Război contra copiilor

Numărul copiilor care locuiesc în zone aflate în conflict crește de la an la an. La nivel global sunt peste 357 milioane de minori afectați de război, cu 75% mai mulți față de anul 1995, potrivit unui raport al Organizației „Salvați Copiii“. Jumătate dintre aceștia trăiesc în regiuni unde au loc ciocniri extrem de violente, fiind astfel victime ale unor grave încălcări ale drepturilor copiilor, așa cum sunt stabilite de ONU, precum: mutilarea, uciderea, violența sexuală, răpirea, recrutarea și folosirea lor ca arme, în atacuri asupra spitalelor și școlilor și la restricționarea accesului la asistență umanitară.

Asta înseamnă că unul din 6 copii trăiește într-o stare de pericol iminent, cu atât mai mult cu cât numărul cazurilor celor lipsiți de asistență medicală a crescut cu 1.500% în ultimii 8 ani. Numărul minorilor mutilați și uciși în conflicte armate s-a mărit cu 300% din 2008 până în prezent. Deși molestarea sexuală a fetelor și băieților este unul dintre cele mai frecvente abuzuri, este un aspect slab raportat.

Cei mai expuși conflictelor armate sunt copiii din Orientul Mijlociu, 2 din 5 minori trăind în această parte a lumii. Urmează Africa, unde unul din 5 minori devine victimă a războaielor.

Regiunile cele mai periculoase sunt Afganistan, Siria, Somalia, Yemen și Sudanul de Sud.

Raportul „Război asupra copiilor“ a fost realizat de Organizația internațională umanitară „Salvați Copiii“ și Institutul de Cercetări pentru Pace de la Oslo și a fost lansat înaintea Conferinței de Securitate de la München din 16-18 februarie.

„Observăm o creștere șocantă a numărului de copii prinși în zone de conflict și care sunt expuși la violențe greu de imaginat. Copiii trec prin suferințe pe care niciun copil nu ar trebui să le îndure, de la violențe sexuale la folosirea lor ca bombe umane. Casele, școlile, locurile lor de joacă au devenit câmpuri de luptă. Suntem în fața unei alegeri grele. Vom fi martorii uciderii mai multor copii în școli sau pe paturile de spital, fără acces la servicii umanitare de urgență și recrutați de grupuri armate? Sau ne vom opune acestei culturi a tăcerii, în care călăii nu pot fi trași la răspundere și vom pune punct astfel acestui război împotriva copiilor, o dată pentru totdeauna?“, explica președintele Organizației „Salvați Copiii“, Helle Thorning Schmidt.

Studiul atrage atenția asupra faptului că urbanizarea războaielor şi folosirea tot mai mare a armelor explozive în zone intens populate sunt factori care agravează situația acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Giulia Anghel 56 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Cu ce ii ajuta pe acesti copii,organizatiile mondiale x sau y care intocmesc rapoarte si statistici?Cu nimic.Ele trebuie sa lupte pentru pace , sa lupte impotriva alocarii fondurilor pentru inarmare si sa incerce sa-i salveze pe copii din infern,,.In afara de a incasa sume mari de bani,pentru putin zgomot si cateva brosuri,nu se vede nimic concret.

  2. Cei 75 % copii în plus care trăiesc și cresc în zone de război față de anul 1995 dovedesc atât tinerețea, vitalitatea și natalitatea formidabilă a acelor popoare, cât și modul cum a ales Occidentul exportator și semănător de “democrație și prosperitate” să limiteze natalitatea care-l sperie. Și mai dovedește cât de falsă și minicinoasă a fost teoria cu încheierea războiului rece, dărâmarea zid Berlinului și a barierelor ideologice prin introducerea economiei de piață care va revărsa pacea și bunăstarea în egală măsură peste toate popoarele lumii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.