Războiul împotriva legumelor din import

Liviu Dragnea şi-a dorit să sărbătorească Paștele în familie și să aibă pe masă ”doar produse românești și bulion făcut acasă”.
Declaraţia şefului PSD a venit în contextul criticilor pe care le-a lansat de peste o lună la adresa marilor lanțuri de magazine care vând legume și fructe de import „pline de otravă”.
„De ce producătorii români nu au dreptul ca produsele lor se se găsească în galantare? Noi de ce nu avem dreptul să mâncăm produse româneşti? În schimb avem dreptul şi obligaţia să mâncăm mere, pere, prune, roşii pline de otravă. Să o spunem deschis, e otravă. Toate chimicalele înseamnă otravă. Numai eu ştiu în Ilfov câteva localităţi unde fac roşii aproape la fel de bune ca în Teleorman. Au şansa să ajungă la marile lanţuri? Nicio şansă. Sunt antieuropean când spun lucrurile astea? (…) Ce concurenţă când la supermarket n-am nicio şansă să intru cu produsele mele”, a declarat președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe 16 martie la Snagov.
Președintele PSD Liviu Dragnea și ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, au făcut referire la un dublu standard al produselor, neconforme cu cele din Occident, care ajung pe piețe precum cea din România.
Pe 4 aprilie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunța, printr-un comunicat, că loturi mari de legume şi fructe provenite din Serbia sau Macedonia, cum ar fi varza, merele, morcovii, ceapa uscată, pătrunjelul, salata verde se descarcă în România, iar pe facturi nu se înscrie originea produselor.
Același comunicat anunța că în urma controlului, inspectorii au făcut următoarele constatări: „Produsele autohtone se deosebesc prin calitate și prospețime de loturile de legume și fructe din import sau comerț intracomunitar, care prezintă în marea lor majoritate un grad de deshidratare, sunt mai fade, fără caracteristici apreciate de consumatori, multe specii de fructe fiind frecvent protejate contra deshidratării prin ceruire fină. Loturile de legume și fructe provenite din import sau din comerț intracomunitar pierd din prospețime și fructuozitate, prin transport și depozitare, de regulă fiind recoltate înainte de maturare pentru a rezista la transport și depozitare”.
De asemenea, inspectorii au mai precizat că „majoritatea legumelor și fructelor provenite din țările europene sau din import sunt obținute prin tehnici de cultură super intensive sau intensive, cu dirijarea în totalitate a factorilor de nutriție și de mediu”.
„Legumele și fructele românești produse de persoane fizice sunt, în totalitate, obținute prin metode tradiționale, moștenite în gospodăria țăranului roman, sunt crescute pe sol, fertilizate în principal organic, irigate prin brazdă sau picurare, ceea ce le conferă calități organoleptice și însușiri culinare deosebit de apreciate”, potrivit comunicatului MADR.

Pe 10 aprilie, într-o deplasare în locul de unde a pornit Programul de Tomate, în județul Giurgiu, liderul social-democrat a lansat avertismente la adresa Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Protecţia Consumatorului, Oficiul Antifraudă şi Autoritatea Naţională a Vămilor că dacă nu implementează un sistem care să oprească importurile de legume şi fructe „de contrabandă”, actualii angajaţi instituţionali urmau să fie înlocuiţi.
„Trebuie să reuşim să nu mai existe în România acest standard dublu, anume roşiile bune se păstrează pentru ţările din Vest, iar în România vin roşii proaste şi nesănătoase. E valabil pentru orice legumă, fruct care intră în această ţară. Interesul nostru este ca românii să aibă pe masă legume şi fructe sănătoase, pentru că românii merită mai mult”, a spus atunci Liviu Dragnea.
El a mai afirmat că legea care reglementează ponderea de 51% de produse agricole româneşti din magazine nu este respectată: „Nu avem nicio şansă cu legea aia, ca producătorii români să aibă prioritate, pentru că i se pun atât de multe piedici, pentru că e interesul să se vândă marfă de afară şi dacă mergi în Franţa sau în Germania şi mănânci o roşie din magazin, oricum nu e ca roşia românească, pentru că n-are nimeni în lume pământul pe care l-a dat Dumnezeu aici în România, dar oricum are ceva gust faţă de roşiile pe care le găseşti în Bucureşti”.
Pe 11 aprilie, la o zi după amenințările lui Liviu Dragnea, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi inspectorii Direcţiei Generale a Vămilor au demarat la nivel naţional acţiunea ”Demetra”, de verificare a circuitelor de comercializare a legumelor şi fructelor.
În urma declarațiilor lui Liviu Dragnea, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) a transmis că existau sute de tiruri cu zeci de mii de tone de legume și fructe perisabile blocate de peste 24 de ore în întreaga țară. Camioanele, care proveneau inclusiv din UE, din spațiul european de liberă circulație a mărfurilor, au fost sigilate de ANAF în vederea controlului, însă inspectorii nu au făcut față volumului mare de marfă ce trebuia controlată.
Peste 80 de tone de legume şi fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia şi 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate. Controalele la nivel naţional, coordonate de ANAF, au avut în vedere depistarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite atât din comerţul intracomunitar, cât şi din import, potrivit unui comunicat emis de ANSVSA pe 14 aprilie.
Printre neconformităţile sancţionate atunci, ANSVSA menţiona lipsa documentelor sanitare veterinare, igiena necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depăşirea capacităţii de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) şi lipsa autorizaţiei de fucţionare a depozitului de destinaţie.
În urma unui control al Autorității Naționale Fitosanitare, MADR aducea asigurări că toate legumele și fructele autohtone sunt sigure pentru consumatori.
„Se constată faptul că fenomenul de substituire a legumelor și fructelor este încă prezent, în sensul că produsele provenite din import sau comerț intracomunitar sunt comercializate ca produse românești, practică la care mai apelează comercianții din piețele agroalimentare. De asemenea, nu toți comercianții respectă trasabilitatea produselor, prin neprezentarea documentelor de proveniență”, arată comunicatul emis de Ministerul Agriculturii.
Totodată, potrivit sursei citate, sunt prelevate probe de către reprezentanții Autorității Naționale Fitosanitare în vederea efectuării de analize privind nivelul reziduurilor de pesticide „din majoritatea speciilor expuse în această perioadă la comercializare”.
Pentru această acțiune, reprezentanții MADR notează: „Consumul de legume și fructe din producția autohtonă contribuie major la sprijinul și dezvoltarea sectorului legumicol și pomicol românesc”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

16 Comentarii

 1. … vorbim fara rost.Cred ca principala ocupatie a politicienilor este sa se afle in treaba.Daca in 30 de ani nu am reusit sa avem un lant propriu de hipermarket-uri romanesti, cred ca asta spune tot.Ne-am saturat sa vedem cum cei din clasa politica pun intotdeauna carul inaintea boilor.Niste mincinosi limitati care daca mai stau prin politica asta damboviteana ne vor duce la sapa de cauciuc.

 2. @ Cat ne place sa … : A avut grija DNA-ul sa nu mai existe nici-un supermarket romanesc.

 3. A fost unul, un lant de magazine. Ii ziceca Pik, parca. Dar patronul, din apropierea Dambovitei, nu din Cluj, a fost arestat si impuscariat cativa ani, ca era corupt in fotbal. Totul orchestrat, cel mai probabil de catre factorii de decizie din SRI, la ordinul si dorinta actuallilor retaileri europeni. Nu e voie sa fim stapani, nici macar la noi in tara. Doar cel mult sluijbasi, daca nu doar carne de tun! Nici in fotbal nu am scapat. Federatia si campionatul sunt si ele sub control. Deci Dragnea vorbeste in cunostinta de cauza. Sa vedem daca va scapa si daca va iesi si presedinte, va si fi instare sa faca ceva, sau va pactiza si el cu „dusmanul”? Mai moale cu politicienii si vezi ca problema, cauza, se pare ca e in proportie covarsitoare pe la serviciile secrete, deocamdata, si pe la politicienii lor, cei din grupul de la Cluj; Mai putin la aia din Dambovita!

 4. Ce întrebări penibile la acest capitol din partea unui decident al legislatiei? Bre Dragneo,tu nu ai voie sa pui întrebări in scris dar să și primești răspuns,și de îndată,să luați măsuri pentru îndreptarea legislatiei si doar celor care sunt in domeniu,nu să pui întrebări penibile în mediul online! Se vede clar că habar nu ai de alimentația trăitorilor din Romania care e de prin 2001-2002 cam oribilă! Vezi și la ora actuala mezelarul Ștefan spune cucu nesimtire dar răspicat „cetateanul cere calitatea mai proasta”! Cu ce să cumpere calitate bună dacă venitul e la limita sărăciei? Intentionat si cu buna stiinta mențineti mare parte din trăitorii din Romania în sărăcie pentru a supraviețui”escrocheriile” uriașe în lanț,escrocherii in complicitate(marilor capi din țară sau străinătățuri)! E greu de înțeles?

 5. … fara indoiala multi romanii nu si-au parasit tara decat, eventual, pana in Bulgaria.ROM-EXIT oricum sunt saracii de ei, dar nu trebuie sa-si doreasca o excludere a Romaniei din lumea Occidentala.Avem 6 milioane de romani in Occident, crezi ca astia au plecat asa ca le-a fost bine?Nu cred ca aceste teorii ale conspiratiei -DNA- sunt logice.Situatia de astazi din Romania se datoreaza in proportie de 99% unor romani care gandesc ROM-Exit, marea lor majoritate au un frigider mic, si ala gol, n-au masina, sau au o rabla si sunt niste pensionari frustrati, cu maxim 1.500 lei pensie pe luna.E normal sa fie nostalgici.

 6. Marele patrihot Dragbnea a avut pe masa ”doar produse românești și bulion făcut acasă”, probabil la aperitive a mancat in loc de rosii strainezetoxice celebrul bulion din rosii romanesti!
  Si toate astea le-a „stropit” cu un Chivas, tot romanesc!
  Chivas, din aceeasi marca „romaneasca”, cu care si-a facut intrarea IN PSD, plecand de la PDL, in anul 2001:
  „Dragnea a semnat adeziunea în PSD „la o sticlă de Chivas”, a spus-o in 2015 celebrul baron de Prahova, Mircea Cosma: „M. Cosma: Știi unde și-a semnat adeziunea? La o sticlă de Chivas, în care am fost eu, Nanu(Cornel Nanu – primarul comunei Cornu n.r.), Năstase(A. Năstase – n.r.) și Georgică Diaconu la Georgică Diaconu acasă.”
  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/inregistrari-rise-project-liviu-dragnea-a-semnat-adeziunea-in-psd-la-o-sticla-de-chivas-1118886
  Patrihotul NU spune insa ca supermarketurile NU cumpara produsele romanesti pentru ca Producatorii romani NU au unde sa le DEPOZITEZE tot timpul anului, ca sa asigure LIVRARE Continua cu produse de calitate, depozitate cum trebuie!
  Celebrele Depozite pentru legume-fructe, PROMISE de Dragnea in TOATE campaniile electorale NU exista nici azi, nici Fabricile de prelucrare ulterioara a lor!
  Minciuni, un escroc al carui loc e la Jilava!
  Sictir, javra ordinara!
  Trist e ca analfbetii votanti il cred.

 7. … Era MIC.RO, o franciza pe care Dinu Patriciu a incercat sa o implementeze in stil dambovitean.Asa de corect a gandit individul aceasta afacere damboviteana ca dupa deschiderea primelor magazine in aprilie 2010 si-a cerut insolventa in februarie 2012.Cam atat.

 8. Aveti dreptate. Majoritatea suntem säraci. Acasä in tarä ori in ceea ce substituim sentimentului de casä prin lumea largä. Acum pragmatic;
  Schimbi un regim politic cu un altul. Impui o nouä ordine. Sprijini anumiti politicieni. Lasi sä castige unii sustinuti de tine. Corupi noul sistem. Impui noi valori si modele. Corupi cäpeteniile, sefii sindicatelor si incepi dezbinarea. Aduci ONG-uri in tarä. Iti creezi baze. Stabilesti noi norme de drept. Preiei sursele majore de venit si transferi capitalul in exterior. Convingi exteriorul corupt cu noile resurse ale teritoriului. Säräcesti populatia si tara prin acumularea de datorii externe. Lasi impresia celor multi cä sunt importanti in noul sistem. Ii säräcesti. Cumperi suprafete enorme de teren. Coordonezi migratia economicä a populatiei. Pe cei ce ti s-au vandut ii incluzi in reconstructia tärii. Aduci consilieri noi. Corupi tot ce rezistä, iar dacä unii rezistä in continuare extermini prin orice mijloace. Detii marea majoritate a pargiilor de influentare socialä. Poti folosi o parte a polpulatiei impotriva alteia creand conflicte intra-grup si inter-grup. Stäpanesti din umbrä suprafetele pe care le-ai ocupat. Oportunistii din randul autohtonilor sunt cei ce au devenit loiali caini de pazä ai noului mäcelar. Restul cheläläie ca noi pe forumuri. E si asta ceva…
  Eu zic cä de asta suntem säraci!

 9. io te ..poftim de mai intelege ceva; in loc sa vedemm pozitia insului ref…. orasul copiilor alesi…asta se preocupa de legume…pai mai zarxzavajiule …daca nu s ar importa ..cu ce s ar umple piata interna..

 10. Nu e vorba de mic.ro, patriciu, ci de penescu, FC Argeș, lanțul de Mall pic, domnule secu! Te faci ca nu știi? Sictir!

 11. … Patriciu avea retea, adica zeci-sute de magazine, saracii aia din Arges cred ca au avut vreo 5, ceea ce nu inseamna retea.Cand vorbim de retele inseamna ca suntem multi, stiu ce spun.Nu e bine cand frigiderul e mai mic.ro, dar pensia sa fie macar un PIC peste 1.000 lei, sau nu?Cand nu mai sunt cuvinte incepe prostia sau … „secu” -„securist”- „sictir” – „soroist”, etc.Puteti pune pe picioare Corporatia ROMEXIT pe care o inregistrati aproape de voi, in URSS!

 12. &Corporația îți spene:URSS ul s-a mutat, cu neocomunstii și bratul înarmat, în asa-zisa UE. Nu le mai zice comunisti și kominternisti, au „ievoluat” în populari și alte specimene toxice, sub brandul politic corect. Actuala URSS, adică UE e condusa astăzi de strabunica comunismului, Germania. Sora de crime și teroare a Rusiei lui Stalin, Lenin. Asa ca nu te mai face ca nu înțelegi și sa susții ca PIC ar fi fost o rețea de magazine satesti. Sictir, secule! Obrazul nu rusește, sau rusește, ca e ordin.

 13. @moser: „razboiul” lui Dragnea e la televizor!
  Pariez ca de Paste a mancat oua rosii si icre negre alaturi de legume din Strainezia, adica: rosii, ardei, brocolli, fructe exotice(mango, fructul pasiunii, banane, cel putin!)stropite bine cu Chivas!!
  Ce „razboi”, cand el merge in concedii doar in Strainezia, adica Brazilia, Maldive, Dubai, Vatican, Emiratele Arabe Unite…

 14. El nu e impotriva importurilor, e impotriva aducerii in tara a gunoaielor din Vest, a ceea ce altii arunca si noua ne este livrat ca produse comestibile

 15. @@LILI..pai are clasa omu..si gustujri pe masura..insa faptul ca importam in fine (sa le spunem produse de proasta calitate ..i alta. pentru a stopa acest asasinat avem ori ar trebui sa avem ; serviciul fitosanitar in vama..dar imi amintesc cu ceva ani in urma când TIR urile turcesti erau vamuite de un serviciul vamal turcesc SI vama se facea unde n jurul Biucurestiului..cred ca nu ma insel…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.