Război între Camera de Comerț și USR pe terenul de la Romexpo

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), organism condus de Mihai Draban, un apropiat al președintelui Klaus Iohannis, îi acuză pe reprezentanții USR din Parlament de analfabetism funcțional, iar fenomenul ”pare să se instituționalizeze” după ce ”formațiunea politică recent exclusă de la guvernare” a votat împotriva trecerii terenului de la Romexpo în mod gratuit la Camera de Comerț pentru a facilita proiectul imobiliar de 3 miliarde de euro din nordul Capitalei. ”Potrivit celei mai recente postări de pe o rețea de socializare, USR – formațiunea politică recent exclusă de la guvernare – dezinformează din nou opinia publică afirmând că “terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat și că este nevoie să ne (sic!) valorificăm activele statului în mod transparent și printr-o licitație deschisă adresată pieței și cu respectarea competiției”. Mai spune, un lider al USR, că: “proiectul Romexpo este ținut la sertar și că (USR – n.n.) îl urmărește de un an de zile”. Știm că proiectul de lege este urmărit de USR pentru că, așa cum ne-am mai întrebat, se pare că reprezentanții acestuia susțin interesele altcuiva decât cele ale României și ale antreprenorilor români, atât timp cât se poziționează de aceeași parte cu interesele unei anumite companii private străine care a sesizat Comisia Europeană (CE), solicitând acesteia măsuri pentru stoparea legii.
Solicităm, din nou, public USR să arate răspunsul primit de la CE în această speță și anume ce a rezultat din videoconferința solicitată expres de către Președintele Senatului, reprezentant al aceleiași formațiuni politice. Faptul că legea este ținută la sertar exclusiv de către USR se poate observa cu ușurință printr-o simplă accesare a paginii de internet a proiectului, nefiind necesar a fi demonstrat”, susțin cei de la Camera de Comerț.

CCIR a fost deranjată de următoarele rânduri scrise de USR pe Facebook: ”Din prima zi, frăția PNL – PSD forțează tunul imobiliar de 500 de milioane de euro de la RomExpo. Astăzi (Ieri, n.r.), la solicitarea PNL, tunul transpartinic a fost introdus pe ordinea de zi și votat în Comisia Economică. Cu 7 voturi pentru și 3 împotrivă, „legea Romexpo” a primit aviz favorabil și merge la vot în plenul Senatului. USR a votat împotrivă. Terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent și printr-o licitație deschisă adresată pieței și cu respectarea competiției.”

Chiar dacă a reclamat proiectul de lege la Curtea Constituțională, și aceasta a stabilit definitiv și general obligatoriu că terenul poate fi transmis cu titlu gratuit, pentru USR acest lucru nu este de ajuns, susțin cei de la CCIR. ”Astfel încât ne vedem nevoiți să mai cităm o dată: „(…)Parlamentul, își poate asuma decizia transmiterii gratuite a terenurilor din sfera proprietății private a statului în scopul unor investiții privind dezvoltarea economică (…), în temeiul legitimării sale democratice” și că „în cadrul îndeplinirii obligațiilor statului (…) referitoare la luarea măsurilor de dezvoltare economică (…) legiuitorul are o libertate de legiferare pentru a stabili măsurile de sprijinire, în diferite perioade, a anumitor ramuri ale economiei, a unor domenii de activitate, a anumitor categorii de întreprinzători şi investiții. Opțiunea legiuitorului (…) este determinată de direcțiile politicii economice a statului, de nevoile de dezvoltare şi de stimulare a diferitelor ramuri de activitate, de resursele materiale disponibile şi de alţi factori, fără ca măsurile de sprijin selective să aibă caracter discriminatoriu (…)”. Suntem deja convinși că și azi și mâine, USR va continua să dezinformeze, în contra dezvoltării și valorificării proiectului și, implicit în contra capitalului autohton, repetând la nesfârșit că terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit și că activele statului trebuie valorificate prin licitație. Înțelegem că deciziile Curții Constituționale conțin scris mult, complicat și neinteligibil pentru unii, însă nu putem accepta faptul că specialiștii USR nu știu să citească măcar dispozitivul unei asemenea decizii”, afirmă reprezentanții Camerei de Comerț.

Cei de CCIR se întreabă ce urmărește USR printr-o licitație și cine este competiția pe care o clamează. ”Nu știm, cum, de fapt, nu știe nimeni. Însă este evident faptul că pentru USR decizia Curții Constituționale nu reprezintă absolut nimic. De asemenea, faptul că terenul nu se poate scoate la licitație fără ca statul să plătească despăgubiri, cel puțin la valoarea vehiculată a prețului terenului, este, pentru USR, un amănunt de neluat în seamă.
Reamintim că terenul se află în administrarea și folosința CCIR încă din anul 1961, iar dreptul de folosință actual al CCIR continuă să existe pentru încă 32 de ani, până în anul 2053. Din partea USR sau a „competiției” susținută de acesta nu am văzut nici un proiect de dezvoltare, nici vreun studiu de specialitate vizând o minimă investiție, absolut nimic, cu excepția unei dezinformări publice continue. Cu ce vine “competiția” USR ? Cu bani pentru a cumpăra terenul ? Plătește USR despăgubirile cuvenite CCIR ? Ce va face “competiția” cu terenul după ce-l va cumpăra ? Un nou mall? Dacă USR urmărește proiectul de lege de un an de zile, de ce „competiția” nu a pregătit ceva în acest timp?”, mai spun cei de la CCIR.

Ce înseamnă proiectul Romexpo pentru CCIR?

De mai mult de un an de zile, pe noulromexpo.ro, alături de proiectul în sine, propus și asumat de către CCIR, sunt postate concluziile unui studiu al unei companii de audit din Big4, potrivit căruia acesta înseamnă, în primul rând, crearea a peste 2.000 de noi locuri de muncă pe durata dezvoltării proiectului la care se vor adăuga alte peste 30 de mii de noi locuri de muncă în faza finală a acestuia. Totodată, se vor plăti mai mult de 994 milioane de lei la bugetele locale și național, dintre care peste 580 milioane de lei în primii trei ani și peste 414 milioane de lei în ultimii doi ani ai construcției. În perioada de funcționare, într-un singur an, noul Romexpo va contribui cu mai mult de 1,7 miliarde de lei la bugetul de stat. ”Dar acestea sunt cifre care nu contează pentru USR, interesată numai să vândă terenul la metru pătrat, cu beneficii pentru “competiție””, conchid oficialii CCIR.

Fără Iulius?

Conducerea Camerei de Comerț și Industrie a României susținea în vară că nu are niciun contract semnat cu vreo companie privată pentru dezvoltarea proiectului de 3 miliarde de euro de la Romexpo. Această informație, care a apărut într-o comunicare făcută de instituția condusă de Mihai Draban, este foarte interesantă pentru că scoate din ecuație Iulius Group, controlat de omul de afaceri Iulian Dascălu, cel care a apărut încă de la început în planurile Camerei de Comerț de revitalizare a terenului imens din nordul Capitalei.

Proiectul imobiliar de la Romexpo își pierde din încrederea pe care partenerii privați i-au acordat-o astfel că, primul efect este pierderea finanțării. Un credit de 50 de milioane de euro prevăzut de către sud-africanii de la RMB Holding pentru demararea proiectului imobiliar de la Romexpo va fi restituit acționarilor sub formă de dividende, a anunțat compania. Totul după ce problemele juridice ale terenului au întârziat proiectul. RMB Holding, acționarul RMH Property, care deține participații în Atterbury Europe și Atterbury România, și-a anunțat acționarii că 50 de milioane de euro care erau alocate pentru proiectul imobiliar din București se vor întoarce în conturile acționarilor. Împrumutul către Atterbury Europe urma să convertit în acțiuni, însă au apărut problemele juridie legate de terenul de la Romexpo. În noiembrie 2018, RMH Property a încheiat un parteneriat cu Atterbury Europe și Iulius Group pentru dezvoltarea unui nou hub cu spații de birouri, divertisment, retail și locuințe rezidențiale. Atunci, RMH a investit circa 40,3 milioane de euro în fondarea Atterbury Bucharest, iar alte 104 milioane de euro erau alocate pentru perioada 2019-2021. În plus, RMH Property alocase și credit de 50 de milioane de euro pentru proiect. Acest angajament era deținut de Atterbury Europe în depozit, în numerar și sub controlul RMH Property până la clarificarea statutului terenului de la Romexpo.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

28 de Comentarii

  1. CEEA CE RECLAMA LGBT /LGBT /LGBT /LGBT /LGBT /LGBT /LGBT /LGBT /LGBT /

  2. Distinsul Domn Iulius. Nu Cezar. Dascălu. După ce a fost sprijit de Cluj. Și restul generațiilor. Total dezinteresați. Purtând doar grija proprietăților statului. După modelul Elenei. Udrea și al iubitelului. Dacă au merite, de ce nu. A mai rămas ceva din țară. Cine se mai oferă? E ” la ofertă” : gratis. Ca și Romexpo!

  3. Neomarxiști & Neoprogresisti
    Au inebunit de-a binelea…
    Uniunea Soros Romania simte că devine rapid un neica nimeni…
    Sictir…

  4. Ce tun am dat noi USR la alegeri…pai tinerii nostrii furau sacii cu voturi si procurorul ne ajuta. Deci totul legal! Vedeti si pe video ce naiba!

  5. USR – precum primarului Plicusor – are pretentii sa vamuiasca orice, chiar daca se opun unei initiative perfect legitime si in favoarea Romaniei, ca tara, ca natiune.
    Cum CCIR este proprietara activelor aflate pe un pamant ce nu-i apartine, actul de trecere a pamantul respectiv in proprietatea CCIR este un act si o garantie ca ROMEXPO sa poata reconfigura intreaga structura edilitara edificand un proiect care sa cuprinda sali si pavilioane moderne inclusiv o imensa sala polivalenta (Nadia Comaneci, se va numi) ce va putea fi folosita in diverse alte scopuri decat concursuri sportive si artistice.
    Dar blocarea proiectelor poate fi profitabila daca aduce bani,nu ?
    Ce diferenta poate fi intre interlopii care cer taxa de protectie in Sectorul 1 si primarul general USR-ist si partidul fondat chiar de el ?

  6. Are dreptate USR!
    CCIR este un ONG!
    Acum funcționează doar din „cotizații” neobligatorii. În schimb, au trecut pe Turism de lux.
    Ce treabă are CCIR cu terenul?!
    A, el organizatorul excursiei de lux?! Ia să-ți iau și nava, nu?
    Nu sunt ăia de voiau și registrul Comerțului să fie tot la ei(organizatorii de safari)?!

  7. USR-isti erau de Bălăceanca înainte să aibă 17% acum cu 3-4 % nu pot decât să întrebe „cât este halatul” timpul le-a trecut au rămas doar dovezile împrăștiate unele filmate , altele semnate dragi USR-isti sunteți pe nisipuri mișcătoare cu cât va zbateți si urlati mai mult vă scufundați mai repede , dacă faceți liniște parcă e mai plăcut

  8. CCIR- cu ce se ocupă minunea asta în afară de a organiza excursii exotice? Acum este agenție de turism, în curând Agenție Imobiliara!

  9. De cand acel teren al statului a ajuns in proprietatea colosului condus de acel burtos plin de slanina, parvenit din provincie?! Vorba lui basescu „gusatii si…” ?

  10. Si daca au dreptate caraghiosii astia oengisti sorosisti nu prezinta nici un dram de credibilitate. Si-au dovedit prin fapte totala incompetenta si iresponsabilitate.

  11. Acum cand toata lumea lucreaza de acasa,cand a renuntat la constructii de birouri respectatul afacerist Ianis Papalekas- DiCOT, sifiliticii astia mai cred in minunea cu constructii de birouri de 3 miliarde coco?
    Smecheria e sa nu se faca un parc,ca nu e necesar,mai bine un cartier, ceva frumos, plus ca legea e antinationala si trebuie dreasa

  12. USR a ajuns sa fie aproape egal cu zero, insa in privinta acestuibteren are dreptate. Ceea ce se intampla, adica darea gratuita a unui teren extrem de valoros si de bine pozitionat din proprietatea statului spre folosul unei entitati private este inca un furt din avutia Romaniei, cum au fost si multe altele pana acum (petrol, gaze, aur, paduri).

  13. In America in marile orase multe cladiri cu 40-50 de etaje care erau destinate birourilor incep sa fie rapid
    transformate in locuinte. La noi doar in urbea lui Boc si Dincu se mai construiesc in continuare magaoaie pentru birouri.

  14. Păi, cred că realizezi cum mafiile de tot soiu, de la pădurari, la imobiliari iși freacă palmele,. de ce ”investiții” din bani unionali vor face,. pe care la un moment dat după ceva controale unionale polimea va trebui s-o dea inapoi cu dobândă și amendă cu tot, plus o imagine de tâlhar notoriu..Dar borfașii vor fi bine mersi in paradise fiscale,..

  15. @@: Un DisneyLand era frumos,cu ceva simbolic,statuia lui Dracula cu tricolorul infipt in koor pi post de teapa de exemplu,nu cu statuia lui Blumenthal ca la Sibii,sa o ponegreasca toti, sau,mai bine o baza militara a jandarmeriei, mai aproape de oameni, sa ajunga trupetii pe jos in Piata Victoriei
    Asa, cum e acum,intra si astia in puscarie ca seamana izbitor cu afacerea balta Belinei

  16. Nea preșu’ Daraban stie ! De ani se zbate sa-si justifice cumva spaga incasata. Si iata ca a reusit. Multi bani in joc daca a convins un parlament sa-i voteze smekeria ! Respect !!
    Sa-i mai tragem un rezidential ca asteapta rumanii cu banu’ in mana sa cumpere proprietate. (Ma intreb cum ar fi aratat in zonă 46 ha impadurite, cu o balta in mijloc, piste de bicicleta, flori, locuri de joaca pentru copii, rațe, fluturi; fluturi in capul meu, ca din asa ceva nu iese SHPAGA !!) Intamplator, usr-ul are dreptate. Absolut intamplator.

  17. Dar de parlamentul cu 300 de membri, de Legile Justiției și de anchetarea lui Șaptecase ați uitat toți ? ???

  18. Va amintiti manevra Insurence asigurari, pute a ceva de acest gen. Imi amintesc specializarea sud-africana cu fabricat acte in fals dar la vedere nu pot fi identificate ca sunt false, astfel de acte se folosesc in orice activitate pentru a patrunde in europa, exemple: certificat de deces al unui membru stabilit in europa, tratament vindecator doar in europa, bolnav grav in europa si vrea urgent sa vina familia, mai toate au la baza declaratii false necontrolabile, pentru care se elibereaza acte cu maximum 14-21 zile in europa! Sau, joaca la burse catva timp cu o cartela inregistrat online pentru ca prezenta live este obligatorie in timpul jocului la bursa, si dupa 2-3-4 castiguri, schimba cartela de telefon, schimba mailul, poate si telefonul sau laptopul! Prinde hotul daca poti!

  19. „crearea a peste 2.000 de noi locuri de muncă pe durata dezvoltării proiectului la care se vor adăuga alte peste 30 de mii de noi locuri de muncă în faza finală a acestuia.” Angajatii din perioada dezvoltarii ii aduce antreprenorul strain din Sri Lanka iar 30000
    de locuri de munca, doar nu fac un combinat chimic sau metalurgic.

  20. USR are dreptate … chiar daca nu ne place de ei ! CCI este un ONG , care geme de politruci si politruce … vezi EBA , gorghiu , dumitriu , olteanu , daraban , babiuc , etc !

  21. Gata, s-a sfârșit!
    Statul dă 40 HA unei entități private să facă ea ce-o vrea pe el.
    El, statul, nu știe.
    O scârbă imensă.

  22. Interesant e ca pe oamenii din zona nu-i intreaba nimeni ce vor. Consultarile publice pentru astfel de proiecte imobiliare, mai mari sau mai mici, sunt un simulacru si intotdeauna are castig de cauza speculatorul imobiliar. Aparitia atator blocuri in zona aia va dinamita nordul orasului care si asa e vai si amar. Alte mii de masini in trafic, alta suprasolicitare a retelelor. Samsarii toarna bloc dupa bloc in oras, in loc sa-l extinda de la periferie incolo. Bucurestiul e ca un pahar in care tot torni pana da pe afara ca nu mai incape nimic in el. Deci, niste baieti destepti au decis de capul lor ca musai trebuie facute acolo niste blocuri. Faza cu crearea locurilor de munca si cu banii care vor fi incasati de stat e pentru fraierii fraierilor, cred ca v-ati prins.

  23. nici nu au facut nunta si au primit darul. Un fleac de 500 000 000Euro!

  24. Prostacii usr-isti, sunt la datorie! Mai bine ar linge ceva blide de la stăpânii lor sau poate că sunt pofticioși să lingă altceva, mai pe pofta lor!!!

  25. Romania este o tara prea saraca sa faca asemenea cadouri! Vor sa faca mega proiect imobiliar? Sa scoata banu’ si sa cumpere terenul la pretul pietei!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.