Rectorul UBB dă vina pe alții că a ieșit din top

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, încearcă să explice de ce universitatea pe care o conduce a ieșit din Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023. Într-un fel de comunicat postat pe pagina instituției, reprezentanții acesteia menționează încă de la început că „Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) nu a mai putut compensa singură erori și indecizii majore în politicile academice naționale.  Aceasta în condițiile în care, în ultimii trei ani, UBB a fost singura universitate care a reprezentat România în rankingul Shanghai (ARWU).

Cele mai bune 1.000 de universităţi din lume. România nu mai e în clasament

Țări vecine și/sau cu istorii similare au cel puțin o universitate în acest ranking (ex. Belgrad/Serbia, Lubliana/Slovenia, Budapesta-Szeged/Ungaria, Zagreb/Croația, Vilnius/Lituania etc.).

În acest context, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, declară:

„Am avertizat asupra acestui lucru de mai mulți ani, dar nu s-au luat măsuri la nivel național. Și nu mă bucur că am avut dreptate! Nu este plăcut ce voi spune, dar este adevărat și numai așa putem fi raționali în deciziile care ar trebui luate în viitor!

Structural:

Noi am păstrat în țară arhitectura academică stabilită de reforma comunistă din 1948. Spre exemplu, dacă din universitățile tradiționale nu se separa atunci medicina sau dacă am fi corectat această denaturare la timp după Revoluția din 1989, astăzi România avea cel puțin trei universități în acest ranking (pornind de la universitățile istorice din București/Cluj-Napoca/Iași, dar și din alte centre universitare deja cu tradiție). Asta pentru că domeniul biomedical este cel în care se publică și se citează cel mai mult. Universitățile din Belgrad (Serbia), Lubliana (Slovenia), Zagreb (Croația), Vilnius (Lituania) etc. sunt incluse în rankingul Shanghai pentru că sunt cu adevărat comprehensive (incluzând pe lângă științele universitare clasice și medicina și alte componente complexe de inginerie/tehnologie). Modele în care universitățile comprehensive nu au și componenta biomedicală, mai există, dar sunt rare în peisajul academic internațional.

Ce a descoperit Comisia de etică a UBB în doctoratul lui Bode

Vorbim uneori în programele guvernamentale de concentrări academice, dar când este să unim universități sau universități cu institute găsim mereu contraargumente (cele mai multe puerile la o analiză serioasă), adesea pentru protejarea unor interese locale sau personale. Franța și Ungaria au concentrat resurse academice și astfel au prezențe adecvate în clasament.

Reacția lui Bode însuși și a Emiliei Șercan la decizia UBB!

Specific:

UBB nu a fost susținută absolut deloc specific pentru a se menține în rankingul Shanghai global (a fost susținută, la fel ca celelalte universități, doar pentru prezența în unele domenii din acest clasament). Mai mult, toată filosofia finanțării, inclusiv a finanțării competitive, nu a fost niciodată gândită în logica de a susține simultan atât intrarea mai multor universități românești în clasamente (obiectiv corect!), cât și dezvoltarea celor care sunt deja acolo; din păcate, noi am accentuat în țară – prin toate mijloacele de evaluare și finanțare – doar intrarea mai multora. Ne-au lipsit programe de excelență cu adevărat, după modelul Franței, Germaniei sau Poloniei. Asta a fost o strategie uneori falimentară, deoarece alții din afară au crescut mai repede și mai mult decât noi și astfel țara a rămas nereprezentată în clasamentul Shangahi (ARWU).

Academia tertipurilor la UBB

Noi, la UBB, am luat măsuri interne importante. Astfel, am reușit să creștem ceea ce depinde de noi – numărul publicațiilor Web of Science – și am rămas și acum primii în țară între universități după ultima actualizare a Essential Science Indicators (ianuarie 2013 – aprilie/iulie 2023); iar asta în condițiile în care nici jumătate dintre cadrele academice ale UBB nu au ca rezultat științific specific domeniului lor publicațiile Web of Science (ex. umaniștii publică cărți/capitole). Premiile Nobel/Fields Medals și Higly Cited Researcher nu depind însă de noi (am avut un reprezentant în Higly Cited Researcher, dar nu și în acest an). Am inițiat dezvoltarea componentei biomedicale, pentru a corecta modelul comunist, dar va dura până se vor vedea rezultatele. În principiu, aceste măsuri ne ajută în multe rankinguri majore (spre exemplu în clasamentul QS 2024 UBB are cea mai bună performanță din țară și din istoria sa), dar nu și în rankingul Shanghai (ARWU).” 

Crește producția de monstruozități

Prof. univ. dr. Daniel David a fost ales, marți, 3 martie 2020, în funcția de rector al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, întrunind 1026 de voturi (71,35%) din numărul total de 1438 de voturi exprimate.

Recomanda 1
Author

19 Comentarii

  1. Daca nu mai profesorul Toarna Tot la conducere pe reciprocitati, cu ginerele director pe externe, nu mai are cine sa umfle cifrele.

  2. V-ati pupat cu titluri si diplome livrate unor neica nimeni straini in vizite politic, i-ati pupat cu diplome de doctoranzi si cadorisit cu diplome univrsitare fara studii pe multi politicieni, aveti lingai in politica berecheti! Era normal ca sa se duca de rapa tagma universitara. Felicitari!

  3. Care UBB? Cea care l-a făcut doctor în științe pe Bode? Huuo javrelor incompetente! Trăiască „stegarul dac” de pe balconul nazistului Rafila!

  4. E gratuita supararea. Nici Bulgaria nu are. Aici e vorba de inteligenta si calitatea/competenta in general. Iar RO si BG sunt ultimii la toate in UE de ex. Adica rezultatele confirma mediocritatea. De ce ar fi altcumva in acest domeniu? Ar trebui sa ne puna pe ganduri de ce discrepanta intre ce suntem si ce pretindem ca suntem… adica ifosele.
    p.s. Ungaria are 4.

  5. UBB este , sau a fost Universitatea Bolyai, deci doar BOLYAI, atunci când era celebră,..dar s-au vârât românii cu opincile și au terminat totul..Vezi cum universitățile ungare, din Ungaria, sunt toate, deci TOATE in top 300.. Ai avut de la cine invăța, dar te-ai băgat la distrus..și nu doar la Cluj..

  6. Anul trecut Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a fost singura universitate din România inclusă în prestigiosul clasament Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii (Academic Ranking of World Universities https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2022), ocupând o poziție în intervalul 800-900 la nivel internațional. Din cele aproximativ 30000 de universități ale lumii, aproximativ 2500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile/indicatorii clasamentului Shanghai, iar primele 1000 sunt făcute public. Așadar, aflându-se pe poziția 800-900, UBB se afla cel puțin între primele 5% universități ale lumii.
    Iată că anul acesta UBB nu mai indeplineste criteriile de performanta, astfel că România nu mai are nicio universitate în Top 1000 în clasamentul internațional Shanghai (ARWU) din 2023.
    Ranking-ul Shanghai mai este denumit Clasamentul Academic al Universităților Mondiale (ARWU). A fost publicat pentru prima dată în iunie 2003, de Center for World-Class Universities (CWCU), Graduate School of Education (fostul Institutul de Învățământ Superior) al Universității Jiao Tong din Shanghai, China.
    Criteriile de clasificare în clasamentul Shanghai sunt următoarele: (1) calitatea educației (10%); (2) calitatea personalului academic (40%); (3) activitatea de cercetare (40%) și (4) performanța ponderată prin mărimea instituției (10%). Dintre indicatori, se consideră premiile Nobel și Field, numărul Highly Cited Researchers, publicațiile în revistele Nature și Science și publicațiile științifice în Science și Social Science Citation index.

  7. Evident că politica securistă a UBB a acordării doctoratelor unor jivine politice apropiate serviciilor secrete trebuia să crape undeva și a crăpat exact prin surclasarea internațională a universității clujene. De ce am avea universități de top când avem cei mai proști și mai venali politicieni din Europa?

  8. Apropooo,.Ascultă măcar una din discursurile celebrului actual academician șef, fost rector la UBB.. Poate-ți dai seama de ceva..

  9. A ieșit din top fiindcă a devenit o anexă a Pădurenilor de la Băneasa & Brănești.
    Cu p.r.o.s.t.o.v.a.n.u.l de Coldea profesor de „intelligence”…?

  10. E destul să-i vezi poza, ăstuia, și-ți dai-seama că nu are nimic în tărtăcuța aia!
    Da’ el se crede mare ‘telektual… Poolitruk sadea.

  11. S-a întins prea mult. Nu poți sa ai 50000 studenți la zeci de facultăți componente, în trei limbi, și fără campus de cazare, cercetare și producție . În universitățile de top se face cercetare și producție în Campusuri de 50-100 hectare. Degeaba atrag crema studenților la unele specialități, dacă nu au profesori pe măsură și infrastructura pentru cercetare și producție.

  12. au devenit fabrici de diplome iar majotitatea profesorilor sunt mai slabi decat multi studenti.
    Deci, ce asteptari sa mai avem de la acesti „specialisti”?
    Sa ne rugam la Dumnezeu sa nu ajunga si la butoanele Cernavoda, ca ministerele sunt full!

  13. Adevărații specialiști români, care ar putea aduce mai multe universități din România în top 1000, nu au loc în universitățile românești. În schimb, acești specialiști sunt cadre didactice la unele dintre cele mai strălucite universități din lume.

  14. UBB este acolo unde merită pe plan international. Nu vad ce legatura au cu știința zecile de facultati de taiat frunza la câini : studii politice, europene, administrative, management,teologie si etc…
    Totuși, înainte de a arunca cu piatra: celelalte universitati din RO cum se clasează? Cine a condus Educatia si Cercetarea in ultimii 20-30 de ani? Raspunde cineva de risipa fondurilor publice alocate acestor domenii?

  15. Și noi care credeam ca de vina e Putin, nu numai comunismul, cum spune David Daniel.

  16. Economiile la educație și cultură au efecte electorale prețioase pe termen lung.

  17. @ „x”, 17 august 2023 la 16:06
    Valahistan NU ARE NICI UN Premiu „Nobel”!
    Ungaria are 11 (UNSPREZECE!) Premii „Nobel”, populația ei fiind la jumătate!
    Ungurii din Transilvania se pot lăuda cu Bolyai János, care a fost un deschizător de drumuri în științe, deși nu se numără printre premiații „Novbel”!
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Monumentul_celor_doi_Bolyai
    Descoperitorul vitaminei „C”, Szent-Györgyi Albert, cu rădăcini tot în Transilvania, „în 1947 a reușit să emigreze în Statele Unite ale Americii. A continuat să predea în diferite universități, însă a rămas și o voce importantă a societății civile. În 1967, a lansat un apel la nesupunere civică: i-a îndemnat pe americani să nu își mai plătească taxele, pentru a nu mai finanța războiul din Vietnam”!
    Cu cine se laudă Valahistanu’? Cu un Marinescu care NU A DESCOPERIT „isulina”, că omora cîini în laborator cu extractu’ lui neolitic de pancreas, deci nu avea dreptul la Premiul „Nobel”, și cu impostorul oltean Coandă, care NU A CONSTRUIT AVION CU REACȚIE, CI A BĂGAT O ELICE ÎNTR-UN BUTOI DE TABLĂ, și NU A DESCOPERIT „efectul Coandă”, că era descris deja de 50 de ani în tratatele de fizică britișe, da’ era fără aplicatii practice, cum e și azi, așa că a fost lăsat-de-izbeliște, pentru oltean!

  18. S-au prins aia ca li se trimeteau date masluite. Au fost atenti dupa ce au auzit ca acolo exista profesori ca Coldea si ca Bode vroia si el un post de asistent. Daniel ca capetenie este ideal pentru Ubb.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.