Raportări puse sub semnul întrebării în două judeţe

Medicul Valentin Boldea susţine că prin analiza statisticilor oferite de autorităţi în timpul epidemiei de COVID-19 rezultă situaţii stranii.

El dă ca exemplu judeţul Galaţi, care se află pe locul 9 în ceea ce priveşte infectările cu virusul COVID-19 şi pe poziţia secundă în clasamentul deceselor. Prin compararea cifrelor din cele două statistici rezultă că judeţul Galaţi este cel mai afectat din ţară cu o rată a mortalităţii mult mai mare decât media naţională.

„Dacă raportăm numărul de decese la numărul total de cazuri de îmbolnăvire, Galaţiul este judeţul cel mai afectat cu un indice de mortalitate mult peste media pe ţară”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul Valentin Boldea.

Acesta le cere specialiştilor să verifice modul în care au fost făcute raportările. El susţine că este posibil să fi fost erori de raportare în condiţiile în care numeroşi gălăţeni s-au infectat, deşi în regiunea sud-est a ţării numărul de infectări este foarte mic.

La Galaţi, de exemplu, sunt raportate 539 de infectări şi decese, în timp ce la Brăila, situată la doar 20 de kilometri distanţă, sunt doar 19 persoane infectate şi niciun deces.

„Ori judeţul Galaţi a raportat şi a efectuat după o metodologie unică aceste anchete epidemiologice, ori judeţele din jur au avut criterii diferite în efectuarea anchetelor epidemiologice”, a mai spus Boldea.

De asemenea, medicul cere o analiză a modului în care au fost făcute testele de depistare a infecţiei COVID-19.
„Constatăm o neuniformitate în aplicarea criteriilor de eligibilitate pentru aceste teste de depistare a infecţiei cu COVID-19 (…) La nivel naţional trebuie să se stabilească o strategie unitară, cu criterii foarte bine puse la punct, astfel încât să nu mai avem asemenea distorsiuni şi situaţii destul de ciudate”, a precizat Valentin Boldea.

Autorităţile medicale locale îl contrazic pe medicul gălăţean. Şeful DSP Brăila spune că există o practică unitară în ceea ce priveşte raportările şi că au fost respectate întocmai procedurile care prevedeau atribuirea unor coduri de caz tuturor suspiciunilor. Toate datele strânse în timpul epidemiei pot fi verificate oricând, iar testele au fost făcute aşa cum au stabilit autorităţile centrale.

„Noi raportările le-am făcut conform metodologiei existente. De la început nu ne-am abătut de la metodologie (…) Nu s-a testat niciodată mai târziu, toate s-au testat imediat. Noi am dus probele la laborator Balş şi, ulterior, la laborator Cantacuzino. În momentul de faţă este şi laboratorul de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila”, i-a explicat corespondentului MEDIAFAX, directorul DSP Brăila, Gabriel Ciochină.

Conform Grupului de Comunicare Strategică, în judeţul Galaţi sunt 557 de persoane infectate şi 81 de decese cauzate de virus, în timp ce în judeţul Suceava sunt 3.472 de persoane infectate dintre care au murit 189.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Pai in Galati a fost focarul in azilul de batrani, nu? Stie tat natu’ mai putin acest doftor (?) care contesta statistica ca in primul rand mor batranii infectati, cei mai tineri se vindeca in marea majoritatea cazurilor. Si atunci? Scoateti batranii din azil morti in Galati si sa vedem ce rezulta domnu’ doftor.

  2. Gestionarea acestei PARODII ( A NU SE CITI PANDEMII)s-a facut de o ADUNATURA AD-HOC de pafaristi care in viata lor n-au coordonat nimic.GCS s- dovedit o BULIBASEALA CARE A INCURCAT BORCANELE SI DATEL NU-S BUNE DECAT DE ZVARLIT LA COSUL DE GUNOI. Vezi mai mult de ce DOZA DE PROSTIE A FOST INSTARE SA DEBITEZE SEFA DSP SUCEAVA PRIVIND MORTII DE COVID .VEZI MODUL IN CARE S-A RAPORTAT LA GALATI COMPARATIV CU BRAILA -SA NU EXISTE MACAR O MINTE CLARA IN INTREG MINISTERUL CARE SA FACA O PROCEDURA UNICA DE LUCRU ???. ASTA NU-I GUVERNARE ASTA-I BASCALIE ,IAR POPANDAII AIA PUSI IN FATA SUNT PE POST DE DECOR INTR-UN SPECTACOL DE CIRC.

  3. Au imprastiat vant de teroare, au adunat la patrat aiureli scrise! De ce ar spune adevarul atata timp cat toate aceste actiuni au profit gras?! Ei sunt convinsi ca votul si situatia tarii nu mai sunt valabile, experimentul „tableta buclucasa” in orice actiune si afacere, da succesul scontat!

  4. virusache nu poate trece raul siret, ar trebui sa stie dl doctor.

  5. n-au vrut sa-si incarce constiinta prin premii si alte beneficii/finantari pe baza de Covid. Au fost in presa articole despre niste sume ca un deces sa fie declarat Covid…Realitatea nu o cunoastem in schimb putem sa ne gandim la un mare mister cum de tari ca:Bulgaria, Grecia, Polonia, Ungaria, etc. au jumatate din raportarile noastre sau chiar o treime/milion? Oare de ce?

  6. Din moment ce pentru covid spitalele iau de la Asigurări, cam de 10 ori mai mulţi bani decât pentru alte morbidităţi este clar că aproape orice „se datorează” covidisului ăsta aducător mai mult de bani, decât de moarte !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.