Ce a descoperit Comisia de etică a UBB în doctoratul lui Bode

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a făcut publice concluziile analizei Comisiei de etică a UBB asupra tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, constatându-se că există ”o serie de abateri de la bunele norme de publicare – erori de citare şi unele fragmente plagiate”.

Comisia de etică precizează că nu poate dispune sancţiuni în acest caz, dar solicită autorului şi editurii care a publicat lucrarea să corecteze inadvertenţele identificate.

”Cu privire la aspectele privind standardele de etică în teza de doctorat cu titlul ‘Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual’, susţinută de domnul Lucian Bode în anul 2018, la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, sub îndrumarea coordonatorului prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan, Comisia de etică a UBB constată o serie de abateri de la bunele norme de publicare: (1) erori de citare şi (2) unele fragmente plagiate”, se arată în hotărârea Comisiei de etică a UBB.

Potrivit sursei citate, fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1.923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2,95%).

”Ţinând însă cont că textele originale din care s-au preluat fragmente plagiate sunt citate în text şi în referinţe (cu o excepţie), chiar dacă nu acolo unde trebuie şi/ sau cum trebuie, nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenţionat sau mai degrabă a derivat din necunoaşterea/ neaplicarea tehnicilor de citare (ex. utilizarea de ghilimele/ bloc de text; citare acoperitoare etc.). Acest lucru nu schimbă concluzia că există fragmente plagiate”, precizează Comisia de etică.

UBB menţionează că analiza a vizat concret respectarea normelor de redactare academică, nu calitatea academică a lucrării de doctorat.

Comisia constată aşadar existenţa unor abateri de la etica cercetării, susţine sursa citată.

”Cu privire la eventualele sancţiuni, Comisia ar fi propus sancţiunea avertisment scris şi cea de corectare a tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită. Constatăm însă că persoana reclamată nu face parte din categoriile prevăzute de lege împotriva căreia se poate aplica o sancţiune referitoare la încălcarea eticii universitare şi a bunei conduite în cercetare. (…) Întrucât domnul Bode nu deţine niciuna dintre calităţi (…), Comisia constată că, deşi a identificat încălcări ale eticii în domeniul cercetării, nu poate dispune sancţiuni. Comisia consideră totuşi că se impune corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită, prin urmare solicită autorului şi editurii să facă aceste demersuri în mod benevol”, se mai arată în hotărârea Comisiei de etică a UBB.

Comisia a mai constatat şi alte aspecte referitoare la etica ştiinţifică în redactarea tezei de doctorat în cazul Bode: probleme de limbaj ale tezei – majoritatea figurilor sunt scanări în engleză fără explicaţii în română; citări incomplete care nu pot fi verificate; multe din link-urile inserate în notele de subsol nu pot fi accesate pentru verificare, fiind incomplet citate.

”În cazul de faţă, considerăm că analiza sesizărilor a fost una obiectivă, dincolo de presiuni mediatice sau politice, iar rezoluţia finală este în limita restrictivă a prevederilor legale aplicabile în acest caz. Evident că cei nemulţumiţi de decizia UBB se pot adresa instituţional unor instanţe superioare, care au decizia finală, cum ar fi CNATDCU sau instanţele de judecată, conform legii”, menţionează UBB într-un comunicat.

Analiza tezei de doctorat a lui Bode s-a făcut în urma unei sesizări din 18 octombrie.

”Întrunită în şedinţa mixtă (fizic şi online) din data de 28.10.2022, în prezenţa a 10 membri, Comisia a analizat sesizarea privind teza de doctorat (…) exclusiv din perspectiva abaterilor de la etica în cercetare. Comisia nu a analizat teza de doctorat din punctul de vedere al calităţii sale, atribut care revine comisiei de susţinere a tezei de doctorat şi CNATDCU”, mai arată UBB.

Ce zice Bode

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a salutat marţi publicarea rezultatelor evaluării Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca asupra tezei sale de doctorat şi susţine că lucrarea „este în regulă”, „titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut”, el precizând că va revizui erorile constatate.

„Doresc să salut publicarea rezultatelor evaluării UBB în urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: teza mea de doctorat este în regulă, iar titlul de doctor acordat în anul 2019 este menţinut. Recent, UBB s-a pronunţat în legătură cu respectarea normelor de redactare academică în teza mea de doctorat, iar rezultatul verificărilor nu schimbă cu nimic evaluările iniţiale ale tezei. În urma verificărilor, Comisia de etică a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit în cuprinsul a mai puţin de 7 pagini (2,95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. În niciun moment nu mi-am însuşit ideile altora şi nici nu am dat impresia că-mi aparţin”, a scris Bode, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul de Interne aminteşte că în rezoluţia conducătorului de doctorat din 23 septembrie 2018 şi în conţinutul raportului de similitudine se preciza că teza lui de doctorat nu conţine preluări neautorizate, el ataşând postării şi documentele. De asemenea, adaugă Bode, Comisia de sociologie, ştiinţe politice şi administrative a CNATDCU, la 11 iulie 2019, a validat lucrarea în vederea emiterii ordinului de ministru.

„Fragmentele identificate ca fiind problematice reprezintă aproximativ 1.923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2,95%). Prin procedura de verificare realizată în 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate faţă de prima verificare a tezei realizată cu ocazia susţinerii tezei în anul 2018”, arată Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a afirmat că nu rezultă cu certitudine intenţia vădită de încălcare a regulilor şi tehnicilor de citare academică, iar citarea eronată este considerată o deviere de la normele de redactare academică şi trebuie corectată.

„Din respect pentru comunitatea academică, împreună cu editura, voi revizui printr-o erată erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate că nu am această obligaţie legală”, a susţinut el.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

20 de Comentarii

  1. Cu alte cuvinte, plagiator ordinar( de parcă ne-am fi așteptat la altceva) iar UBB o dă după cireș. Bode o să spună că dormea pe bancheta din spate, în timp ce i se redacta teza.

  2. Decand infractiunea de furt intelectual este anchetata de o comisie de etica ?

  3. e LEGAL in Romania ! Furtul a mai putin de 4% „nusepune”… ne-a demostrat KukuveauaMov ! Ba mai mult, daca furi mai putin de 4% esti promovat in forurile ieuropene!… si daca esti colaborator al sekuritatii statului, tot o promovare „ieuropiana” te paste !
    Slava Bode ! … din gashca „academicienilor repetenti”… dar #nusepune# pentru ca nu e pesedist…

  4. Vai ce m-am speriat ! Am crezut ca e vorba de doctoratul lui Ciuca. Mi-am pus legitima intrebare cum este posibil, ca doar justitia comandata politic din statul de drepti Mioristan a dispus sa nu se faca justitie (cercetare) in cazul dosarului lui Ciuca ci sa se aplice sintagma „crede (ce spun Ciuca si prietenii) si nu cerceta”. Si atunci dam vina pe Olanda ca ne pun talpi?!
    „Motivarea judecătoarei Ionela Tudor: „Totodată, luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului”.

  5. Sa ne trăiți că ne trebuiți tovarășe Bode! 2,95% tinde către zero! Mă bucur că în loc să aspirați la infinit aspirați la nemărginire!

  6. E furt dodica! Mars pe centura politicii fara functie in guvern, hotule. E decizia ‘pretenilor’ de la cluj dar alta institutie, ce zice??

  7. Comisia a descoperit cu uimire,o teza de doctorat unica, cu idei stralucite,originale, de valorificare a proiectului de
    cercetare ştiinţifică la care s-a inhămat cercetătorul Lucian Bode,cu respectarea standardelor internationale de calitate in domeniu si etică profesională
    Zici doctorat la UBB,zici ca esti din filmele matrix , zici ca vi de pe alta planeta !

  8. Se aude ca Bode pregateste alte doua teze de doctorat, de interes si importanta planetare : „Ciclul menstrual la muște” si „Paralelismul șinelor de cale ferata” !

  9. Mafia de la cluj în frunte cu golanul Ivan!…un securist al regimului Iohannis!…Coldea,Helvig,Rus,Boloboc, Pușcas,Ciorcilă,…vreți să mai continui?…
    Ivan asta preda la academia de securiatea, iar editat de Bode a terminat o facultate tehnică!…
    E plină țara de Ivani, Dungaci și de alte creaturi securiste că nu te mai poți editat de ei…
    Dar în schimb avem un guvernator de nota zece!…

  10. Daca a lansat o asemenea gogomanie ca „motivare” (!!) inseamna ca Ionela Tudor e chiar mai editat decit Radu Tudor ! … Doamne, cind o sa ne scapi odata de toata gasca asta de editat, editat, hoti si slugi ?

  11. Ce a devenit UBB in ultimii ani? Terenul tuturor malversațiunilor, o HAZNA. Păcat!

  12. Toate asa zile plagiate au avut la baza citarea, preluarea de informatii fara a le declara….Altfel, tezele de doctorat sunt maculatura in proportie de 98 la suta…..Vinovat este Statul de dupa 1990 care s – a vrut a fi doct, titrat, liber la frauda, liber la imbogatire daca esti de partea buna a Istoriei, adica occidentala…

  13. Având în vedere problematica energiei in aceasta peroada, consider, revoltător, faptul că liderii lumii democrate nu au studiat, la timp, lucrarea de doctorat a genialului inginer electromecanic Dode !
    Iar Putin a profitat, subminând securitatea și managementul resurselor pentru tot începutul de secol XXI.

  14. A violat-o doar 2,98cm, nu se pune.
    Lasand baza, cate miliarde a platit bugetul asta jigarit pentru „dotorii”
    natiei astea? Sunt convins ca avem cel mai mare procent de „dotore” la mia de locuitori, suntem chiar campioni mondiali!

  15. Spurcații ăştia, făcuți „doftori” şi mari docenți în NIMIC, au compromis tot… chiar şi cuvântul care li se atribuie prin alaturatarea în fața numelui lor…Țării ăsteia la ce i-or folosi atâția doctori scoşi pe bandă rulantă şi „validați” de universități? Eu cred că România nu are nevoie de titlurile doftoroilor (forme fără fond), ci de un invătământ performant în primii ani de școală şi liceu… Nu sunt necesari atâția docenți…Turma lor e prea mare și costisitoare pentru bugetul statului…LEGEA CARE ÎI FACE, AR TREBUI REVIZUITĂ ŞI OPRITĂ CUFUREALA EXCESIVĂ A UNIVERSITĂȚILOR DE DOFTOROI!

  16. Mai nou cică UBB nu a verificat toată teza de doctorat a lui Bode! Nu poate sa plagieze mai puțin ca kodruta! Nu suna bine!

  17. Hotul este verificat de hoti! Sa nu uitam ca tot la UM ubb a fost caftanit doctor alt semianalfabet, Coldea.

  18. Comisia a fost sesizata in 18 octombrie si in 31 octombrie a dat decizia ca nu exista plagiat. Colegii au verificat toata maculatura aia cu viteza luminii. Chiar ca sunt credibili.

  19. Bode a lasat spaga in lucrare, si cand au gasit-o, lucrarea a fost declarata curata

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.