Recensământul „locotenenților” din PSD

Conflictul dintre Ponta și Dragnea a trecut în câmp deschis prin organizațiile din țară ale partidului. Miza este atragerea cât mai multor lideri din teritoriu, astfel încât fiecare dintre cei doi să-și contabilizeze exact puterea și influența și să facă prospecții cât mai apropiate de adevăr despre rolul lor pe scena politică.

Lideri apropiați de Liviu Dragnea au început un proces de sondare în teritoriu, ca să constate cine îl susține pe Victor Ponta. Dragnea își dorește să afle cine face parte din „echipa lui Ponta“ și din teritoriu, ca să-i poată tăia din fașă orice tendință de răzvrătire. La rândul său, nici fostul premier nu stă cu mâinile în sân. Victor Ponta și câțiva foști miniștri din cabinetul său, printre care și Nicolae Bănicioiu, au luat și ei la picior țara, ca să ia pulsul filialelor. Oamenii lui Dragnea, trimiși în „recunoaștere“, au dat nas în nas cu echipa lui Ponta, într-o mică localitate din Moldova, spre hazul general.

Discuții de la om la om

Conștienți că Victor Ponta deține încă o influență majoră în rândul oamenilor din teritoriu, liderii PSD apropiați de Liviu Dragnea, respectiv Marcel Ciolacu, Marian Neacșu, Florin Pâslaru, încearcă să reducă de acum, la minimum, pagubele provocate de o eventuală plecare a lui Ponta din partid. Și liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a convocat la „vorbitor“, în biroul său din Camera Deputaților, rând pe rând, pe aproape toți senatorii și deputații suspectați că ar putea părăsi partidul în favoarea lui Victor Ponta. Primii dintre cei convocați au fost foștii miniștri din cabinetele lui Ponta. Dacă o parte dintre aceștia, printre care și fostul șef de la Finanțe și de la Fonduri Europene, senatorul Eugen Teodorovici, au dat curs invitației la o discuție între patru ochi cu Dragnea, alții și-au găsit diferite scuze și s-au fofilat. Convins de fidelitatea unora pentru Ponta, Dragnea nu și-a mai pierdut timpul cu aceștia. În schimb, a preferat să cheme la raport și o parte dintre președinții de consilii județene sau diverși primari ai unor localități importante, care au avansat pe linie politică grație relației cu fostul lider PSD.

Reuniunea din Deltă, dezamorsată de președinte

După expedițiile prin Moldova, Ponta și nucleul său de susținători au decis să forțeze o reuniune a partidului la Tulcea, prin care să-și arate „mușchii“ în fața lui Liviu Dragnea. Îngrijorat că un astfel de scenariu ar putea dezavantaja partidul prin plecarea lui Ponta, după modelul Gabriel Oprea, Dragnea a făcut istorie din această propunere. Surse apropiate liderului PSD susțin că pe șeful lor nu-l interesează dacă Ponta pleacă din partid, ci doar cu cine și care sunt costurile ulterioare. Potrivit acestora, de pe poziția pe care o ocupă Dragnea, declarațiile și strategiile lui Ponta, la ora actuală, reprezintă doar un joc de glezne. Însă mișcarea fostului lider pesedist poate ridica probleme prin pierderea altor resurse valoroase ale partidului, adică a unor politicieni vechi, în perspectiva celor patru ani de guvernare pe care PSD îi are în față. Mai mici sau mai mari, șefii de prin PSD sunt convinși că Victor Ponta n-ar putea rupe atât de mult din partid, încât să se piardă majoritatea guvernamentală. Doar că, pe termen lung, noua formațiune politică a lui Ponta ar putea deveni un instrument de șantaj, marca deja consacrată UNPR.

Concret, anumiți lideri vor putea să își negocieze și să obțină diverse beneficii, la schimb cu rămânerea în partidul lui Dragnea. Se știe foarte bine în PSD că Liviu Dragnea a manifestat, constant, o aversiune pe față vizavi de toți foștii pesediști care l-au urmat pe Gabriel Oprea la UNPR. Majoritatea acestora nu au mai fost acceptați pe listele PSD pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Tot din acest motiv i s-ar trage și deputatului Eugen Nicolicea, adăpostit o bună bucată de vreme în partidul lui Oprea și Onțanu, cel mai scurt mandat ca lider de grup, de doar o lună și jumătate, din istoria Parlamentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Maria Musat 68 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.