea unei crize politice, având în vedere situația internațională.

„Eu știu că recomandările europene, unde PSD a fpcut anumite greșeli și interporetări la aceste recomandări, ar trebui luate în serios. Trăim în Europa și ar trebui să ținem cont. Nu cred că vor fi anticipate din mai multe motive. În primul rând nu există o criză politică în România. Avem un guvern minoritar, nu este prima oară, avem un președinte nou ales și un Parlament funcțional. Nu văd unde este criza și dacă țin cont și de contextul internațional deja încep să nu înțeleg cine își asumă declanșarea unei crize politice în România în acest context internațional, dar și intern”, a adăugat Ciolacu.

Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Conducerea PNL-lui și presedintele Iohannis o dau înainte cu „majoritatea toxică” din Parlament. Chiar nu vor să înțeleagă, că structura/componența actualului Parlament este rezultatul votului democratic, liber consimțit a cetățenilor români, care s-au prezentat la alegerile parlamentare din toamna anului 2016. După alegerile europarlamentare și referendumul, au strigat, într-un glas, pas cu pas, că Români au spus PSD-ului să plece de la guvernere și Parlament. Acel scrutin a spus câți Euoparlamentari, trimite la Parlamentul European fiecare partid din România. Același scenariul s-a repetat după alegerile prezidențiale, aceiași „coriști” cântau: PSD-ul trebuie să dispară! Apoi dărâmarea guvernului PSD și instalarea „Guvernului meu” este opera/meritul „micului Titulescu”, alias „cârlanul” și „pisicuțul” în cârdășie cu gașca lui, nu unei Reale Majorități. Dovada, se plâng/acuză, și acum de „majoritatea toxică” din Parlament. Componența/structura parlamentului se va modifica în urma alegerilor parlamentare, la termen, sau anticipte. Oricum Opoziția „toxică”, care să pună probleme va exista și care, cu siguranță, nu se va încolona în spatele „Comandantului suprem”. În Parlament nu va exista vot în Unanimitate. În rest să fie bine, să nu fie rău!

  2. Anticipatele ar putea sa le aduca mai devreme in Parlament pe Viorica și Norica, alaturi de Raluca, Olguța, Roberta, C.Dan și alții din politica baștinașa .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.