Războiul de miliarde Trump – CNN

Replicile dure ale lui Donald Trump de la începutul mandatului date ziariștilor americani, în special celor de la CNN, au fost privite ca nepotrivite pentru un președinte al SUA. Însă și CNN a fost televiziunea care a lansat majoritatea atacurilor la adresa SUA, deseori pornind de la informații neconcludente și din surse nesigure. Iar poate cel mai important lucru în această adversitate ține de interesele de miliarde aflate la mijloc.

Departamentul Justiției din administrația Trump a făcut ceea ce mai toți analiștii se așteptau. Luni a intentat un proces împotriva fuziunii a doi giganți americani, AT&T și Time Warner. AT&T este a 12-a companie din lume și cea mai mare companie americană de telecomunicații. Șeful ei, Randall Stephenson (membru al Consiliului pentru Relații Externe, extrem de influentul think-tank de la New York), a așteptat cu speranță schimbarea administrației Obama, pentru a putea achiziționa compania Time Warner, cea care deține CNN.

O asemenea afacere de aproape 100 de miliarde de dolari și cu un impact major asupra pieței media din America trebuia să aibă girul Departamentului Justiției, iar intenția a fost anunțată pe finalul mandatului lui Barack Obama, sperându-se la o poziție favorabilă a noului președinte. S-a întâmplat ca acesta sa nu fie Hillary Clinton, așa cum a susținut constant CNN, care s-a implicat fățiș în campania candidatei democrate.

Acum, la un an de la alegerile prezidențiale, Departamentul Justiției, condus de echipa lui Donald Rump, se opune, iar un oficial a declarat sub protecția anonimatului: „Credem, și investigația noastră a dovedit-o, că această fuziune ar dăuna concurenței, ducând la facturi mai mari și la mai puțină inovație pentru milioane de consumatori americani“. El a adăugat că disputa dintre președinte și CNN ar fi jucat vreun rol în decizia Departamentului Justiției de a se opune fuziunii.

De partea cealaltă, unul dintre avocații de la AT&T a condamnat mișcare guvernului federal, care „se îndepărtează în mod radical și inexplicabil de la precedentele din ultimele decenii“. „Fuziuni verticale ca aceasta sunt aprobate constant, pentru că sunt în beneficiul consumatorilor și nu elimină concurența de pe piață. Nu vedem vreun motiv legitim pentru ca fuziunea noastră să fie tratată diferit“.

Surse citate de Politico arată că administrația Trump a dat un ultimatum celor două companii: fie să vândă CNN, fie să renunțe la furnizorul de televiziune prin cablu DirecTV, care acum aparține celor de la AT&T.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.